Kolesarske priprave Primoža Rogliča na otoku Tenerife. Foto: Blaž Oman
Kolesarske priprave Primoža Rogliča na otoku Tenerife. Foto: Blaž Oman

Ljubitelji kolesarstva bodo na svoj račun prišli konec avgusta, ko bo na sporedu prenos najprestižnejše kolesarske dirke na svetu – Dirke po Franciji. Televizija Slovenija bo namreč med 29. avgustom in 20. septembrom 2020 na svojem drugem programu prenašala vseh 21 etap tega kolesarskega tekmovanja. Kolesarji, ki bodo premagovali razdaljo 3470 kilometrov na 107. dirki po Franciji, bodo imeli na voljo dva dneva počitka. Kolesarska dirka, ki je sestavljena iz devet ravninskih, osmih gorskih etap, treh razgibanih in enega posamičnega kronometra, bo v letošnjem letu obiskala dvanajst novih etapnih mest in krajev.

Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič velja za enega izmed glavnih favoritov za končno zmago na letošnji Dirki po Franciji. V pripravi je tudi dokumentarni film z naslovom Primož Roglič, moja pot na Dirko po Franciji, ki spremlja Rogličeve priprave na letošnjo dirko, avtorjev Blaža Omana in Davida Črmelja, ki si ga boste lahko premierno ogledali v soboto, 29. 8. 2020, ob 19.55. uri na TV SLO 2.

Primožu Rogliču sem že pred časom predstavil idejo, da bi pripravili o njem film o tem, kako se pripravlja na največjo kolesarsko dirko na svetu - dirko po Franciji. Ideja se mu je zdela zanimiva, tako da sva hitro prišla do dogovora. Seveda je to vse bilo še pred pandemijo novega koronavirusa. Kljub vsemu smo konec februarja začeli s snemanjem filma. Dogovor pa je bil, da ga spremljamo na določenih treningih in pripravah, pa tudi na nekaterih dirkah. Zaradi koronavirusa so se načrti spremenili in so se spreminjali praktično vse do konca, vseeno pa smo Primoža Rogliča spremljali na višinskih pripravah na otoku Tenerife, na državnem prvenstvu, pa tudi ob ogledu trase druge etape dirke po Franciji.

David Črmelj, avtor dokumentarnega filma o Primožu Rogliču

Komentator vseh etap dirke na TV SLO 2 bo Tomaž Kovšca, strokovni komentator bo Martin Hvastija, novinar Miha Mišič bo prenose popestril z zanimivimi statističnimi podatki, David Črmelj in Polona Bertoncelj pa s pripravo posebnih zgodb iz zakulisja Dirke po Franciji.

Z leve proti desni: Miha Mišič, Martin Hvastija, Polona Bertoncelj, David Črmelj in Tomaž Kovšca. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Z leve proti desni: Miha Mišič, Martin Hvastija, Polona Bertoncelj, David Črmelj in Tomaž Kovšca. Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO
Med 29. 8. in 20. 9. 2020 bodo kolesarji prevozili 3470 kilometrov.
Med 29. 8. in 20. 9. 2020 bodo kolesarji prevozili 3470 kilometrov.

Vse informacije o Dirki po Franciji boste našli na posebnem podportalu MMC-ja www.rtvslo.si/tour, kjer si boste lahko v živo ogledali vse etape, uporabniki pa se bodo lahko pomerili tudi v Navidezni dirki.

Tudi Val 202 si bo nadel majico dirke po Franciji. V športnih zgodbah boste lahko ujeli zakulisje dirke, po etapah s prizorišča boste prisluhnili zanimivim pogovorom, sodelovali v nagradnih igrah in spremljali zanimivosti na družbenih omrežjih.