Patrik Greblo. Foto: MMC RTV SLO
Patrik Greblo. Foto: MMC RTV SLO

Lista kandidatov stranke Zavedno Koper ne izpolnjuje zakonskih pogojev, ker ni bila določena po postopku, kot ga zahteva zakon, torej v skladu s pravili stranke in tajnim glasovanjem. "Imamo ironično situacijo, ko je postopek sicer potekal v skladu s pravili stranke, vendar pravila stranke ne določajo tajnega glasovanja," je dejal predsednik občinske volilne komisije v Kopru Miloš Senčur. Po njegovih besedah iz prakse ustavnega in upravnega sodišča izhaja, da je to v takem primeru vsebinska pomanjkljivost, ki se je ne da naknadno odpraviti in ki nalaga občinski volilni komisiji, da tako kandidaturo izloči.

Rok za pritožbo je 48 ur, ne glede na praznike in dela proste dni, saj ima v času volitev upravno sodišče dežurno službo. Sodišče mora odločiti v 48 urah po prejetju pritožbe, je še pojasnil Senčur.

Drugih šest županskih kandidatur v Kopru potrjenih

Preostale kandidature za župana in člane občinskega sveta je volilna komisija potrdila. Zavrnila pa je 25 kandidatov za člane svetov krajevnih skupnosti.

V Kopru je še šest županskih kandidatov. Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda predlagata trenutnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.