Daniel Martinez je poskrbel za četrto zmago Kolumbije na Dirki po Dofineji. Leta 1988 in 1991 je bil najboljši hribolazec Luis Herrera, leta 1984 pa Martin Ramirez. Foto: EPA
Daniel Martinez je poskrbel za četrto zmago Kolumbije na Dirki po Dofineji. Leta 1988 in 1991 je bil najboljši hribolazec Luis Herrera, leta 1984 pa Martin Ramirez. Foto: EPA

Slovenski prvak Primož Roglič je padel sredi sobotne etape. Vodilni pri Jumbu Vismi so v soboto zapisali, da je utrpel nekaj poškodb, a so bili optimistični, da bi vendarle v nedeljo lahko štartal.

Pri nizozemski ekipi so na Twitterju slabo uro pred začetkom zadnje etape zapisali: "Vodilni v skupnem seštevku dirke Primož Roglič zaradi posledic včerajšnje nesreče ne bo štartal. Na podlagi razvoja njegovih poškodb se bomo odločili o načrtih za naslednje dirke. Hitro okrevaj, Rogla." Zasavski orel spada med najožje favorite za zmago na Dirki po Franciji, ki se bo začela čez 13 dni.

Pogačar zelo dejaven zadnji dan
Nedeljska etapa je bila izredno razgibana in zahtevna, saj je vsebovala kar osem kategoriziranih vzponov. Že zgodaj je pobegnila nevarna skupina, v kateri je bil tudi Pogačar. Nato sta dolgo vodila Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) in Pavel Sivakov (Ineos). Rus je sicer nato tudi padel, a brez hudih posledic.

Sepp Kuss je zaokrožil izjemno dirko za ekipo Jumbo Visma. Foto: EPA
Sepp Kuss je zaokrožil izjemno dirko za ekipo Jumbo Visma. Foto: EPA

Pred vzponom na Domancy je zasledovalno skupino napadel Pogačar skupaj z Miguelom Angelom Lopezom (Astana), po vzponu pa je vodilna Slovenec tudi ujel. Skupina, zbrana okrog vodilnega Thiabuta Pinota (Groupama FDJ) in drugouvrščenega Guillauma Martina (Cofidis), je takrat zaostajala 40 sekund.

Tudi Quintana ni prišel do cilja
V ozadju je z več kot petminutnim zaostankom skupino z Richiejem Portom (Trek Segafredo) in Mikelom Lando (Bahrain McLaren) zapustil Nairo Quintana (Arkea Samsic), ki je predčasno končal dirko.

Pinotu ni uspelo ujeti Martineza
V ospredju se je oblikovala šesterica, tudi s Pogačarjem, in si privozila dobro minuto prednosti pred Pinotovo skupino. Pogačar, Martinez, Sivakov, Kuss in Lopez so pred zadnjim vzponom malce popustili, v ozadju pa se je začela približevati skupina s Pinotom.

Profil zadnje etape. Foto: Uradna stran dirke
Profil zadnje etape. Foto: Uradna stran dirke

Slabih devet kilometrov pred ciljem je iz vodilne skupine skočil Američan Kuss in se odpeljal etapni zmagi naproti. V boju za skupno zmago je Pinot lovil zaostanek za Martinezom, na koncu pa mu je zmanjkalo 29 sekund, kolikor je zaostal v skupnem seštevku. Na tretjem mestu je končal Guillaume Martin (+0:41), četrti pa je bil Pogačar (+0:56).

Tudi zmagovalec trpel na zadnjem vzponu
"Zjutraj so mi povedali, da Roglič ne bo štartal. Takoj je bilo jasno, da je vse odprto in etapa je bila zelo nervozna od začetka. Ekipa je odlično opravila delo na začetku etape in prihranil sem dovolj moči za zadnji vzpon. Zelo sem trpel v zadnjih kilometrih, a odločen sem bil, da zdržim do cilja. To je ena največjih dirk na svetu in zelo sem ponosen, da sem jo dobil," je poudaril 24-letni Martinez, ki se je veselil uspeha kariere.

Pogačar: Malo je zmanjkalo za zmago, za Tour pa bom še bolj pripravljen
5. etapa, Megeve - Megeve, 153,5 km:       
 1. S. KUSS     ZDA/TJV  3:58:39
 2. D. MARTINEZ   KOL/EF1   +0:27
 3. T. POGAČAR    SLO/UAD   0:30
 4. P. SIVAKOV    RUS/INS   0:45
 5. T. DUMOULIN   NIZ/TJV   0:51
 6. L. KÄMNA     NEM/BOH isti čas
 7. T. PINOT     FRA/GFC   1:02
 8. G. MARTIN    FRA/COF   1:04
 9. R. BARDET    FRA/ALM   1:06
 10. W. BARGUIL    FRA/ARK isti čas
 ...                  
 48. M. MOHORIČ    SLO/TBM   19:19
 58. J. POLANC    SLO/UAE   26:10
Končni vrstni red:           
 1. D. MARTINEZ   KOL/EF1 21:44:58
 2. T. PINOT     FRA/GFC   +0:29
 3. G. MARTIN    FRA/COF   0:41
 4. T. POGAČAR    SLO/UAD   0:56
 5. M. A. LOPEZ   KOL/AST   1:38
 6. R. BARDET    FRA/ALM   1:43
 7. T. DUMOULIN   NIZ/TJV   2:07
 8. L. KÄMNA     NEM/BOH   2:14
 9. W. BARGUIL    FRA/ARK   2:49
 10. S. KUSS     ZDA/TJV   2:55
 ...                  
 47. J. POLANC    SLO/UAD  1:01:50
 55. M. MOHORIČ    SLO/TBM  1:09:36