Teja Oblak in Tina Jakovina sta najizkušenejši v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Oblak in Tina Jakovina sta najizkušenejši v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

"Najin odnos je zelo dober. Na začetku je imel mogoče malce obraz za poker in ni pokazal takoj vsega. Je zelo predan delu, pravi profesionalec, kar zelo cenim. Ima ogromno izkušenj, ki nam jih ves čas predaja. Obenem se zna tudi pošaliti. Mogoče vse igralke tega ne občutijo, toda s svojimi dejanji in že z načinom govora nam daje samozavest, kar je za ekipo zelo pomembno," je priznanega strokovnjaka na slovenski klopi opisala Teja Oblak, ki je z 32 leti najstarejša v reprezentanci.

Teja Oblak: Selektor Dikeulakos jasno razdelil naloge in ekipe diha kot eno

Poleg tega, da bo od nje veliko odvisno na parketu, saj bo imela niti slovenske igre v rokah večji del tekme, bo njena vloga prav tako ključna zunaj terena, saj je vodja garderobe in igralka z največ izkušnjami z najvišje ravni: "Normalno, da mi vloga kapetanke veliko pomeni, se sicer ne obremenjujem z njo, je pa lepo priznanje. Ne čutim bremena, odgovornost pa, da dam svoji ekipi tudi zunaj parketa. Iz tega mentalnega stališča. Rada vodim ekipo in s tem res nimam težav. Mislim, da sem to tudi pokazala na pripravljalnih tekmah. Upam, da mi bo to uspevalo še naprej, da bomo rasle kot ekipa in bomo vedno boljše."

Pomembna bo sproščenost

Slovenska vrsta na domačem evropskem prvenstvu ne bo zaigrala v popolni zasedbi. Selekcijo so krojile poškodbe, prav tako so gostiteljice turnirja ostale brez naturalizirane pomoči, zato so pri napovedih previdne: "Pred prvima dvema prvenstvoma smo bile ves čas ponižne in skromne, pred zadnjim pa smo postavile visoke cilje, da bi nam mogoče tudi zaradi mentalitete same to uspelo. Na koncu se ni izšlo. Mogoče smo se na ta način malce opekle in smo tudi zaradi tega letos znova bolj skromne, kar se nam zdi tudi prav. Poimensko mogoče nimamo najmočnejše reprezentance, če primerjamo z zadnjimi leti. Zato se tudi osredinjamo na vsako tekmo posebej, drugo za drugo, in ne razmišljamo, kaj bo potem oziroma kam točno moramo priti. Mislim, da je to tudi ključ do nekega uspeha."

Slovenija je trikrat do zdaj sodelovala na evropskem prvenstvu, vedno s Tejo Oblak v ekipi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je trikrat do zdaj sodelovala na evropskem prvenstvu, vedno s Tejo Oblak v ekipi. Foto: www.alesfevzer.com

"Potrebna bo sproščenost v ekipi, kar ves čas poudarjamo. Vsaka, ki pride na teren, mora dati vse od sebe. Gremo igrat košarko. Ne smemo se obremenjevati s pritiskom. Res je, da igramo doma, a če bomo igrale pod pritiskom, ki si ga naložimo same, bo težko. Moramo se čim manj obremenjevati. Dati moramo pa vse od sebe, da si na koncu ne bomo imele česa očitati. Sami mi sicer ni težko obvladovati pritiska. Mogoče mi je tako še lažje igrati. Uživam za take trenutke, saj vedno pridem na parket popolnoma osredotočena, da se me res nobena druga stvar ne dotakne in da dam ekipi, kar lahko. Mislim, da so dekleta to občutile," je dodala Škofjeločanka, ki je z ekipo USK Praga letos tretjič zaigrala na zaključnem turnirju Evrolige.

Selektor dobro razdelil vloge

Teja Oblak je trenutno kapetanka košarkarske reprezentance, njen mlajši brat Jan pa nogometne, toda zvezdnik Atletica je trenutno poškodovan in bo izpustil prihajajočo akcijo izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Oblak je trenutno kapetanka košarkarske reprezentance, njen mlajši brat Jan pa nogometne, toda zvezdnik Atletica je trenutno poškodovan in bo izpustil prihajajočo akcijo izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com

Ob kapetanki, ki je bila s Slovenijo na vseh treh prvenstvih do zdaj, ima Dikeulakos še tri oziroma štiri košarkarice, ki so nekoliko bolj izkušene, preostale pa so še zelo mlade. Peterica je preteklo sezono odigrala v domačih klubih: "Mislim, da je selektorju zelo dobro uspelo razdeliti vloge. Vsaka ve, kaj je njena vloga na igrišču. Vsaka ve, kaj mora narediti in kje je njeno mesto, ko pride v igro. To je ključno, da začne ekipa dihati kot eno. Od začetka priprav do zdaj nam je to zelo dobro uspelo zgraditi. Res je velik razpon v meri izkušenj. Ko sem prišla na priprave, je bilo tudi zame malce težko, toda lahko rečem, da so iz tedna v teden te mlade košarkarice ves čas napredovale. Vidijo, za kaj gre in kaj se želi od njih. Prinašati morajo agresivnost in dodatno energijo, kot smo vse, ko smo bile med mlajšimi. Naloga naš izkušenejših pa je, da jim delimo nasvete, samozavest … Neko mešanico vsega skupaj. One dodatno energijo, me pa njim neko modrost, če lahko tako rečem. Upam, da bo ta povezava na koncu delovala, kot je treba."

V četrtek bodo košarkarice odigrale prvo srečanje, ko se bodo pomerile z Veliko Britanijo, nato pa jih v petek čaka Nemčija, v nedeljo pa za konec skupinskega dela še Francija: "Normalno si vse želimo prvenstvo začeti z zmago. Britanke imajo zelo dobre posameznice. So kar nevarne pod obročem. Verjamem, da bomo taktično zelo dobro pripravljene in bomo znale napasti njihove pomanjkljivosti. Z agresivnostjo v obrambi moramo držati visok ritem igre in biti od začetka do konca osredotočene. Nemke so zelo visoke. Povprečje je skoraj 190 centimetrov. Jim pa, ker so visoke, verjetno ne ustreza, da nižje igralke plezajo po njih. Zato bomo morale biti zelo agresivne. Francozinje praktično vedno pridejo v finale. Imajo vrhunske posameznice, bomo pa videle, kako se bodo povezale kot ekipa. Treba bo paziti na njihovo individualno igro, veliko pa bo odvisno, kako bodo delovale kot ekipa. Bomo videle, upamo, da se ne bodo povezale tako dobro kot me."

Teja Oblak kot kapetanka vodi pomlajeno reprezentanco