Lora Klinc je knjigo izdala v samozaložbi in nakladi 1500 izvodov, od katerih jih je tisoč že oddanih zaradi prednaročil. Knjiga Kilometer nič bo sicer tudi nagrada za deseterico najboljših v tradicionalni RTV-jevi igri Navidezna dirka na portalu www.rtvslo.si. Foto: BoBo/Borut Živulović
Lora Klinc je knjigo izdala v samozaložbi in nakladi 1500 izvodov, od katerih jih je tisoč že oddanih zaradi prednaročil. Knjiga Kilometer nič bo sicer tudi nagrada za deseterico najboljših v tradicionalni RTV-jevi igri Navidezna dirka na portalu www.rtvslo.si. Foto: BoBo/Borut Živulović

Najpomembnejše vprašanje trenutno je, ali bo Primož res štartal. Vsi si to želimo, a čakamo na pritrditev.

Lora Klinc

Ideja o knjigi, ki bi povezala pot Primoža Rogliča in razcvet zanimanja slovenske javnosti za vrhunsko cestno kolesarstvo je pri Lori Klinc, partnerki najboljšega slovenskega kolesarja, rasla že nekaj časa. Po seriji odmevnih kolumn za Delovo prilogo Polet so nastali zapiski o kolesarskih spomenikih. Kakor je sama kot nekdanja odbojkarica in tekačica na smučeh spoznavala zakonitosti kolesarstva, je rasla želja, da se njeno ustvarjanje prelije v knjigo, kjer bi se našlo mesto tako za kolesarsko teorijo za nove zaljubljence v kolesa pa tudi za izliv občutkov avtorice, ki ne skriva temperamenta ob uspehih svojega življenjskega sopotnika.

Lora Klinc s knjigo vabi
Lora Klinc s knjigo vabi "v rdeče obarvani svet, poln adrenalina in kolesarskega deja vuja, ki skuša približati navijaško mrzlico ter svet kolesarstva iz prve vrste." Foto: BoBo/Borut Živulović

Španija vse postavila na pravo mesto
"Lanska Dirka po Španiji je vse postavila na pravo mesto. Zgodba sloni na Vuelti, a so v njej tudi druge Primoževe dirke,"
je Lora Klinc pojasnila, kako je padla odločitev, da se osredotoči na zmagovito lansko Dirko po Španiji. Doživetja je 29-letna Štajerka strnila v zapiske in jih razširila z nekaj teorije v cestnem kolesarstvu, vsak dan pa uvedejo etapne novice z MMC-ja.

Predstavitev kolesarstva tako v teoriji kot intimi
"Knjiga je moj najljubši medij. Zapisana beseda pravzaprav. Besede imajo namreč toliko različnih pomenov, interpretacij, da si lahko, če to knjigo prebereva ti in jaz, vse skupaj predstavljava na tisoč načinov. Kolesarstvo sem želela predstaviti tako v teoriji kot v tistih intimnih delih našega življenja,"
je v pogovoru s povezovalko dogodka Katarino Braniselj, voditeljico na RTV Slovenija, dejala Klinčeva.

Sorodna novica "Če Primož govori o vatih, se delam, da poslušam"

Večja sreča ob 3. mestu kot zmagi
"Na koncu Vuelte sem bolj občutila olajšanje kot srečo ob zmagi,"
je ob predstavitvi knjige z naslovom Kilometer nič v ljubljanskem Kinodvoru priznala Klinčeva, sočasno pa razkrila, da je bila najsrečnejša ob koncu sicer travmatične Dirke po Italiji. "Največja športna sreča je bila v Veroni ob koncu Gira, ko se je vrnil na zmagovalni oder. Vemo, da je šel v Italijo zmagat, a nato se je zgodilo marsikaj, zaradi česar je bilo 3. mesto velika zmaga," je Lora Klinc ponovila Rogličevo priznanje, da je bil njegov največji tekmovalni uspeh v letu 2019 naprej oder Gira, kar je bil temelj zmage na Vuelti.

Na padce se nikoli ne navadiš
Najtežja plat spremljanja Rogličeve osupljive kariere od blizu ni nobena skrivnost. "Težki padec in občutek nemoči ob cesti. Mučno čakanje na novice, kaj je. Takšnih stvari se nikoli ne navadiš," je bila odkrita Lora Klinc in ravno vprašanje zadnjega padca je vseskozi viselo v zraku.

Tesnobno čakanje na potrditev štarta
Rogličev padec v 4. etapi Kriterija Dauphine še zdaleč ni bil nedolžen in se je izkazal za resnejšega, kot se je domnevalo v pelotonu. Odstop pred zadnjo, 5., etapo in predajo rumene majice vodilnega ni toliko presenetil, kot zaskrbljeni in zelo previdni toni iz ekipe Jumba Visme ter sama previdna Rogličeva objava, saj zasavski orel redko javno potarna.

Ob knjigi je luč svet ugledal tudi dokumentarni film snemalca Blaža Omana in novinarja Davida Črmelja, ki bo premierno na TV SLO 2 predvajan v soboto ob 19.55. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ob knjigi je luč svet ugledal tudi dokumentarni film snemalca Blaža Omana in novinarja Davida Črmelja, ki bo premierno na TV SLO 2 predvajan v soboto ob 19.55. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Ta padec je vse prizemljil. Kar preveč. Po eni strani bi bilo lahko veliko hujše. A zakaj se je moralo dogoditi ravno pred štartom Toura? Kar s tesnobo čakam, kaj bo," je zaskrbljena tudi Lora Klinec, ki na odru Kinodvora ni mogla razbliniti vprašanj, v kakšnem stanju je res vodilni kolesar UCI-lestvice.

"Najpomembnejše vprašanje trenutno je, ali bo Primož res štartal. Vsi si to želimo, a čakamo na pritrditev," je po prireditvi Lora Klinc ponovila, da Primož Roglič še zdaleč ni stoodstoten. "Nato pa upam, da bi bila čim več zraven. Kar pa bo z logističnega vidika – zlasti še z majhnim otrokom – zahteven zalogaj. Najbolje bo spremljati prvih pet dni in zadnji teden," je svoje načrte za spremljanje 107. dirke po Franciji oznanila Klinčeva, ki je pri tem izrazila željo, da bi nastali novi zapiski za morebitno nadaljevanje njenega knjižnega prvenca.

Predpremiera dokumentarca TV Slovenije o Rogliču

Ponedeljek v ljubljanskem Kinodvoru je minil v znamenju dvojnega sporeda. Po predstavitvi knjige Kilometer nič je sledila predpremiera dokumentarnega filma TV Slovenije avtorjev Davida Črmelja in Blaža Omana z naslovom Primož Roglič: Moja pot na dirko po Franciji.

V torek zjutraj si boste lahko prebrali pogovor z novinarjem Davidom Črmeljem, ki je sledil Rogličevemu kolesu med pripravami na letošnji prestavljeni Tour 2020. Enourni dokumentarec, ki se začne s februarskimi pripravami in konča z odstopom na Kriteriju Dauphine, bo mogoče premierno videti na TV Slovenija 2 v soboto ob 19.55.

Rogliča bosta na Tour pospremila dokumentarec in knjiga