Škofjeloški grad. Foto: BoBo
Škofjeloški grad. Foto: BoBo

Kot je ocenil 42-letni župan Tine Radinja, so v preteklih štirih letih kljub težkim preizkušnjam zvišali kakovost življenja v občini. "Prav v vseh njenih delih smo naredili korake naprej. Pokazali smo, da znamo razvijati sodobna znanja, pritegnili smo nove investicije in poskrbeli za ohranjanje kulturne dediščine. Danes je Škofja Loka živahna, prejemnica številnih priznanj in ponuja širne možnosti za vse generacije," je poudaril.

Delo z neodvisno listo Prijatelji Loke želi nadaljevati, uresničevati zastavljene projekte in vpeljati še nekatere nove ideje. Med drugim obljublja dodatno okrepitev sistema nadzora nad onesnaževalci, več vlaganj v parke in rekreacijske površine, povečanje občinskega stanovanjskega sklada z vsaj petimi stanovanji letno, razmere za dodatno stanovanjsko gradnjo, nove kolesarske povezave, nov center za duševno zdravje, krepitev zdravstva in odprtje še enega vrtca ter nove knjižnice.

Radinja je na volitvah 2018 slavil zmago v drugem krogu, v katerem je s podporo prejšnjega župana Mihe Ješeta z 52 odstotki glasov premagal takratnega županskega kandidata SDS-a Roberta Straha. Ta je letos podprl kandidaturo Gašperja Hafnerja, ki je širši javnosti poznan predvsem po sodelovanju v televizijskem resničnostnem šovu Ljubezen po domače.

33-letni Hafner v primeru izvolitve obljublja razvoj podeželja v smer pametnih mest, zagotovitev ustrezne infrastrukture za industrijo in obrt ter stanovanjsko gradnjo. Zavzemal se bo za postavitev novega zdravstvenega centra, celostno obnovo Starološkega gradu za delovanje glasbene šole in popestritev turistično-rekreacijske ponudbe z novim bazenom. Prometne zagate bi reševal z novimi kolesarskimi stezami, nadhodom ali podhodom pri nekdanji Nami in povezavo na avtocestni križ.

Izkušnje z župansko kandidaturo pa že ima 54-letni Rolando Krajnik, ki je pred štirimi leti v prvem krogu županskih volitev v Škofji Loki prejel 19 odstotkov glasov. Zadnjih osem let je aktiven v občinskem svetu, v katerem opozarja zlasti na okoljske težave v občini, predvsem na preveliko onesnaženost zraka.

V skladu s programom Komunalno-ekološke liste bo Krajnikova glavna naloga tudi v prihodnje zagotavljanje zdravega okolja in spodbujanja razvoja čiste in visokotehnološke industrije v občini. Zavzemal se bo tudi za ohranitev Škofje Loke kot kulturno-zgodovinskega mesta in ohranjanje vaških jeder. Pomembno se mu zdi prisluhniti pobudam občanov in jih vključevati v strategijo ter razvoj občine.

Za župansko funkcijo se poteguje tudi 53-letni Martin Trampuš (Levica), ki je prav tako že dva mandata svetnik v občinskem svetu. V politiko se je vključil pred približno desetimi leti, ker je ugotovil, da se družba spreminja v povsem napačno smer. Zato se zavzema za več občinskih stanovanj za mlade, nov javni zdravstveni dom, ureditev knjižnice, javne in dostopne domove za starejše, sonaraven razvoj in proti uničevanju ter onesnaževanju narave.

Za 28-članski škofjeloški občinski svet, v katerem imajo zdaj Prijatelji Loke devet svetnikov, SDS osem, Komunalno-ekološka lista štiri, Levica pa dva, se borijo še SLS, Gibanje Svoboda, SD in NSi.