Foto: Stranka Vesna
Foto: Stranka Vesna

Jasminka Dedić zase pravi, da je ekofeministka. Želi si vključujočo, zdravo, odporno, pametno, ustvarjalno in varno Ljubljano. Zavzemala se bo, da bo Ljubljana postala skupnost energetsko samooskrbnih prebivalk in prebivalcev, ki trajnostno upravljajo življenjske vire in ekosistemske storitve ter da bo mesto z ničelno toleranco do nasilja v družini in nasilja, ki temelji na spolu, je povedala na današnji predstavitvi kandidature.

Med ukrepi, ki bi jih uvedla v Ljubljani, je poudarila podivjanje mesta. "To pomeni, da bomo posadili dodatna drevesa, grmovnice in tako oživljali tisto naravo, ki je nekdaj že bila v mestu," je povedala. Ob tem želi, da bi Ljubljana postala varno mesto za vse, še posebej za ranljive skupine. Po njenih besedah bo skušala doseči tudi, da bo mestna uprava uživala zaupanje meščank in meščanov, ki ga zdaj ne uživa.

Poudarila je, da zeleni vedno razmišljajo dolgoročno, zato so napisali vizijo in program do leta 2030. Dedićeva se v kampanjo podaja s sloganom Misli modro, voli zeleno. Kandidatka za županjo je zaposlena v državni upravi, sicer pa je aktivna tudi v gibanju Odrast, kjer poudarjajo, da se moramo odmakniti od "hlastanja za materialnimi dobrinami". Doseči pa je treba neskončno rast modrosti, ustvarjalnosti, solidarnost in skrbi. "To je tisto, kar moramo spodbujati, saj nam bo samo tako uspelo zgraditi povezane, odporne skupnosti mest," je povedala.

Foto: Stranka Vesna
Foto: Stranka Vesna

Na vprašanje o sežigalnici v Ljubljani je odgovorila, da so proti sežigalnici, saj ne gre skupaj z Zero waste strategijo, "kjer jasno piše brez sežigalnic". Zamisel o sežigalnici po njenih besedah jasno kaže na neuspeh zdajšnjega vodstva občine, ker se količina odpadkov vseskozi povečuje. "Naša vizija pa je nizkoogljično krožno gospodarstvo, kar pomeni, da nastane čim manj odpadkov, ponovna uporaba odpadkov in recikliranje," je še povedala.

Predsednica stranke Vesna Urša Zgojznik je dejala, da je pred leti zeleni val zajel Evropo, v Slovenijo pa vstopa zdaj. Predsednik Vesne Uroš Macerl pa je dodal, da je treba začeti spreminjati tudi politiko mest, da to ne bo "samo betoniranje, asfaltiranje, gradnja in še več nakupovalnih centrov". "Treba je razmišljati drugače in jaz sem zelo ponosen, da imamo Jasminko, ki to razmišljanje premore, v nasprotju z vsemi dozdajšnjimi župani," je povedal.

V prestolnici se bodo sicer poleg aktualnega župana Zorana Jankovića, ki je na čelu Ljubljane od leta 2006, za župansko mesto po do zdaj znanih informacijah potegovali še vodji svetniških klubov SDS-a in NSi-ja, Igor Horvat in Mojca Sojar, skupna kandidatka strank SLS in Naša dežela Tina Bregant, sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović, poslanka Levice Nataša Sukič in predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc.