Ptujsko mestno jedro. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Ptujsko mestno jedro. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Kot je Lara Krause povedala ob predstavitvi kandidature, so v ospredju njenega programa nekatera osnovna infrastrukturna vprašanja. Za kandidaturo se je odločila praktično šele ob sestavljanju liste za mestni svet, ko so skupaj zaznali številne stvari, ki jih je na Ptuju še treba urediti. "Odločitev za kandidaturo nikoli ni lahka, saj gre za resno funkcijo in trdo delo," je dejala Krause.

Med najpomembnejšimi infrastrukturnimi projekti je omenila predvsem urejanje vodooskrbe, marsikje je treba urediti tudi cestne povezave in varnejša postajališča za avtobuse ter s tem zagotoviti bolj varno pot otrok v šolo.

Veliko pozornosti bi namenila tudi energetskim vprašanjem na občinski ravni, saj bodo, tako kot mnoge druge Evropejce in Slovence, tudi Ptujčane to zimo udarili visoki stroški ogrevanja. Rešitev za prihodnost vidi v gradnji toplarne in elektrarne, kjer bi po najvišjih standardih zažigali odpadke, s tem pa občanom zagotovili nižje stroške ogrevanja, elektrike, odvoza smeti, hkrati pa bi varovali okolje.

Krause, sicer predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS-u, ki se poklicno ukvarja s prevajanjem in lektoriranjem, bo tudi nosilka liste SLS za mestni svet. Po njenih besedah so sestavili svežo in pisano ekipo kandidatov, tako po starostni kot po poklicni strukturi.

Njeno kandidaturo je danes na Ptuj prišel podpret tudi predsednik SLS-a Marko Balažic. Kot je dejal ob tem, je čas za novo energijo ne le na Ptuju, pač pa tudi drugod po državi. "SLS je šel na pot prenove, Suzana je šefica glavnega odbora in ženska s čudovito energijo," je dejal Balažic.

Na lokalnih volitvah tradicionalno uspešna SLS tudi letos veliko pričakuje. Kot je povedal strankin prvak, imajo liste vložene v približno 130 občinah, prav tako bodo vsi župani, ki so bili v preteklosti izvoljeni z njihovo podporo, tudi tokrat kandidirali pod njihovo zastavo. Ob tem je poudaril, da imajo kandidate tudi v šestih mestnih občinah, kar se že dolgo ni zgodilo.

Za župana Ptuja tudi Križanič

Na volitve za ptujskega župana se še drugič zapored odpravlja Robert Križanič, ki je pred štirimi leti kot kandidat SMS-a Zelenih Evrope z dobrim odstotkom in pol glasov pristal na zadnjem mestu, zdaj pa ga pri kandidaturi podpirata stranka Resni.ca in nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba Ptuj, ki bosta nastopili tudi s skupno listo.

Kot je ob vložitvi kandidature povedal Križanič, so zadnja leta jasno pokazala, da se moramo ljudje postaviti zase, za svoje zdravje, za interese zdravja družbe in okolja, v katerem živimo.
"S svojimi izkušnjami z delom v lokalni skupnosti ter dolgoletnimi izkušnjami na mednarodni ravni pri delu z inštitucijami in s civilno družbo lahko konkretno prispevam k razvoju mesta," pravi Križanič, ki poudarja pomembnost povezovanja in sodelovanja.

Med najnujnejše prioritete v mestu uvršča stanovanjsko problematiko, saj je po njegovem treba zagotoviti lastniška stanovanja po smiselnih in ugodnih pogojih. Njihov program se dotika tudi starega mestnega jedra, ki se ureja prepočasi in stihijsko, mladi na Ptuju pa nimajo prostora, kjer bi lahko ustvarjalno in svobodno prispevali v skupnost, se oblikovali in se bolj povezali z mestom.

Med večnimi temami mesta je, poudarja Križanič, smrad, ki se je vsakokratno vodstvo mestne občine izogiba, zato bodo k rešitvi tega problema pristopili takoj in odločno. Ker bodo cene vode in ogrevanja to zimo za marsikoga neprijetno presenečenje, mora biti lokalna skupnost pripravljena tudi na to, med ključne stebre varnosti družbe pa umešča samooskrbo.

Predlagali so tudi polno listo z 29 imeni za mestni svet, na kateri so kandidati različnih profilov in znanj, iz vseh delov občine in različnih starosti. "Združujemo ljudi, ki si upajo, ki imajo dobre ideje in svoje osebne in poslovne cilje vidijo v mestu ter prispevajo k razvoju in blaginji okolja," je še dodal Križanič.

Osem kandidatov

Na Ptuju se bo za župana potegovalo osem kandidatov. Ob Križaniču je vnovično kandidaturo oddala aktualna županja Nuška Gajšek, ki se bo kot kandidatka SD-ja potegovala za drugi mandat. Nekdanji poslanec in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš kandidira s podpisi volivcev in svoje liste, Gibanje Svoboda pa se na županske volitve odpravlja z dolgoletnim ravnateljem ptujske glasbene šole Štefanom Petkom. Kandidat SDS-a bo Franjo Rozman, kandidat SNS-a Andrej Lacko, kandidat Levice pa nekdanji poslanec Boštjan Koražija.