Dan Martin se je veselil prve etapne zmage po juliju 2018. Foto: EPA
Dan Martin se je veselil prve etapne zmage po juliju 2018. Foto: EPA

Na zahtevnem končnem vzponu na Laguno Negro so številni kolesarji poskušali napasti, odločilni napad pa je uspel Martinu (Israel Start-Up Nation), ki sta mu sledila le Roglič (Jumbo Visma) in Carapaz (Ineos Grenadiers). Tokrat 30-letni Kisovčan ni mogel švigniti mimo Irca, etapo pa je še drugič zapored končal na drugem mestu.

Rdečo majico bo tako oblekel tudi v petek, v seštevku pa ima pet sekund naskoka pred Martinom in 13 sekund pred Carapazom.

Vesel sem, da sem bil ves čas blizu najboljšim. Držal sem se Dana, toda v finišu je bil močnejši in zasluženo zmagal.

Primož Roglič

S pobegom je poskušala peterica kolesarjev, že hitro pa je postalo jasno, da si niso nabrali dovolj prednosti, da bi se pomerili za etapno zmago. Glavnina je prve ubežnike ujela 56 kilometrov pred ciljem, nato pa je pobegnilo pet novih kolesarjev, ki pa prav tako niso mogli poseči v boj za etapno zmago. Ujeti so bili na vznožju zadnjega vzpona, dolgega 8,6 kilometra s povprečnim naklonom 5,8 odstotka.

Martin zelo čustven po zmagi na 3. etapi Vuelte

Predvsem zadnja dva kilometra, s povprečjem nad osem odstotkov, sta ponudila priložnost za boj med najboljšimi, med katerimi je bil znova dobro postavljen Roglič, ritem pa je narekovala ekipa Ineos Grenadiers za Carapaza.

Britansko moštvo se je znebilo številnih kolesarjev, napadi pa so se začeli v zadnjih treh kilometrih. Od favoritov je pred najtežjim delom vzpona v zadnjem kilometru pospešil Enric Mas (Movistar). Poskušali so številni kolesarji, a moči je bilo v skupini favoritov dovolj, da nihče ni mogel pobegniti. To je v zadnjih 300 metrih uspelo le prvi trojici, ki je v cilj prišla nekaj sekund pred drugimi.

Vuelta ostala brez Tourmaleta, ne bo zavila v Francijo

Šesta etapa dirke po Španiji se ne bo končala z vzponom na sloviti Tourmalet, so sporočili organizatorji. Nedeljska zahtevna gorska preizkušnja bi se morala končati na francoski strani Pirenejev, a so lokalne oblasti v Franciji v želji po zajezitvi širjenja novega koronavirusa odločile, da karavana Vuelte ne bo smela zaviti prek meje.Tri lokalne province v francoskih Pirenejih niso dovolile izvedbe šeste etape, so zapisali na spletni strani Vuelte. Nedeljska etapa se bo kot načrtovano začela v Biescasu, a v njej kolesarjem ne bo treba opraviti z zahtevnima prelazoma Aubisque in Tourmalet. Namesto tega bo španska karavana, na čelu z doslej vodilnim kolesarjem v skupnem seštevku Primožem Rogličem, v nedeljo prečkala zgolj vzpon tretje kategorije na Alto de Petralba ter klanec druge kategorije Puerto de Cotefablo pred ciljnim vzponom na Sallent de Gallego v Aramon Formigalu. Etapa bo dolga 146,4 kilometra, z okoli 3000 višinskimi metri pa še zdaleč ne bo tako zahtevna, kot bi bila sicer ob nespremenjeni trasi.

Sorodna novica Dumoulin predaja sokapetanski trak Kussu, ki pa se podreja Rogliču

Martin ni mogel skriti solz na cilju
"Nekajkrat sem letos že bil blizu zmagi. Zares sem si želel dobiti etapo za moštvo, ki je bilo do mene tako dobro. Res sem bil odločen, da danes dobim etapo, ekipa je bila odlična in vsak član ekipe je prispeval k tej zmagi. To zmago delno posvečam njim in delno ženi, saj je to prva zmaga, odkar so se nama rodili otroci. To je res nekaj posebnega," je na koncu v joku razložil Martin.

Držal se je Dana, a ta je bil močnejši
"Za nas je bil to izjemen dan. Ekipa je znova opravila fantastično delo in me ves čas držala stran od težav," je po etapi organizatorjem Vuelte dejal Roglič in nadaljeval: "Poleg dežja je bilo danes precej vetrovno, kar nam je le otežilo etapo. Tudi zaključek je bil zelo zahteven in hiter s številnimi napadi." Na koncu je zaostal le za Martinom. "Vesel sem, da sem bil ves čas blizu najboljšim. Držal sem se Dana, toda v finišu je bil močnejši in zasluženo zmagal," je dejal.

Konec Vuelte za Mohoriča in Pinota
Četrtek na Vuelti se je začel s slabo novico za slovenske navdušence nad kolesarstvom: zaradi zloma lopatice ob padcu v drugi etapi je odstopil Matej Mohorič, ki je načrtoval napade na etapne zmage za ekipo Bahrain McLaren. Prav tako se je štartu odpovedal francoski zvezdnik Thibaut Pinot (Groupama FDJ).

Roglič moral priznati premoč Martinu, a ostaja v rdeči majici
3. etapa, Lodosa-La Laguna Negra de Vinuesa, 166,1 km:
  1. D. MARTIN         IRS     4:27:49 
  2. P. ROGLIČ         SLO        isti 
  3. R. CARAPAZ        EKV         čas 
  4. W. POELS          NIZ       +0:04 
  5. A. VLASOV         RUS        0:07 
  6. E. MAS            ŠPA        0:09 
  7. F. GROSSSCHATNER  AVT        0:12 
  8. H. J. CARTHY      VB         isti 
  9. S. KUSS           ZDA         čas 
 10. C. CHAMPOUSSIN    FRA        0:24 
 ...                                   
 72. C. FROOME          VB        7:04 
126. G. BOLE           SLO       11:19 
134. T. DUMOULIN       NIZ    isti čas 
                                       
Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. P. ROGLIČ         SLO    12:37:24 
  2. D. MARTIN         IRS       +0:05 
  3. R. CARAPAZ        EKV        0:13 
  4. E. MAS            ŠPA        0:32 
  5. H. J. CARTHY       VB        0:38 
  6. S. KUSS           ZDA        0:44 
  7. F. GROSSSCHARTNER AVT        1:17 
  8. J. E. CHAVES      KOL        1:29 
  9. M. SOLER          ŠPA        1:55 
 10. G. BENNETT        NZL        1:57 
 ...                                   
 40. T. DUMOULIN       NIZ       21:05 
 77. C. FROOME          VB       37:03 
132. G. BOLE           SLO       45:26