144 Bogdan Fink: Pogačar je neverjeten fenomen

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta dan po koncu Gira gostila Bogdana Finka, direktorja ekipe Adria Mobil, ki je potegnil črto pod uvodno tritedensko dirko sezone.

Vabljeni k poslušanju

Vsi so pričakovali zmago Tadeja Pogačarja, ki pa je napovedi še presegel, saj je zmagal za skoraj deset minut, hkrati pa pobral še šest etap. "Že prva dva dneva je na moč naredil prvo razliko in vsem 'nabil' strah v kosti in pokazal, kdo je prvi mož Gira. Zame je bilo zelo nenavadno, da je že v zaključku prvega tedna v vlogi vodilnega kolesarja vlekel v vlaku za svojega sprinterja. To smo mogoče videli ob koncu dirke, ko je bilo že vse odločeno, ne pa v začetku dirke. S tem je pokazal svojo suverenost, drugi teden je prednost samo še povečal. V zadnjem tednu običajno odločajo vzponi in utrujenost. Tadej je imel dirko že prej 'rešeno', tako je bil po mojem mnenju že orientiran z mislimi na Tour, seveda je najbrž pomislil, da bi rad dobil še kakšno etapo, kar se je tudi zgodilo. Hkrati je poskrbel še za takšne in drugačne šove. Kolesarstvo je res surov, garaški šport, moraš biti asket, treba je vložiti veliko treninga. Ko napade, je videti popolnoma preprosto, v resnici pa vsi vemo, da ni," je ocenil Fink.

Sorodna novica Pogačar potrdil zmago na Giru in dvignil pokal neskončnosti

Zmage (se) ne podarjajo
Za Pogačarja je to že tretja osvojena tritedenska razlika, na teh dirkah ima že 20 etapnih zmag, v povprečju dosega po 3,3 etapne zmage na tritedensko dirko, kar je največje povprečje v zadnjih 40 letih. Direktor Dirke po Sloveniji razmišlja: "Res gre za posebnega kolesarja, res je fenomen. Na vsaki dirki je v igri za zmago, tudi če ni zmagal, kar smo letos videli v Sanremu. Včasih kolesarji morda niso imeli tako dobre ekipe in so potrebovali kakšnega zaveznika, tako so včasih v zaključkih prepustili kakšno zmago drugi ekipi. Danes tega ni, Tadej ne potrebuje take pomoči, vsi njegovi nasprotniki vedo, da je serijski zmagovalec in s svojimi vožnjami 'športno ubija' nasprotnike in tekmece. Vsi vedo, da je nepopustljiv, kadar je v igri za zmago, je ne prepušča. Sam pravi, da ima odgovornost najprej do svoje ekipe, potem pa tudi do sebe. Mislim, da to cela kolesarska karavana razume. Ob vseh vragolijah in šalah pa mu tega nihče ne zameri."

Tretji takoj do odra
Kapetan UAE-ja je postal 21. kolesar, ki je na vseh tritedenskih dirkah stopil na zmagovalni oder. Ob Feliceju Gimondu in Bernardu Hinaultu je postal tretji, ki mu je to uspelo v prvem poskusu (na posamezni dirki). Naslednji trojček, ki ga lovi, je trojček zmag, zdaj mu manjka le še Vuelta, ki bi se je lahko lotil že naslednje leto. Fink komentira: "Ta fant izredno rad tekmuje, kar je zelo težko ob tem garanju in surovosti, to je včasih res težko razumeti. Zame je njegova največja zmaga še vedno lanska Flandrija. Zakaj? Dirke v Belgiji so bile dolgo 'zaprte' v smislu, da jih je bilo zelo težko osvojiti, saj si moral biti na vsakem ovinku na točno določenem mestu. V šestih, sedmih urah je moglo biti ogromno nekih trenutkov, na katere pa so belgijski in nizozemski kolesarji navajeni. Lani sem prvič gledal šesturno dirko popolnoma od začetka, užival sem, kako je vse izvedel, kar si je zamislil. Poudaril bi tudi tretje mesto na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer je medaljo izvlekel iz petnih žil. Res je predan kolesarstvu."

Sorodna novica Pogačar: Giro bo pri vrhu mojih zmag, a Tour je le Tour

V Kataloniji se je še ogreval
Prevlado je napovedala že Katalonija, kjer je slavil za skoraj štiri minute. Dominance pa ne potrjujeta le številki 10 minut in šest etap, ampak tudi to, da se je prvič v zgodovini tritedenskih dirk zgodilo, da etape ni osvojil noben drug kolesar iz prve deseterice, kar pomeni, da je bil res suvereno boljši od kolesarjev, ki se bojujejo za skupni seštevek. "Na Kataloniji sem imel občutek, da šele ogreva motorje in tam ni šel do konca. V tem trenutku je tako superioren, da so se vsi tekmeci že od starta sprijaznili, da v resnici dirkajo za drugo mesto," je povedal Fink.

Ena na ena ga je premagal samo Narvaez
Edini, ki mu je prekrižal načrte, je bil Jhonatan Narvaez, ki je dobil uvodno etapo, s čimer je za en dan nosil majico vodilnega. Kolesarski strokovnjak je razpredel misli: "Prvi dan se je izkazalo, da je imel Tadej v nogah še kak odstotek, ki pa ga ni želel uporabiti, ker je vedel, da ga čakajo še trije tedni. Kolumbijec pa je računal samo na to zmago, v zaključku ni dal niti ene menjave, ker je vedel, da bi bilo v tem primeru z njim konec. Voziti zaključek s Pogačarjem je težko, saj takoj sledi kazen. Mogoče mu je Pogačar vrnil dva dneva pozneje z zaključkom, ko mu je odvzel etapno zmago. Pri Tadeju ni poklonjenih zmag."

