Prvi krog lokalnih volitev bo v nedeljo, 20. novembra. Foto: Rok Omahen
Prvi krog lokalnih volitev bo v nedeljo, 20. novembra. Foto: Rok Omahen

Kandidaturo je za 77-letnega Marjana Poljšaka, upokojenega diplomiranega inženirja kemijske tehnologije, vložila Socialistična partija Slovenije. V volilnem programu obljublja, da bo spremenil Lavričev trg iz rimskega nazaj v slovenskega, v Ajdovščini uredil kritične točke v prometu in popravil glavne ceste v tripasovnice z zavijalnimi pasovi za izboljšanje pretočnosti prometa. Z občinskim denarjem bi v novem mandatu reševal težave v vseh krajevnih skupnostih v občini.

Zdajšnji župan, 40-letni magister farmacije Tadej Beočanin, se poteguje za tretji mandat. Pred štirimi leti je zmagal že v prvem krogu z 59,4 odstotka glasov. Beočanin je kandidat stranke SD, podprli pa so ga tudi v Zvezi za Primorsko, Listi Burja in stranki Levica. V novem štiriletnem mandatu želi predvsem nadaljevati, kar so zastavili v zadnjem obdobju. Izzive vidi v zagotavljanju infrastrukture za vse več prebivalstva, poskrbeti želi za prometno infrastrukturo, stanovanja, razvoj šolske in vrtčevske infrastrukture z dograditvijo dodatnih oddelkov oziroma z iskanjem dodatnih virov za gradnjo novega vrtca.

Gibanje Svoboda je v županski boj poslalo 59-letno magistrico ekonomskih znanosti Nado Pirjevec. Prepričana je, da lahko v občinsko politiko prinese drugačen in predvsem svež pristop. Poskrbela bi za povečanje števila stanovanj, povečanje vrtčevskih kapacitet, ureditev paliativnega oddelka v domu za starejše, povečanje ajdovske čistilne naprave, rešitev za namakanje in preprečevanje poplav v enem projektu, zaščito pridelkov pred divjadjo ter čim večjo samooskrbo ter povezovanje in prepletanje kmetijstva s turizmom.

57-letni univerzitetni diplomirani inženir tehnologije prometa Jožko Premrn je kandidat NSi-ja. Zavzemal se bo za gospodarno in pregledno porabo, znižanje občinskega davka za stavbna zemljišča in ustavitev dodatnega zadolževanja. Poudarja tudi, da je treba v občinski proračun dobiti več denarja iz Evropske unije in države. Prizadeval si bo za komunalno opremljanje zemljišč za stanovanjsko gradnjo, gradnjo komunalne infrastrukture po vaseh, namakalni sistem, ureditev obrtne cone za podjetja z višjo dodano vrednostjo, razvoj turizma, izboljšanje pretočnosti prometa v mestu in spodbujanje zelenega prehoda.