Skorajda popolna obrambna predstava Slovencev je bila ključ do odmevne zmage, sta se strinjala oba selektorja v Stožicah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Skorajda popolna obrambna predstava Slovencev je bila ključ do odmevne zmage, sta se strinjala oba selektorja v Stožicah. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Fenomenalni občutki po zmagi. Veliko stvari je bilo dobrih. Po tekmi z Malto smo staknili glave in odigrali, kot znamo. Čestitke vsem fantom," je novinarsko konferenco po zmagi začel Boštjan Cesar, ki je znova začasno prevzel vodenje Slovenije, saj je selektor Matjaž Kek izpustil tekmo iz družinskih razlogov.

Nenavaden teden je za najboljšimi slovenskimi nogometaši. V četrtek so se pri skromni Malti komajda rešili poraza s prebliskom prvega napadalca Benjamina Šeška. Zdaj so v torek doma v Ljubljani na kolena spravili Portugalsko, ki je prišla v Stožice z nizom 11 zmag.

Brez panike po Malti, brez evforije po Portugalski

"Nisem delal nobene panike po Malti. Nekatere stvari so bile vseeno dobre. Izredna reakcija, povedali smo svoje, analizirali smo Portugalsko in odigrali smo fenomenalno tekmo. Ostati moramo na realnih tleh. Kot nismo delali buma po Malti, ga tudi po takšni zmagi ne bomo. Vsekakor je prisotno zadovoljstvo in veselje, a ostajamo na trdnih tleh, saj hitro prihaja evropsko prvenstvo," je Cesar hitro odpravil vsako misel na kakšno evforijo ali prešerno slavje.

Namen tekme z na papirju petim favoritom evropskega prvenstva v Nemčiji je bil ugotoviti, koliko je vredna nogometna Slovenija. Tehtanje moči je na koncu pokazalo 2:0 za Slovence, kar je odlična popotnica za junijske tri tekme v skupini C, v kateri bodo na koncu igrali s papirnatim prvim favoritom Anglijo.

Portugalski selektor Martinez je bil impresioniran nad pritiskom, ki ga ustvarja slovenska naveza Šeško in Šporar, s čimer se je tudi začela slovenska obrambna igra. Foto: BoBo/Borut Živulović
Portugalski selektor Martinez je bil impresioniran nad pritiskom, ki ga ustvarja slovenska naveza Šeško in Šporar, s čimer se je tudi začela slovenska obrambna igra. Foto: BoBo/Borut Živulović

CR in gledalci: Na začetku aplavz, na koncu žvižgi

V polnih Stožicah se je zbralo rekordnih 16.432 gledalcev. Sprva je bil osrednji magnet Cristiano Ronaldo, ob koncu pa so bili to slovenski nogometaši. "Slovenski navijači so izredni. Prav je, da so Cristiana Ronalda na začetku nagradili z aplavzom, a ko obrneš gledalce na svojo stran ... Bili so z nami vseh 90 minut, ob koncu smo tudi slišali kar nekaj žvižgov Ronaldu, potem veš, da dihajo z nami," je Cesar potrdil, da so na klopi dobro čutili spremembe vzdušja in navijanje za domačo izbrano vrsto.

Kaj pomeni zmaga nad Portugalsko glavnemu pomočniku, ki si je ime ustvaril kot izvrstni osrednji branilec? "Potrditev celotne ekipe. Vsi so odigrali fenomenalno obrambo. Obramba se začenja pri napadalcih, nato pri vezistih in šele nato pri branilcih. Izredno je bilo gledati, kako igrajo obrambo," je bil Cesar poln občudovanja, kakšno obrambno predstavo so uprizorili Slovenci, in pri tem na dodatno vprašanje portugalskih medijev dodatno pohvalil slovensko napadalno navezo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Uvodni gol je dosegel Adam Gnezda Čerin, ki je v kvalifikacijah postal motor reprezentance in je edini igralec, ki je odigral v celoti vseh deset tekem boja za evropsko prvenstvo 2024. "Adamova fizična kapaciteta je fenomenalna. Ogromno preteče, gara v obrambi, igra v napadu, ustvarja. Odkar sem v reprezentanci, je v teh dveh letih izredno zrasel. Premore koncentracijo, znanje in tudi veliko izkušenj za ta leta, ob tem pa igra za velik klub," je slovensko številko 22 opisal Cesar.

