Celjsko mestno središče. Foto: Mestna občina Celje
Celjsko mestno središče. Foto: Mestna občina Celje

"Za župana Mestne občine Celje kandidiram, ker sem človek dejanj," je ob vloženi kandidaturi v četrtek dejal Uroš Lesjak.

"Celje v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti nazaduje. In ker si želim, da se zbudimo iz sedanje desetletje in več trajajoče otopelosti, sem se odločil zastaviti svoje ime, znanja in energijo zato, da mesto z novo energijo in jasno vizijo vrnemo tja, kjer je nekoč že bilo, namreč tretje največje slovensko mesto z jasno začrtanim razvojem, ki vsem omogoča kakovostno življenje in uresničevanje osebnih ciljev," je povedal.

Celjsko Gibanje Svoboda poudarja, da ima jasno razdelano razvojno vizijo Celja. Ključno vlogo pri napredku mesta bo imelo partnersko sodelovanje tako z vlado kot z resornimi ministrstvi.

Njihovi ključni programski poudarki so okoljska sanacija celjske kotline, vzhodna celjska obvoznica, digitalna preobrazba in nova energetska strategija mesta, participativni proračun, kompleks Sončni park, Rakušev mlin in mestna uprava. Ta bo postala učinkovit in prijazen servis vseh občank in občanov, znotraj nje pa bodo uveljavljali ničelno toleranco do vseh koruptivnih ravnanj na vseh ravneh občinske uprave in gospodarskih javnih služb, so zagotovili.

Čas je za novo energijo

Lesjak in kandidati Gibanja Svoboda Celje za mestni svet so prepričani, da je čas za novo energijo, sveže ideje in za polno zavzetost pri vodenju mesta. Po njihovem mnenju je prišel čas za vključevanje širše celjske javnosti v sprejemanje ključnih odločitev, za medsebojno zaupanje in konstruktivno sodelovanje.

Lesjak je osnovno in srednjo tehnično šolo obiskoval v Celju, študijska pot pa ga je vodila v Maribor, kjer je znanje nadgradil na fakulteti za strojništvo. Prosti čas namenja predvsem popotovanjem, športu in skrbi za zdrav način življenja.

Ob vložitvi kandidature za župana je v četrtek poletel z balonom nad Celjem in ob tem opozoril na nekatere ključne nerešene probleme mesta in na izzive, pred katerimi je celjsko Gibanje Svoboda v naslednjem mandatu mestnega sveta.

Kandidature za župana Celja so poleg Lesjaka vložili še Primož Brvar (SD), Matija Kovač (Gregor Deleja in skupina volivcev), Sandi Sendelbah (Lista za Celje) in aktualni župan Bojan Šrot (Celjska županova lista).