Lennard Kämna je dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Lennard Kämna je dosegel uspeh kariere. Foto: EPA

Slovenski as Jumba Visme je v cilj 153 kilometrov dolge etape s šestimi kategoriziranimi vzponi prišel na desetem mestu. Po 80 km, ko je glavnina zaostajala okoli štiri minute, je zasavski orel padel, bil že na robu odstopa, a se je pobral, nadaljeval dirko in s pomočjo moštvenega kolega Wouta van Aerta ujel glavne tekmece za končno zmago.

V zaključku etape je na čelo glavnine prišel Jumbo Visma, dolgo pa je ritem narekoval Tom Dumoulin. Rogliča so tako varno pripeljali v cilj tri minute za zmagovalcem, v boju za rumeno majico pa proti glavnim konkurentom ni izgubil nobene dragocene sekunde. Rogla ima pred zadnjo etapo tako še vedno 14 sekund naskoka pred Francozom Thibautom Pinotom (Groupama FDJ), še deset sekund več pa zaostaja Cofidisov Guillaume Martin.

Primož Roglič bo v nedeljo branil 14 sekund. Foto: EPA
Primož Roglič bo v nedeljo branil 14 sekund. Foto: EPA

"Padec Primoža je bil grd. Spust je bil nevaren, poln peska, to ne sodi v kolesarstvo. Ni se počutil dobro, a je vseeno nadaljeval. Konec koncev kljub padcu ni veliko izgubil, kar je dobro. Upam, da posledice ne bodo prehude in bo lahko jutri dokončal delo. Ne bo lahko, a zaupamo vanj. Njegovo počutje pa je v tem trenutku vendarle na prvem mestu," je o padcu svojega prvega aduta za spletno stran ekipe dejal direktor Grischa Niermann.

V nedeljo se bodo v ekipi Jumba Visme odločili, ali bo Roglič štartal na zadnji etapi. Kot je povedal Niermann, je bil padec hud in se kapetan moštva takoj po prihodu v cilj ni počutil najbolje, zato je njegov nastop pod vprašajem.

Novo preizkušnjo z zahtevnimi gorskimi cilji, a tudi s položnejšim zadnjim vzponom, so zaznamovale številne težave favoritov. Roglič je ostal brez glavnega konkurenta, Egana Bernala. Kolumbijec, ki je lani osvojil Tour de France, se zaradi težav s hrbtom ni pojavil na štartu v Ugineju. "Do Dirke po Franciji ni več veliko, zato je pomembno, da bo takrat 100-odstotno pripravljen. Mislim, da ni nič resnega, a bolje je biti previden," je novico sporočil njegov kolega pri Ineosu in zmagovalec Dirke po Franciji pred dvema letoma, Valižan Geraint Thomas.

Obtolčeni Roglič ostaja v rumeni majici pred zadnjo etapo

Po spustu s Col de Plan Boisa se je zgodil padec, v katerega sta se med drugim vpletla tudi Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) in pred to etapo tretji v skupnem seštevku Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe). Oba sta zaradi padca odstopila, Nizozemec si je pri tem izpahnil ramo.

Kämna je poskrbel za obliž na rano moštva Bora Hansgrohe, ki je na tej etapi ostalo brez treh kolesarjev. Mladi Nemec je v skupini osmih ubežnikov, ki so prišli na zadnji klanec, napadel 3,5 km pred ciljem v Megevu. Drugo mesto je zasedel Španec David de La Cruz (UAE Emirates), tretji pa je bil Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

V prvi večji zasledovalni skupini s Pinotom in Rogličem je na 12. mestu končal Tadej Pogačar (UEA Emirates). Matej Mohorič (Bahrain McLaren), ki je bil udeleženec prvega pobega v etapi, je na koncu končal na 32. mestu, 64. pa je bil četrti Slovenec na dirki Jan Polanc (UAE Emirates). V skupnem seštevku Pogačar na devetem mestu zaostaja minuto in 17 sekund, na 47. je Polanc, na 61. pa Mohorič.

Dirka, ki velja za glavno ogrevalno preizkušnjo pred elitnim Tourom, se bo končala v nedeljo z zadnjo etapo, 153 km dolgo preizkušnjo v okolici Megeva.

72. Dirka po Dofineji

4. etapa, Ugine - Megeve, 153 km:        
 1. L. KÄMNA     NEM/BOH  4:27:56
 2. D. DE LA CRUZ  ŠPA/UAE   +0:41
 3. J. ALAPHILIPPE  FRA/DQT   0:56
 4. J. HAIG     AUS/MST   0:58
 5. K. ELISSONDE   FRA/TFS   1:02
 6. F. MASNADA    ITA/CCC   1:10
 7. M. KWIATKOWSKI  POL/INS   1:19
 8. M. HIRSCHI    ŠVI/SUN   1:43
 9. T. PINOT     FRA/GFC   3:01
 10. P. ROGLIČ    SLO/TJV    vsi
 11. S. KUSS     ZDA/TJV   isti
 12. T. POGAČAR    SLO/UAD    čas
 ...                  
 32. M. MOHORIČ    SLO/TBM   4:55
 64. J. POLANC    SLO/UAE   18:27
Skupni vrstni red, po četrti etapi (od 5):        
 1. P. ROGLIČ    SLO/TJV 17:45:32
 2. T. PINOT     FRA/GFC   0:14
 3. G. MARTIN    FRA/COF   0:24
 4. M. LANDA     ŠPA/TBM   0:26
 5. D. MARTINEZ   KOL/EF1 isti čas
 6. M. A. LOPEZ   KOL/AST   0:32
 7. N. QUINTANA   KOL/ARK   0:35
 8. R. PORTE     AVS/COF isti čas
 9. T. POGAČAR    SLO/UAD   1:17
 10. R. BARDET    FRA/ALM   1:24
  .                  
 47. J. POLANC    SLO/UAD   36:27
 61. M. MOHORIČ    SLO/TBM   51:04