Enrico Battaglin je ugnal Giovannija Viscontija v zadnjih metrih. Foto: EPA
Enrico Battaglin je ugnal Giovannija Viscontija v zadnjih metrih. Foto: EPA
Rohan Dennis že od druge etape nosi rožnato majico. V četrtek jo bo zelo verjetno izgubil. Foto: EPA
Battaglin v šprintu ugnal Viscontija

153 km dolga preizkušnja od Agrigenta do Sante Ninfe na Siciliji je imela v zadnjem delu pet vzponov, razpletla se je na ciljnem vzponu, potem ko je imela skupina ubežnikov že precejšnjo prednost. A tudi zaradi nekaj padcev se je glavnina zgostila, na koncu pa je odločal boj med Battaglinom in Viscontijem, ki je v zadnjem zavoju skušal napasti in najti prostor, da bi prišel v vodstvo, toda ni mu uspelo in prestižne zmage se je na domačem terenu veselil Battaglin. Goncalves pa je za njima dobil podoben neposreden boj za tretje mesto z Nemcem Maximilianom Schachmannom.

"Ciljni šprint je bil tokrat malo drugačen kot na prejšnji etapi. Tam je bilo res strmo, tu pa je bil klanec lepo razvlečen na dveh kilometrih. Imel sem dovolj časa, lahko sem se tudi odpočil in se pripravil na finiš. Mislim, da mi Giro prinaša srečo. Rad bi, da bi se dirka tudi nadaljevala v tem slogu. Za zdaj bi rad le užival v zmagi," je pojasnil Battaglin, ki je tako v zbirko etapnih zmag na Giru dodal tretjo, prejšnji je dosegel v letih 2013 in 2014.

Od trojice Slovencev je bil najboljši Jan Polanc (UAE Emirates) na 56. mestu, člana ekipe Bahrain Merida Matej Mohorič in Domen Novak sta končala na 72. in 161. mestu.

Dennis na Etno v rožnatem
Skupno je v vodstvu ostal Avstralec Rohan Dennis (BMC). "Za mano je razmeroma miren dan, ritem ni bil prehud, bilo pa je nekaj manjših vznemirjenj. A sem vesel, da imam še vedno majico vodilnega, vem pa, da bo jutri povsem drugačen dan. Bomo videli, kako bo šlo na Etni," je dejal vodilni po petih etapah dirke. Pred nadaljevanjem ima sekundo naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom, tretji je Britanec Simon Yates s 17 sekundami zaostanka. Tudi v skupnem seštevku je od Slovencev najvišje Polanc na 42. mestu (+ 2:20).

Sedem let od smrti Weylandta
Današnji dan je zaznamovala tudi žalostna obletnica, saj mineva sedem let, odkar se je po padcu smrtno ponesrečil Wouter Weylandt. V spomin na Belgijca so se na letošnji dirki odločili, da ne bodo podelili njegove takratne štartne številke 108, na mesto, kjer bi na štartnem seznamu moralo biti ime kolesarja, pa so ob njej zapisali Sempre con noi (Vedno z nami). A žal tudi danes ni šlo brez nesreče: že pred začetkom se je zgodila prometna nesreča, ki sicer nima neposredne povezave s kolesarji, v njej pa se je hudo poškodoval voznik enega izmed spremljevalnih motorjev na dirki, ki ga je zbil avtomobil.

Kolesarji bodo na Siciliji ostali še en dan. V četrtek se bo Dirka po Italiji nadaljevala s šesto etapo, ki se bo po štartu v Caltanissetteju po 164 km končala na Etni. Lani se je Polanc prav na tem vzponu veselil uspeha kariere.

5. etapa, Agrigento-Santa Ninfa, 153 km:
 1. E. BATTAGLIN    ITA  4:06:33 
 2. G. VISCONTI    ITA      
 3. J. GONCALVES    POR    vsi 
 4. M. SCHACHMANN   NEM      
 5. S. YATES      VB      
 6. T. WELLENS     BEL    isti 
 7. F. GAVAZZI     ITA      
 8. M. LAMMERTINK   NIZ      
 9. D. POZZOVIVO    ITA      
 10. P. KONRAD     AVT    čas 
 ...                  
 56. J. POLANC     SLO   +1:06 
 72. M. MOHORIČ     SLO    2:11 
161. D. NOVAK      SLO   10:04

                    
Skupni vrstni red po 5. etapi:     
 1. R. DENNIS     AVS  18:29:41 
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:01 
 3. S. YATES      VB    0:17 
 4. T. WELLENS     BEL    0:19 
 5. P. BILBAO     ŠPA    0:25 
 6. M. SCHACHMANN   NEM    0:28 
 7. D. POZZOVIVO    ITA  isti čas 
 8. J. GONCALVES    POR    0:32 
 9. T. PINOT      FRA    0:34 
 10. P. KONRAD     AVT    0:35 
 ...                  
 19. C. FROOME      VB    0:55 
 24. F. ARU       ITA    0:57 
 42. J. POLANC     SLO    2:20 
 57. M. MOHORIČ     SLO    5:14 
161. D. NOVAK      SLO   25:48 
Battaglin v šprintu ugnal Viscontija