Dzordzis Dikeulakos je oktobra 2021 na slovenski klopi zamenjal Damirja Grgića, ki je predtem reprezentanco vodil na treh evropskih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com
Dzordzis Dikeulakos je oktobra 2021 na slovenski klopi zamenjal Damirja Grgića, ki je predtem reprezentanco vodil na treh evropskih prvenstvih. Foto: www.alesfevzer.com

Vse je bilo pripravljeno, da bodo Slovenke na četrtem evropskem prvenstvu zaigrale konkretno okrepljene z novo močjo pod obročema. Vse je bilo praktično že dogovorjeno, toda – potem ko se je čakala popolna dokumentacija iz ZDA, se je položaj zapletel. "Zdaj je vse zelo zapleteno. Njen agent je obljubil, da bo igrala na prvenstvu, zdaj pa se je odločila, da še enkrat poskusi v Ligi WNBA. Ni jasno, ali nam bo pomagala ali ne. Ni odvisno od nas – ne od zveze ne od mene. Morala bi biti že tu, a se je zadnji trenutek odločila drugače," je dejal grški strokovnjak na slovenski klopi.

Dikeulakos ne želi več govoriti o zapletu z Niko Barič

Reprezentanca torej še vedno ne ve, ali naj računa na novo naturalizirano igralko ali ne. Kot je dodal selektor, je pripravljen nanjo čakati še približno 15 dni, več pa ne. Njenega imena ni želel izdati, a po zanesljivih informacijah je to Kalani Brown, 26-letna in 201 centimeter visoka košarkarica, ki igra na položaju centra. V Evropi je preteklo sezono preživela v Izraelu pri ekipi Maccabi Bnot Ašdod, zdaj pa se hči nekoč vrhunskega krilnega centra P. J. Browna z ekipo Dallas Wings pripravlja na sezono v Ligi WNBA. Da bi morda vpoklical nekdanjo naturalizirano igralko Shante Evans, ki je s Slovenijo igrala tudi na velikem tekmovanju, pa ni možnosti: "Pred dvema letoma je jasno dala vedeti, da ne bo več igrala za reprezentanco."

Zadovoljen s pozitivnim vzdušjem v ekipi

Zaveda se, da bo brez ameriške košarkarice lahko nekaj težav pod košem, na položaju, na katerem je Slovenija najšibkejša, zato bo, kot poudarja, treba najti taktične prilagoditve, v ospredje pa bodo morale stopiti druge igralke. Ker so v sestavo ekipe posegle tudi poškodbe, je bil Dikeulakos prisiljen vpoklicati še nekaj mlajših igralk, ki predstavljajo novo generacijo. Ta bo v prihodnosti nosila glavno breme. Vse te igralke so na priprave prišle z veliko željo po dokazovanju, selektor pa je tudi sicer zelo zadovoljen z vzdušjem v ekipi: "Lepo je priti v reprezentanco. Igralke so navdušene nad priložnostjo. Atmosfera v ekipi je odlična. Vse se smejijo in so vesele. Zadovoljen sem, da igralke pridejo vesele v reprezentanco in lačne uspeha. Da so pripravljene trdo delati in dati vse za izbrano vrsto."

Prvenstvo bo potekalo od 15. do 25. junija. Slovenijo na evropskem prvenstvu v skupini C čakajo dvoboji z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Foto: www.alesfevzer.com
Prvenstvo bo potekalo od 15. do 25. junija. Slovenijo na evropskem prvenstvu v skupini C čakajo dvoboji z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Foto: www.alesfevzer.com

"Ne postavljam rezultatskih pričakovanj. Vedno gledam, da smo najboljši, kot smo lahko, na naslednjem treningu in potem na naslednji tekmi. To lahko naredimo. Do prvenstva je še daleč. Sploh na takem turnirju, ki traja zelo kratek čas, je težko napovedovati. Nikoli se ne ve. Ena poškodba te lahko izloči iz igre in ti prepreči izpolnitev zastavljenih ciljev. To se lahko zgodi tudi drugim ekipam in je vse skupaj precej nepredvidljivo. Moramo gledati nase in na to, kako bomo na naslednjem treningu in naslednji dan boljši. Pritisk, ki si ga vsi nalagamo, je, da vsak opravi svoje delo najbolje, kot lahko. Potem bo vse skupaj prišlo. To tudi pričakujem od nas, da damo vse od sebe in naredimo največ, kar lahko," je dodal.

Atenčan, ki je letos dopolnil 54 let, je eden najbolj cenjenih strokovnjakov v Evropi. Za sabo ima zelo uspešno klubsko sezono. Z italijansko Familo Schio, pri kateri se kali tudi obetavna slovenska reprezentantka Ajša Sivka, je postal državni prvak, ob tem pa osvojil še tretje mesto v Evroligi, v kateri je bil izbran za najboljšega trenerja v sezoni. Večinoma je zadovoljen tudi s tem, kakšne sezone so imele njegove varovanke: "Veliko jih je igralo dobro košarko. So napredovale in naredile korak naprej."

Čas, da se primer Barič pusti za sabo

Reprezentanca na pripravah še čaka na nosilki Evo Lisec in kapetanko Tejo Oblak. Foto: www.alesfevzer.com
Reprezentanca na pripravah še čaka na nosilki Evo Lisec in kapetanko Tejo Oblak. Foto: www.alesfevzer.com

Pred začetkom priprav je veliko prahu dvignila odločitev, da v reprezentanco ne pokliče Nike Barič, najbolj prepoznavne slovenske košarkarice zadnjih let. "Vsi vemo, kaj se je zgodilo. Vsaka stran je povedala svoje, zdaj pa bi se raje osredotočil na 15 košarkaric, ki so tu in ki se bodo borile za nastop na prvenstvu," je povedal Dikeulakos, ki o tem primeru ni želel več razpravljati. Pristavil je le, da – kot vidi – situacija ni vplivala na vzdušje v garderobi. Tudi košarkarice so raje misli usmerile v prihodnost in na prvenstvo, kot da bi govorile o dogodku, ki je precej razburil košarkarsko javnost.

"Prav je, da se je o tem govorilo pred pripravami in prvenstvom. Zdaj je čas, da se usmerimo na prvenstvo in te stvari pustimo za sabo. Tako me kot vsi drugi se moramo osredotočiti na prvenstvo. Spremembe so in se dogajajo, moramo pa gledati naprej," je dejala Tina Jakovina, ena najizkušenejših reprezentantk, ki je s Crveno zvezdo postala srbska prvakinja in bila ob tem izbrana za MVP finala. Zala Friškovec, ena izmed nosilk nove generacije, pa je dodala: "O tem se je veliko govorilo v medijih. Nika je podala svojo izjavo, zveza svojo. Zagotovo je malce vplivalo na nas, a smo se o vsem tem pomenile znotraj ekipe. Prav je, da tam tudi ostane in da se zdaj nekaj ne izpostavljamo individualno po medijih okoli tega. Osredotočamo se na tisto, kar je najpomembnejše, in ne razpravljamo o nečem, kar niti ni bila naša odločitev."