Mauro Gianetti je izjemno zadovoljen s prvo polovico načrta. Foto: Foto Bettini
Mauro Gianetti je izjemno zadovoljen s prvo polovico načrta. Foto: Foto Bettini

Zmaga na Dirki po Italiji in Dirki po Franciji v istem letu je nekaj izrazito redkega. Že najmlajši kolesarski navdušenci vedo, da je bilo leto 1998 zadnje, ko je bil ta podvig dosežen, takrat je na najvišjo stopničko na obeh dirkah stopil pokojni Italijan Marco Pantani.

Sorodna novica Fink: Pogačarjevi tekmeci so se od starta sprijaznili, da dirkajo za drugo mesto

Za zdaj gre vse kot po maslu
Tadej Pogačar
je z odliko končal prvo polovico posla, saj je v naši zahodni sosedi osvojil šest etapnih zmag, pobral še majico za najboljšega gorskega kolesarja, v skupnem seštevku pa slavil zmago s skoraj desetimi minutami naskoka. "Zdaj smo na polovici posla, to je res velik izziv, a od začetka smo vedeli, da če ne poskušaš, potem ti ne bo uspelo. Letošnji cilj je omenjeni dvojček. Za zdaj nam gre vse kot po maslu," je Mauro Gianetti razložil za L'Equipe.

Prvi kolesar sveta si je po zmagi in vseh medijskih obveznosti vzel teden dni zase, ko bo počival in nabiral moči, že v ponedeljek pa se bo pridružil ekipi v Isoli 2000, kjer bo začel višinske priprave pred francosko pentljo.

Trasa je bila perfektna
Odločitev za dvojček je bil sprejeta ob predstavitvi trase Dirke po Italiji. "Trasa je bila perfektna, prav gotovo ni bila tako zahtevna kot prejšnja leta," je bil iskren Gianetti. Ob tem je dodal: "Za zdaj je bilo vse odlično. Tadej je res odvozil odlično dirko, v zadnjih treh tednih je bil v odlični formi. Razlog pa je v tem, da je pozimi in na začetku sezone trdo delal."

138 Tadej Pogačar

Očitno so v ekipi naredili celovito analizo in priprave, v katere je bila vključena tudi menjava trenerja. Pogačar zdaj sodeluje s Javierjem Solajem, ki med drugim trenira tudi Domna Novaka, kapetan UAE-ja pa je pred začetkom Gira v podkastu SOS-odmev poudaril, da se je z novim trenerjem dobro ujel.

Boljše od pričakovanj
Gianetti je prepričan, da je Pogačar dozorel tako telesno kot športnik in oseba. "Pozimi smo mu pustili, da je delal mirno in predvsem z mislimi na etapne dirke. Če bi spet veliko tekmoval na enodnevnih klasikah, bi potreboval drugačne treninge. Tako pa smo imeli ves čas v mislih ta dvojček in temu so bile prilagojene tudi vse priprave. Številke kažejo, da se ta pristop odraža tudi na njegovem telesu. Merimo številne parametre, vse je odlično, celo bolje od pričakovanj, kar me preseneča in navdušuje," je še dodal Švicar.

Sorodna novica Pogačar z rekordnimi 9663 točkami daleč pred vsemi

Pogačar je bil nesporno prva zvezda Gira, organizatorjem se je tako naložba obrestovala, kar potrjuje tudi Gianetti: "Videli smo, kako Italijani obožujejo Giro, videli smo, kako je Tadej pomagal širiti besedo o tej dirki. Ni le izjemno močen in neverjeten kolesar, ampak tudi mednarodna zvezda. Organizatorji so gotovo veseli, da je na koncu zmagal, dirki se je namreč res zavezal. Dobil je številne etape. Zelo smo ponosni nanj."

Velik pomen umirjenosti
Eden pomembnih dejavnikov je tudi mirnost. Kot pravi vodja ekipe: "Res je miren, vedno je bil, to je ena njegovih skrivnosti. Prvi teden je še spoznaval, kako deluje ta dirka. To je hitro ugotovil in to je bil eden od ključev do uspeha. Ampak vedno je umirjen in zaupa ekipi. Ko se počuti dobro, je potem vse v redu. Da pa se to zgodi, je treba biti ves čas zbran. Ekipa je Tadeju dala vse stoodstotno in vse imamo pod nadzorom. Če pa je vse pod nadzorom, je še bolj umirjen in uspešen. Giro je za nami, naslednji izziv pa je torej Tour."