Za drugi gol je poskrbel Timi Max Elšnik, ki je bil ob Žanu Karničniku med boljšimi posamezniki, oba standardna člana udarne enajsterice pa igrata v domači Prvi ligi. "Oba že kar nekaj časa kažeta dobro formo. Njuna reakcija, ko prideta na zbor in se takoj vklopita v to igralsko dogajanje igralcev, ki prihajajo iz tujine. To je dokaz, da se tudi v Sloveniji igra dober nogomet," je prepričan Cesar.

Gnezda Čerin in Elšnik spravila Portugalce na kolena
Četrtič je bil Boštjan Cesar postavljen v selektorsko vlogo na tekmi članske reprezentance.
Četrtič je bil Boštjan Cesar postavljen v selektorsko vlogo na tekmi članske reprezentance. "Danes zjutraj sem izvedel, da bom vodil tekmo. Selektor je bil po očetovi smrti odsoten že nekaj časa, nato se je zgodil še en nesrečen dogodek. Upam, da smo ga s to zmago vsaj malce razveselili." Foto: www.alesfevzer.com

Prvi poraz Martineza kot selektorja Portugalske

50-letni Španec na klopi Portugalske je doživel prvi poraz v tej vlogi. Pred tem je imel enajst zaporednih zmag s skupno razliko v golih 41:4. V Ljubljani je doživel hladno prho in prvič so Portugalci ostali brez doseženega gola po zanje še vedno močno bolečem porazu v četrtfinalu zadnjega svetovnega prvenstva v Katarju proti Maroku.

"Najprej. Ni nam všeč, da smo izgubili. Igramo, da zmagamo, a vse je del procesa priprave na evropsko prvenstvo. Slovenija se je zelo dobro branila. Odločno, zbrano. Zelo natančno, brez napak," je Roberto Martinez poudaril ključ Slovenije do zmage.

Ali je Slovenija s postavitvijo in pristopom presenetila Portugalsko? "Ne, to smo pričakovali. To je dobro organizirana ekipa. Vsi so točno vedeli, kakšne so njihove vloge in naloge. Igra z dvema napadalcema, izredna kombinacija," je Martinez znova poudaril posebnost slovenske igre z dvema osrednjima napadalcema, zaradi česar si je tudi zaželel Slovenijo za nasprotnika na pripravljalnih tekmah za Euro 2024.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Uživajte in ne omejite se pri pričakovanjih"

"Na Euro lahko greste, da uživate, in zakaj ne bi šli naprej. Ne omejite se pri pričakovanjih. Imate dobro mešanico izkušenih in mlajših. Na turnirju so tri tekme in odvisno, kako se bo vaša ekipa prilagodila. Vsekakor vam želim vso srečo," je bil po porazu diplomatski portugalski selektor, ki je obenem zaželel odstotnemu slovenskemu selektorju vse dobro.

Reprezentanti se zdaj vračajo v klube, v katerih jih čaka konec sezone. Znova se bodo Kekovi izbranci zbrali 22. maja, ko se bodo na Brdu pri Kranju začele uradne priprave na poletno evropsko prvenstvo. Za reprezentante, ki bodo prej končali tekmovanja in zapovedani oddih, bodo pripravljeni individualni treningi, sočasno bodo imeli na razpolago podporo reprezentančnega osebja in prostore Nacionalnega nogometnega centra.

Neverjetni občutki po veliki zmagi

PRIPRAVE NA EURO 2024

PRIJATELJSKI TEKMI SLOVENIJE

Torek, 4. junija (Ljubljana):
SLOVENIJA – ARMENIJA

Sobota, 8. junija (Ljubljana):
SLOVENIJA – BOLGARIJA

Sorodna novica Padla Portugalska! Junaka Gnezda Čerin in Elšnik, Ronaldo jezen iz Stožic.