Luka Dončić je že igral na dveh evropskih prvenstvih in na olimpijskih igrah, zdaj pa ga čaka debi na svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je že igral na dveh evropskih prvenstvih in na olimpijskih igrah, zdaj pa ga čaka debi na svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarji so odpotovali na Japonsko, kjer jih čez deset dni na Okinavi čaka prva tekma svetovnega prvenstva. Tedaj se bodo pomerili z Venezuelo, v skupinskem delu pa bodo njihovi nasprotniki še neugodna Gruzija in Zelenortski otoki. Na pot v Azijo – drugi del bo še na Okinavi, izločilno boji pa se bodo igrali na Filipinih – in na četrto svetovno prvenstvo slovenske reprezentance se je podalo 12 igralcev, prvič pa jih v vlogi kapetana vodi Dončić.

Luka verjame, da Slovenija, čeprav oslabljena, še vedno lahko doseže odmeven izid. Foto: www.alesfevzer.com
Luka verjame, da Slovenija, čeprav oslabljena, še vedno lahko doseže odmeven izid. Foto: www.alesfevzer.com

Letošnji turnir organizirajo tri azijske otoške države. Poleg omenjenih dveh še Indonezija. Slovenija je prvič na svetovnem prvenstvu igrala leta 2006, prav tako pa je bilo tedaj tekmovanje organizirano na Japonskem. V deželi vzhajajočega sonca je tudi debitirala na olimpijskih igrah pred dvema letoma, ko je za las ostala brez medalje, statistično najboljši igralec turnirja pa je bil Dončić: "Takrat v Tokiu nismo mogli nikamor. Bili smo v mehurčku. Je lepo mesto, kar se tiče košarke, pa moramo narediti dobre treninge in tudi dobro odigrati zadnjo pripravljalno tekmo."

Čas na Japonskem bodo izkoristili za treninge

Tokio je prva postaja Slovencev na poti v Azijo. V prestolnici bodo opravili zadnji del priprav, medtem pa bodo v soboto ob 8.00 zjutraj po slovenskem času odigrali še zadnjo pripravljalno tekmo, ko se bodo srečali z domačo reprezentanco. "Imeli smo dovolj tekem, ni pa bilo dovolj časa za treninge. Le tri ali štiri dni pred prvo tekmo, ko sem se pridružil. Zdaj bomo imeli veliko treningov in verjamem, da bomo popravili naše napake," je dejal Luka, ki je bil z dobrimi 22 točkami v povprečju z naskokom najboljši slovenski strelec pripravljalnih tekem.

Vedno sem pripravljen pomagati. Sploh Sloveniji. To je moja država, tu sem se rodil in zanjo igram. Kadar koli je treba, bom pomagal.

Luka Dončić o pomoči, ki jo je njegova fundacija poslala na področja, ki so prizadeta po poplavah.

Na šestih je Slovenija zmagala le dvakrat, ti obračuni pa so razkrili kar nekaj pomanjkljivosti v igri izbrane vrste. Nazadnje je sodelovala na prestižnem turnirju v Malagi, kjer se je pomerila s Španijo in ZDA, reprezentancama, ki imata trenutno v lasti evropski, svetovni in olimpijski naslov, doživela pa dva visoka poraza. "Mislim, da je še precej prostora za napredek. Na tem turnirju je bilo kljub vsemu tudi kar nekaj dobrih stvari. Ko smo osredotočeni in delamo, kar se dogovorimo, smo lahko zelo nevarna ekipa. Ko smo se držali dogovorjenega, smo kar nekaj časa igrali dobro. Zdaj moramo poskrbeti, da to delamo 40 minut."

Na turnirju v Andaluziji, kjer je bil v središču pozornosti, kot bo tudi na svetovnem prvenstvu, saj je vendarle glavno ime turnirja, je odigral le eno tekmo. Namreč zaradi udarca, ki ga je dobil s strani Alberta Diaza ob poskusu zabijanja, je preventivno izpustil dvoboj z ZDA. Sicer si je 24-letni Ljubljančan želel igrati, saj, kot pravi, je najtežje tekmo spremljati s klopi, toda odločitev je bila, da počiva, za vsak slučaj pa so po vrnitvi v domovino naredili še magnetno resonanco, da so se zares prepričali, da je Luka pripravljen na prvenstvo: "Vse v redu. Nič posebnega. Ista poškodba, ki me muči od marca. Preventivno smo 'šli na magnet'. Ni nič hudega."

Slovenski košarkarji odleteli v Tokio na prijateljsko tekmo z Japonci

Dončić ne skriva visokih ciljev

Glede agresivnega pokrivanja tekmecev pravi, da je na to navajen od malih nog in da je to tudi cilj nasprotnika ter hkrati del košarke. Foto: Reuters
Glede agresivnega pokrivanja tekmecev pravi, da je na to navajen od malih nog in da je to tudi cilj nasprotnika ter hkrati del košarke. Foto: Reuters

Reprezentanca ima že tako dovolj težav s poškodbami. Brez nastopa sta zaradi težke poškodbe ostala najprej ob koncu sezone kapetan Edo Murić, pred kratkim pa še Vlatko Čančar, ki bi moral biti ključen mož izbrane vrste tako v napadu kot v obrambi. "Za vse nas, štab in igralce, je bilo težko sprejeti to poškodbo. Vlatko je izjemen košarkar in res velika izguba za nas," je dejal Dončić, ki kljub odsotnosti teh dveh igralcev, ki sta bila zelo pomembna kamenčka v mozaiku uspehov zadnjih let, verjame, da je Slovenija še vedno sposobna poseči po najvišjih mestih. Tudi po kolajni: "Če ne bi verjel v medaljo, ne bi bil tu."

Mora pa zato, da bo konkurenčna najboljšim tekmecem, popraviti še marsikaj v svoji igri. V oči bodejo težave v obrambi, Dončić pa je izpostavil tudi skok: "Obramba je bila res največja težava, toda izgubili smo tudi preveč bojev za odbite žoge. Temu se moramo posvetiti v tem obdobju, ki je pred nami. Kar se tiče skoka, mora res vsak zapreti svojega igralca. V obrambi moramo uporabljati več rok. To sta ti dve točki, kjer je potreben največji napredek. To sta naši glavni luknji. Hkrati pa, kot sem že dejal, mora biti osredotočenost prava vseh 40 minut. Moramo delati, kar se dogovorimo."

Dončić težko gledal tekmo proti ZDA s klopi in še vedno verjame v medaljo