Sorodna novica Fink o Pogačarjevi prevladi na Giru: "Morda se je sploh prvič resno lotil tritedenske dirke"

Vedno je treba iskati nove rešitve
Fink je v prejšnji epizodi pravilno napovedal, da bo Pogačar še dobil kakšno etapo. Dobil je še dve, zadnjo na zadnji gorski etapi, kjer je na Monte Grappi dokazal, da mu gre dobro tudi v klancih, kjer je treba trpeti 50 minut. V tem elementu ga je na zadnjih dveh Tourih prekašal Jonas Vingegaard. Fink meni: "Pogačar je vrhunski tudi v klanec. Tista 'poraza' (če jih lahko imenujemo poraza) sta bila rezultat neizkušenosti, mladosti, predvsem pa takrat ni dobil zadosti energetskih rezerv. V zdajšnjem času je vse prešteto, vsaka kalorije in kilogram, vse je izračunano vnaprej. Mislim, da je to glavni vzrok malo slabših voženj. Sicer pa je izreden hribolazec, ki se znajde tudi v sprintu in kronometru. Res je univerzalen, mislim pa, da je nekaj izgubil tudi na teži. Še kako malenkost so naredili v celi ekipi, z novim trenerjem in pristopom. Vedno je treba iskati nove rešitve. Trenutno je nepremagljiv, videli pa bomo, kaj bo naredil v teh 33 dneh in če se bo morda še kje izboljšal."

Vsaka maščoba manj pomaga pri vročini
Kot je poudaril Gruden, pri Pogačarju ostaja le še en vprašaj, in sicer vožnja v ekstremni vročini, ki pa je zelo pogosto nujni spremljevalec na Touru. Koliko je tu treninga in koliko genetike? Fink odgovarja: "Gotovo je nekaj gensko pogojenega, sem pa prepričan, da se da z določenimi postopki in drugačnimi treningi to nadgraditi in izboljšati. Prepričan sem, da se v UAE-ju tega zavedajo in se izpopolnjujejo. Res pa je, da je bil Tour vedno povezan z vročino, etape so pogosto znale biti izredno, izredno vroče. Tisti tekmovalci, ki niso ravno prijatelji z vročino, so tako imeli težave. Če hočeš dobro prenašati vročino, je ena prvih stvari, da imaš čim manj maščobe. Mislim, da Tadej letos na Touru na tem področju ne bo imel težav."

Sorodna novica Tadej Pogačar: Vsaka zmaga ima svojo zgodbo, ustvarja svoje spomine

Paziti je treba tudi na ege
Pogačar bo imel v lovu na dvojček Giro−Tour poseben privilegij, saj ga na vsaki dirki čaka popolnoma drug komplet pomočnikov. Sedmerica v Italiji je morda manj zveneča kot tista, ki ga čaka na Touru. Ali lahko kaj vpliva ego zvezdnikov, ki bodo morali pomagati? "UAE je v zadnjih letih res sestavil neverjetno močno ekipo. Imajo širok nabor tekmovalcev, tudi če jim kdo zboli, imajo takoj na voljo dve ali tri menjave. Vse ekipe tega nimajo, s padci in boleznimi se lahko zgodi kar koli, UAE tu ničesar ne prepušča naključju. Vsi kolesarji imajo že vnaprej dogovorjene naloge in odgovornosti, da lahko izkoristijo tudi svojo priložnost na drugih dirkah. Mogoče bomo to videli tudi na Touru, Tadej je konec koncev že pomagal svojemu sprinterju v ekipi, tako da stvari niso čisto zaprte za vse. Jasno pa je, da je konkurenca v UAE-ju trenutno izredno huda, zato je treba paziti, da kakšen ego ne skoči ven," je prepričan Fink.

Tour: Če bo šel Pogačar na polno, bodo morali iti vsi
Najboljšega kolesarja na svetu zdaj čaka teden dni počitka, nato pa višinske priprave na Tour. Kdaj je treba biti v najboljši formi? Takoj na startu ali šele v drugi polovici? Kolesarski delavec pravi: "Tadej je običajno vedno v vrhunski pripravljenosti, tako prvi kot zadnji teden. Menim, da bo njegova taktika na Touru podobna – se pravi napad, vsaka sekunda bo dobrodošla, tako kot pravi vedno sam: bolje, da si 20 sekund pred drugimi kot pa za njimi. Dirkati in tekmovati bo želel na polno. Če bo šel on na polno, bodo morali tudi drugi, tako ne bo mogel nihče počivati. Menim, da je del priprav naredil že zadnji teden Gira, čeprav je dobil dve etapi. Z ekipo, ki jo ima, bodo gotovo zadeli pravo formo z višinskimi pripravami. Vse te ekipe so zdaj res izredno profesionalizirale."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govor še o naslednjih temah:
− Česa se Fink lahko nauči od organizatorjev Dirke po Italiji.
− Spomin na Pogačarjevo podarjeno zmago na Dirki po Sloveniji.
− Napori, če se ves čas voziš v majici vodilnega.
− Kolesarska 'kultura' in potiskanje kolesarjev.
− Prva Pogačarjeva alpska zmaga nad 2000+ metri.
− Pomen in vpliv novega Pogačarjevega trenerja.
− Preostale zgodbe Gira: bela majica Tiberija, boj sprinterjev za ciklamno majico, preporod Juliana Alaphilippa ...
− Možnosti Primoža Rogliča na Touru.
− Nekaj podrobnosti o Dirki po Sloveniji.
− Zanimivost o številki (1)44.