Dzordzis Dikeulakos ima za seboj zelo uspešno klubsko sezono. Z italijansko Familo Schio, pri kateri se kali tudi obetavna slovenska reprezentantka Ajša Sivka, je postal državni prvak, ob tem pa osvojil še tretje mesto v Evroligi, v kateri je bil izbran za najboljšega trenerja v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Dzordzis Dikeulakos ima za seboj zelo uspešno klubsko sezono. Z italijansko Familo Schio, pri kateri se kali tudi obetavna slovenska reprezentantka Ajša Sivka, je postal državni prvak, ob tem pa osvojil še tretje mesto v Evroligi, v kateri je bil izbran za najboljšega trenerja v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Grški strokovnjak na klopi slovenske reprezentance ne želi govoriti o napovedih in konkretnih ciljih pred domačim evropskim prvenstvom. Vendarle je moral med pripravami močno spreminjati načrte in se zaradi težav s sestavo kadra ves čas prilagajati. Selekcijo igralk so 54-letnemu priznanemu trenerju krojile številne poškodbe, hkrati je moral prečrtati tudi naturalizirano pomoč, saj na koncu ni prišlo do dogovora s Kalani Brown. Po imenih Slovenija na evropskem prvenstvu v Stožicah ne bo nastopila z najmočnejšo zasedbo, toda Dikeulakos je zadovoljen z opravljenim delom in prizadevnostjo varovank.

Teja Oblak: Selektor Dikeulakos jasno razdelil naloge in ekipe diha kot eno

"Vsa dekleta si zaslužijo pohvale. Delale so zelo trdo in dale res vse od sebe. Dolgo smo skupaj, ekipa se je spreminjala in morali smo se veliko prilagajati. Igramo drugače, kot bi sicer. Na vseh položajih smo imeli težave s poškodbami. Nekaj trenutkov je bilo zelo težkih. Mislili smo, da bo ekipa drugačna, a se ni izšlo. Marsikaj smo morali spremeniti. Če bi prišla Brown, bi bila ekipa seveda drugačna. Tako smo morali prilagajati taktiko. Še posebej zaradi vseh teh težav sem zadovoljen z delom igralk. Res mi je bilo v veselje. Ponosen sem nanje. Brez kakršnih koli težav so se bile pripravljene prilagoditi na kar koli. Vse so sprejele. Smo spremenili načrt, tako v obrambi kot v napadu bomo skušali presenetiti nasprotnike. Bomo videli, če bo dovolj za rezultat, ki bi ga radi," je povedal Dikeulakos.

Med pripravami moraš izkusiti vse

Kako visoko bo posegla Slovenija na EP-ju je neznanka

Ob vseh težavah z odsotnostmi je bilo torej ogromno prilagajanj in iskanja taktičnih zamisli, ki bi zapolnile nastale vrzeli: "Ni bilo lahko. Možgani so bili kot pomaranča, ko stiskaš sok. Za kakšno idejo sem skušal iztisniti zadnjo kapljo. Da bi le našli še kakšno rešitev. Toda to je naše delo, zato smo plačani in radi tako delujemo." Glavna vrzel je pod slovenskim obročem, zato je bila tudi tako velika želja prihod visokorasle Američanke. Zdaj klasičnega centra selektor nima na voljo, še večje breme bo tako pod košem padlo na Evo Lisec, ki je s prvo organizatorko igre in kapetanko Tejo Oblak tudi glavna nosilka in vodja izbrane vrste: "Ne le na parketu, sta tudi vodji garderobe. Združujeta ekipo. Ko nam ne gre, ko dosežemo slab rezultat, lahko v slačilnici strneta vrste in, recimo, v drugem polčasu zaradi tega igramo bolje. Veliko pričakujemo od njiju, hkrati ju morajo pa tudi druge podpirati, tako kot onidve vse te mlade."

Svojčas je deloval tudi v moški košarki. Med drugim je bil pri Olympiacosu pomočnik nekdanjega slovenskega selektorja Slobodana Subotića. Foto: www.alesfevzer.com
Svojčas je deloval tudi v moški košarki. Med drugim je bil pri Olympiacosu pomočnik nekdanjega slovenskega selektorja Slobodana Subotića. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenske košarkarice bodo četrtič zaigrale na evropskem prvenstvu, prvič pod vodstvom tujega selektorja. Dikeulakos je Damirja Grgića zamenjal pred dobrim letom in pol. Z izbrankami je v pripravah odigral sedem tekem, na katerih so gostiteljice prihajajočega turnirja štirikrat zmagale: "Sem zadovoljen, kako je ekipa rasla. Med pripravami moraš izkusiti vse. Moraš izgubiti tekme in tudi igrati slabo. Niso pomembne zmage ali porazi, ključno je, da izkusiš vse. Če igraš le dobro, verjetno ne vidiš svojih napak. Ne vidiš stvari, ki so malce skrite, pa mogoče ne delujejo. Vesel sem, da je nam uspelo dati vse čez – dobre in slabe rezultate, dobre in slabe igre … Pokazali smo napredek. Vsak dan smo na treningu, ki je sledil, popravljali napake. Stoodstotno smo tam, kjer sem želel, da smo v tem trenutku."

V skupini Slovenijo čakajo Velika Britanija, Nemčija in Francija

Enkratna življenjska priložnost za slovenske košarkarice na domačem EP-ju

V skupinskem delu v Ljubljani čakajo Slovenke tri tekme. Vse bodo igrale ob 18.00, najprej pa jim bodo v četrtek nasproti stale Britanke: "Velika Britanija in Nemčija nimata tako velike tradicije na evropskih prvenstvih. Britanke imajo zdaj res zelo dobro generacijo. Verjetno svojo najboljšo na prvenstvih do zdaj. Veliko igralk ima izkušnje iz Evrolige, tudi ameriških univerz in Lige WNBA. So visoka in fizično močna ekipa. Njihova pomanjkljivost je, da nimajo pa izkušenj s teh velikih tekem."

V petek potem sledi še obračun z Nemkami, za konec pa še s Francozinjami, ki so bile srebrne na zadnjih petih evropskih prvenstvih: "Nemčija ni tako fizično močna ekipa, je pa zelo visoka. Verjetno v povprečju najvišja na prvenstvu. S tem lahko povzročajo nasprotniku težave, so pa malce počasne. Niso tako gibljive, zato bomo morali proti njim igrati v visokem ritmu. Ne smemo dopustiti, da nam vsilijo svoj način igre. Francija pa ima skoraj vse. Je ena najboljših ekip v Evropi. Čeprav manjka njihova najboljša igralka Marine Johannes, ki se je odločila ostati v Ligi WNBA, so verjetno kar glavne favoritinje za zlato medalje. Bomo pa jih skušali presenetiti."

Seznam slovenskih reprezentantk na EP-ju 2023

Dva dneva pred začetnim sodniškim metom je znana dvanajsterica Slovenk, ki bo igrala na EP-ju. To so: Eva Lisec, Teja Oblak, Tina Cvijanovič, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Zala Friškovec, Lara Kozina Bubnič, Ajša Sivka, Lea Debeljak, Gala Kramžar, Blaža Čeh.

Kot zadnji sta se od reprezentance poslovili Zala Šrot in Sara Vujačić.