V zadnjem delu etape so bile ceste znova mokre. Foto: Reuters
V zadnjem delu etape so bile ceste znova mokre. Foto: Reuters

Nihče od 19 ubežnikov v skupnem seštevku za Tadejem Pogačarjem ni zaostajal manj kot uro, zato se glavnina ni ravno naprezala. Slovenec je tako zanesljivo ostal v majici vodilnega, izkazal pa se je Jan Tratnik, ki je osvojil sedmo mesto.

Sorodna novica Pogačarjev učinek: Kljub prevladi gorenjskega volka gledamo zanimiv Giro

Vendrame ponovil uspeh iz leta 2021
To je šele peta zmaga za 29-letnega Italijana, ki ne zmaguje prav pogosto, od zadnje zmage je moral čakati skoraj tri leta. Andrea Vendrame je na Giru 2021 že dobil eno etapo, ki je bila še zahtevnejša, saj so morali takrat na 12. etapi premagati skoraj 4500 višinskih metrov razlike.

Že pred etapo je bilo jasno, da bo to zadnja res dobra priložnost za ubežnike. Od začetka etape so se tako vrstili številni pobegi, a šele po dobrih 60 kilometrih se je izoblikovala ubežna skupina 19 kolesarjev. Med zadnjimi, ki se je pridružil vodilnim, je bil tudi Tratnik.

Kapetani počakali na Thomasa, ki je padel
"Bistveno je bilo priti v beg, na koncu sem poskusil s pobegom, odločitev je bila prava, ker v skupini za menoj niso sodelovali. Bal sem se, da se mi bo kdo pridružil, ampak sem nadaljeval v svojem tempu," je bil v cilju presrečen Vendrame. Nekaj kilometrov pred ciljem je padel Geraint Thomas, a so ga vsi kapetani počakali, Pogačar je razložil: "Vsi smo pokazali spoštovanje, bili smo umirjeni in smo skupaj prišli v cilj."

Pogačar še en dan bližje zmagi

Najtežji klanec razbil ubežno skupino
Prva polovica etape je bila pretežno ravninska, druga pa je bila gorska s tremi kategoriziranimi vzponi. Ko se je začel najtežji klanec dneva Passo Duron (dolg 4,4 km s povprečnim naklonom 9,6 odstotka) se je vodilna skupina začela trgati in tu je Tratnik izgubil stik z najboljšimi.

Pogačar je ciljno črto prečkal varno v družbi moštvenih kolegov. Foto: Reuters
Pogačar je ciljno črto prečkal varno v družbi moštvenih kolegov. Foto: Reuters

Po spustu je sledil takojšen vzpon na Sello Valcaldo (7,6 km; 5,6 odstotka) z relativno zahtevnim srednjim delom. Tam se je približno 28 km pred ciljem izstrelil Vendrame. Cesta je šla na koncu večinoma navzgor. Vzpon na zadnji Cimo Sappado je bil dolg 8,5 km, najzahtevnejši je bil v zaključku, ko je bil povprečen naklon 8,6 odstotka. V zadnjih 6,2 km se je trasa pretežno spuščala. Kaj hitro je bilo jasno, da nihče ne bo ujel Italijana. Drugo mesto v etapi je pripadlo Pelayu Sanchezu, Tratnik je ciljno črto prečkal sedmi.

Pogačar z mislimi že pri soboti

Vodilni Pogačar je že pred dnevi napovedal, da se namerava izkazati v soboto, zato je večina pričakovala, da bodo kapetani prepustili akcijo drugim. Ubežna skupina se je zelo dolgo oblikovala, a ko se je na koncu sestavila, je glavnina precej spustila tempo in zaostanek se je začel bliskoviti povečevati iz kilometra v kilometer, na koncu pa je znašal skoraj 16 minut.

Tudi 20. etapa bo potekala blizu Slovenije, za navijače Pogačarja še zanimivejša, saj karavano čakata dva izjemno zahtevna 18-kilometrska vzpona na Monte Grappo z naklonom 8,1 odstotka. Cilj ne bo na vrhu, ampak v dolini po drugem spustu. Tudi nosilec rožnate majice je napovedal, da želi v soboto navijačem pripraviti dobro predstavo. V cilju tokratne etape je priznal: "Počakajmo, danes smo res prihranili nekaj energije. Upam, da bom imel jutri dobre noge, etapa je gotovo dobra za nas." V nedeljo se bo dirka končala v Rimu.

Prerez 19. etape. Foto: RCS Sport
Prerez 19. etape. Foto: RCS Sport

Vrstni red po 19. etapi (od 21)

  1. T. POGAČAR      SLO      71:24:03
  2. D. MARTINEZ     KOL         +7:42
  3. G. THOMAS        VB          8:04
  4. B. O'CONNOR     AVS          9:47
  5. A. TIBERI       ITA         10:29
  6. T. ARENSMAN     NIZ         11:10
  7. R. BARDET       FRA         12:42
  8. E. RUBIO        KOL         13:33
  9. F. ZANA         ITA         13:52
 10. J. HIRT         ČEŠ         14:44
 ...                                  
 35. J. TRATNIK      SLO       1:38:50
 71. D. NOVAK        SLO       3:11:28