Miran Pavlin je bil eden nosilcev igre zlate generacije, ki se je uvrstila na Euro 2000 in na svetovno prvenstvo 2002. Imel je bogato kariero, ki jo je začel v Naklem leta 1992. Dokazal se je pri Olimpiji, nato pa se je preizkusil tudi v tujini (Dynamo Dresden, Freiburg, Karlsruhe, Porto, Olympiacos in Apoel). Vmes je v sezoni 2002/03 blestel pri Olimpiji, ki je bila na pragu naslova (novembra je imela 11 točk naskoka), a ga je v spomladanskem delu zapravila v boju z Mariborom. Kariero je končal z naslovom državnega prvaka v Kopru v sezoni 2009/10.
Miran Pavlin je bil eden nosilcev igre zlate generacije, ki se je uvrstila na Euro 2000 in na svetovno prvenstvo 2002. Imel je bogato kariero, ki jo je začel v Naklem leta 1992. Dokazal se je pri Olimpiji, nato pa se je preizkusil tudi v tujini (Dynamo Dresden, Freiburg, Karlsruhe, Porto, Olympiacos in Apoel). Vmes je v sezoni 2002/03 blestel pri Olimpiji, ki je bila na pragu naslova (novembra je imela 11 točk naskoka), a ga je v spomladanskem delu zapravila v boju z Mariborom. Kariero je končal z naslovom državnega prvaka v Kopru v sezoni 2009/10.

52-letni Kranjčan je odigral 63 tekem za slovensko izbrano vrsto. Novembra 1999 je popeljal Slovenijo na evropsko prvenstvo, ko je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Kijevu izenačil na 1:1 proti Ukrajini.

Gnezda Čerin in Elšnik spravila Portugalce na kolena

Na Euru 2000 v Belgiji in na Nizozemskem so se Slovenci izkazali na vseh treh tekmah in bili zelo blizu preboju v četrtfinale. Proti Jugoslaviji so zapravili vodstvo s 3:0 v Charleroiju in z igralcem več prejeli tri zadetke (3:3). V Amsterdamu so pred več kot 10.000 slovenskimi navijači izgubili proti Španiji z 1:2, nato pa so se v Arnhemu razšli z Norveško brez zadetkov.

Po 24 letih so se Slovenci znova prebili na evropsko prvenstvo, ki se bo 14. junija začelo v Münchnu. Varovanci Matjaža Keka se bodo v skupini C srečali z Dansko, Srbijo in Anglijo. Evforijo med navijači je še podžgala torkova zmaga nad Portugalsko z 2:0 v razprodanih Stožicah.

S Pavlinom, ki odlično pozna portugalski nogomet, saj je med letoma 2000 in 2002 uspešno igral za Porto, se je v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

Pavlin: To je bila ena največjih zmag Slovenije

Je bila to najprestižnejša zmaga Slovenije do zdaj?
Mislim, da. Do zdaj še nismo premagali sedme reprezentance sveta, čeprav je bila to prijateljska tekma. To je vseeno ena največjih zmag. V Ljubljano je prišel največji med največjimi in zaradi njega je zmaga nad Portugalsko nekaj posebnega.

Je bil Ronaldo kakšen poseben motiv za naše igralce? Strelec drugega gola Timi Max Elšnik je poudaril, da je popolnoma odmislil Ronalda, ko se je tekma začela. Bil je popolnoma osredotočen na tekmo.
Že pred tekmo je bila fama kakšen teden ali dva, sploh pa zadnji dan, ko je Portugalska prispela v Ljubljano. To ne gre mimo igralcev, štaba ali mimo Nogometne zveze Slovenije. Igralci so vsekakor razmišljali o Ronaldu in tudi o njegovih soigralcih. Ko se je tekma začela, so se osredotočili na svojo igro. Fantje so bili pripravljeni, super so stali na igrišču in na koncu dobili to tekmo, kar je za nas izjemno pomembno pred pripravami na evropsko prvenstvo.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski igralci so bili zelo motivirani. Igrali so tudi z mislijo na selektorja Matjaža Keka, ki ga ni bilo na tekmi zaradi osebnih razlogov. Je bila medijsko podpihnjena histerija zaradi prihoda Ronalda moteča za slovenske reprezentante?
Na NZS-ju smo se s pomočjo predsednika Uefe kar nekaj časa pripravljali na prihod Portugalske. Ta histerija je bila pričakovana. Vsi smo se skušali pripraviti čim boljše. Reakcija navijačev Ronalda nas je vseeno malce presenetila. Nastala je kakšna mini varnostna težava. Ronaldo je tega navajen. Vsi zvezdniki so to sprejeli z nekaj šale. Na koncu je izpadlo za vse super.

Kakšno je vaše mnenju o Ronaldu? Ravno, ko ste odhajali iz Porta, je prišel v prvo ekipo Sportinga v Lizboni. Je tudi za vas najboljši?
Celoten paket je pri njem največji med največjimi. V zgodovini je bilo ogromno nogometašev po znanju za kanček boljših od njega (Johan Cruyff, Pele, Zinedine Zidane ...). V sodobnih časih je paket Ronaldo največji med največjimi.

Je to prihodnost nekega nogometaša? Bodo zdaj vsi poskušali biti lastne blagovne znamke, ki so dejavne tudi zunaj igrišča?
Za vsakim takim igralcem delujejo celotna podjetja. Na koncu bomo vseeno gledali nogometaša po njegovem znanju na igrišču. Če se vidi, da je res velik talent, potem se splača v njih investirati. Benjamin Šeško je še zelo mlad in že razume, kaj je posel zunaj igrišča. Gre v pravo smer in to je prihodnost nogometa.

Sorodna novica Nejevoljni Ronaldo, spodbudna Slovenija

Ronaldo je star 39 let. V Stožicah je bil zelo motiviran in precej nesrečen zaradi izida. Ali se aktivna doba nogometašev podaljšuje? Je on res tak ekstrem, ker tako zavzeto skrbi za telesno pripravljenost?
On je ekstremen. V ekipi imajo Portugalci tudi Pepeja, ki bo dopolnil 42 let. To so fenomeni, ki morajo trenirati še več, ker so starejši. Treba je gledati na prehrano. Imela sta tudi nekaj sreče pri poškodbah. Doba nogometaša se vsekakor podaljšuje. Tudi Modrić še igra na najvišji ravni.

Veliko nogometašev še vedno igra na najvišji ravni v drugi polovici tridesetih let.
Zmaga nad Portugalsko je velika spodbuda za slovenske nogometaše. Sledila je remiju na Malti. Porazi oz. neuspehi so vedno najbolj poučni. Kaj se lahko naučijo slovenski nogometaši iz te zmage?
Dobili smo samozavest. Konkurenčni smo na tej ravni. Ne smemo pozabiti Malte. Če nismo 100-odstotni, ne moremo premagati niti Malte. Resnica je nekje vmes. Na evropskem prvenstvu lahko konkuriramo za preboj v osmino finala, saj se po novem sistemu naprej uvrstita najboljši dve ekipi iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Ronaldo najbolj priljubljen Zemljan na družbenih omrežjih