Vrhnika. Foto: BoBo
Vrhnika. Foto: BoBo

Aktualni 43-letni župan Daniel Cukjati, ki je vodenje občine prevzel pred štirimi leti, meni, da so v tem mandatu izpeljali mnogo projektov, ki služijo občanom. Ker pa je idej še veliko, za njihovo uresničitev potrebuje nov mandat. Med projekti izpostavlja dokončanje južne obvoznice na začetku leta 2023 in začetek gradnje severne obvozne ceste, nadaljevanje obnove Športnega parka Vrhnika z bazenom, revitalizacijo Močilnika z izviri Ljubljanice, ureditev mestnega jedra z obnovo Stare ceste in parkov ter izgradnjo komunalne infrastrukture v krajevnih skupnostih.

Na Cukjatija, ob njegovi listi ga podpirajo Zeleni Slovenije, NSi, SDS, DeSUS in Gibanje Resnica, letijo tudi nekateri očitki. Pred mesecem dni so mediji poročali o sporu z učiteljem iz vrst Levice Markom Močnikom, ki je tudi eden od županskih kandidatov. Kot so zapisali na portalu N1, Močnik trdi, da mu je župan grozil. Cukjati je sicer potrdil, da je šlo za "oster pogovor", a da se "ne spomni, da je izjavil kaj neprimernega". Medtem ko je bil po Cukjatijevih navedbah spor posledica Močnikovih besed v šolski učilnici, je ta prepričan, da so župana razburila njegova vprašanja o domnevnih nepravilnostih pri vodenju občine.

Po besedah 38-letnega Močnika je lokalni odbor Levice pod njegovim vodstvom v zadnjem mandatu javnost obveščal o "nepravilnostih na občini, prikritih dejanjih na robu zakona in nesposobnostih občinskega vodstva, da reši osnovne probleme kraja". Njihov očitek je tudi nespoštovanje odločitve občinskega sveta, da mora obrat za predelavo nevarnih odpadkov Kemis zapustiti občino.

Močnik napoveduje spoštovanje odločitve občinskega sveta in gradbene inšpekcije glede Kemisa. Med ključnimi točkami njegovega programa pa so transparentno delovanje občine, rešitev infrastrukturnih, predvsem prometnih težav občine in krajevnih skupnosti, ureditev razmer v komunalnem podjetju, ureditev komunalne infrastrukture, povečanje fonda socialnih in neprofitnih stanovanj, ohranitev javnega zdravstva v Zdravstvenem domu Vrhnika in ponovna vzpostavitev Doživljajskega razstavišča Ljubljanica.

Za župansko funkcijo se na Vrhniki poteguje tudi kandidat stranke Vesna, 59-letni Marjan Geohelli, ki je v Logatcu delal v turizmu, vodil knjižnico in Zvezo kulturnih društev. Kot je še zapisal v kratki samopredstavitvi, je bil prostovoljec v vojni za Slovenijo, od leta 1993 pa na vodilnih mestih v slovenski filmski distribuciji, soustanovil je Art kino mrežo Slovenije in bil dolgoletni literarni agent Dese Muck.

Geohelli kandidira, ker meni, da si Vrhnika zasluži več, "ker mora biti prostor za vse, ki želimo živeti bolje in negovati skupnost ter identiteto, utemeljeno na eni najbogatejših slovenskih naravnih in kulturnih dediščin". Če bo izvoljen, bo največ pozornosti namenjal čistemu okolju, urejenosti prometa, kakovosti komunalnih storitev, medčloveškim odnosom v politiki in med občani, pridobivanju evropskih in državnih sredstev ter varovanju naravne in kulturne dediščine.

Edina kandidatka za županjo

Župansko kandidatko na Vrhniki ima tudi Gibanje Svoboda. 38-letna politologinja Alja Stanko, ki dela kot strokovna sodelavka v energetskem podjetju, je bila dejavna v mladinskem sektorju, kot prostovoljka pa je med drugim delovala v organizaciji Transparency International Slovenija in na Inštitutu Novum.

Pojasnjuje, da se je za kandidaturo odločila, ker ve, "da Vrhnika potrebuje svežo energijo, ki ni obremenjena s starimi zamerami in ima obenem dostop do vladnih odločevalcev". Med prioritete postavlja ureditev okoljevarstvene problematike s prednostno obravnavo Kemisa in sanacije kompostarne, vzpostavitev lokalnega javnega potniškega prometa, solarizacijo javnih občinskih objektov z namenom večje energetske neodvisnosti, ureditev zelene razvojne transverzale Močilnik-Retovje in potok Bela s Starim malnom in Lintvernom, razširitev športne infrastrukture ter spodbujanje kakovostnih prostočasnih večgeneracijskih dejavnosti.

Skupaj s somišljeniki v okviru ideje 1890 se na volitve podaja tudi 47-letni Benjamin Leskovec. Doktor gozdarstva in obnovljivih gozdnih virov je soustanovitelj več podjetij, ki v zadnjem času veliko energije namenjajo tudi projektu razvoja eko socialne pametne vasi Zaplana 1890.

V okviru ideje 1890 menijo, da bo pomembna naloga odpreti prostor, opolnomočiti ljudi, posodobiti infrastrukturo, pritegniti dodatne vire sredstev in aktivirati mlade, društva ter podjetja v smeri ustvarjanja zelenih delovnih mest v kraju bivanja. Razvoj podeželja bi omogočili z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah, zelenim turizmom in srebrnimi vasmi za zagotavljanje dolgotrajne oskrbe starejših. S krepitvijo identitete kraja, obujanjem kmetijstva ter revitalizacijo lokacij naravne in kulturne dediščine pa želijo spodbuditi razvoj butičnega, športno-rekreativnega, kulinaričnega in kulturnega turizma.