Jumbo Visma ima letos jasen cilj − zmaga na Dirki po Franciji. Foto/montaža: EPA/Mitja Lisjak
Jumbo Visma ima letos jasen cilj − zmaga na Dirki po Franciji. Foto/montaža: EPA/Mitja Lisjak

Čeprav kolesarstvo velja kot posamični šport, ne gre spregledati pomena kakovostne ekipe, ki kapetanu (vsaj malo) olajša napad na glavni cilj − zmago na etapnih dirkah. Vložki so še precej večji, ko je govor o najzahtevnejših tritedenskih dirkah.

Primož Roglič zaradi padca ni mogel končati Dirke Dauphine. Foto: Twitter/Jumbo Visma
Primož Roglič zaradi padca ni mogel končati Dirke Dauphine. Foto: Twitter/Jumbo Visma

Primož Roglič se je v zadnjih letih razvil v izjemnega kolesarja, ki zdaj odkrito napada skupne zmage prav na teh najtežjih izzivih. V Jumbo Vismi je našel odlično okolje, ki mu to tudi omogoča.

Njegovo dirkanje na grand tourih me v zadnjih letih nehote spominja na igranje popularne družabne igre jenga. V tej se najprej s 54 bloki zgradi 18 nadstropij, nato pa tekmovalci iz sprva mirne konstrukcije izmikajo posamezne bloke in z njimi dodajajo nova nadstropja. Pri družabni igri je seveda cilj, da se stolp ne podre, kolesarska jenga pa ima malo drugačna pravila. Vsi tekmovalci so člani iste ekipe, ki jim je v interesu, da nihče ne podre zgradbe, ampak da ta pride do končnega cilja (npr. 30. nadstropja). Potrebni so sodelovanje, sloga, medsebojno zaupanje. In kanček sreče.

Sorodna novica Roglič: Ni nič hujšega, zagotovo je dirka še dolga

Slovenski prvak je lani na Dirko po Italiji prišel v idealni formi, takoj oblekel rožnato majico, a jo po nekaj dneh izgubil. V drugi polovici dirke je bil v večini najtežjih etap tako rekoč brez podpore moštvenih kolegov, vrhunec se je zgodil v 15. etapi, ko po padcu ni dobil rezervnega kolesa, saj so bili člani njegovega spremstva na mali potrebi. To je bila brez dvoma ena najslabših moštvenih predstav nizozemskega moštva (zaradi katerega je bil marsikateri slovenski navijač prepričan, da Rogla v tem okolju nikoli ne bo uresničil svojih sanj v podobi zmage na tritedenski dirki). Kot da bi kolesarji igrali jengo na poševnih tleh, zaradi česar se je stolp že po nekaj potezah sesul sam od sebe.

Sorodna novica Saj ni res, pa je: Rogliču uvodno etapo pokvarila voda iz napihljivega bazena

Nato se je zgodila Dirka po Španiji. Črno-rumeni so delovali precej bolj usklajeno in povezano. A vseeno se je zgodil en neprijeten dogodek, že na samem uvodu na moštvenem kronometru so namreč čebele popadale po tleh zaradi vode, ki je iztekala iz bližnjega bazena. Kolesarji so to pot pri igranju jenge poskrbeli za popolnoma ravna tla, bloke so izmikali po idealni strategiji in drug drugemu skušali olajšati nadaljnje poteze, a iz bližnjega otroškega bazena se je prikazal majhen štiriletni otrok, pristopil k lesenemu stolpu in nato v svoji nepotrpežljivi maniri z eno potezo porušil delo. Kolesarji so lahko pobrali razmetane bloke in jih znova začeli sestavljati. Na koncu so prav člani Jumba Visme sestavili najvišji stolp in se s kapetanom Rogličem na čelu lahko veselili skupne zmage na Vuelti.

Sorodna novica Roglič izpustil zadnjo etapo, Martinez dobil Dofinejo, Pogačar odličen četrti

Nizozemci so pred letošnjo sezono pri svoji jengi še napredovali, saj so optimizirali vsak korak. Izboljšali so kakovost blokov, tekmovalcem omogočili čim bolj idealne priprave in sestavili res kakovostno ekipo – tako pri jengi kot vrtenju pedalov. Strategija (vsaj na papirju) več kapetanov v kombinaciji s superpomočniki je zgradila res strah vzbujajočo ekipo, ki je v zadnjih tednih odlično delala v korist Primoža Rogliča. Ta je še izpilil nekatere svoje prvine, zdaj je v kategoriji kapetanov skoraj nepremagljiv v šprintih, kar je na etapah demonstriral z nekaj res izjemnimi zmagami. Jumbo Visma ima na drugi strani še veliko drugih adutov, na katere lahko računa v primeru načrta B, C ali Č, o čemer priča podatek, da so po eno etapo na Dirki po Dofineji dobili kar trije njihovi kolesarji. Vseeno pa se lahko zgodi neprijetno presenečenje, kot ga je v soboto na svoji koži izkusil Roglič z res neprijetnim padcem. Čeprav med igranjem jenge res paziš na vsak detajl in z enim očesom ves čas nadzoruješ otroke, v prostor še vedno lahko z veliko hitrostjo priteče pes in konstrukcijo podre s svojim repom.

Nič, prav nič ni samoumevno, tako v vsakodnevnem življenju kot v vrhunskem športu. Na končni razplet vedno vplivajo številni dejavniki, če lahko nadziraš skoraj vse, ti načrte še vedno lahko podre dejavnik nesreče.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.