Benjamin Šeško je svoj dres z veseljem odstopil oboževalcem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Benjamin Šeško je svoj dres z veseljem odstopil oboževalcem. Foto: BoBo/Borut Živulović

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so najstnice v Veliki Britaniji, pozneje pa tudi drugje po svetu, ob krikih zadovoljstva omedlevale na koncertih verjetno najbolj znane glasbene zasedbe v zgodovini – The Beatles. V Sloveniji pa se je v zadnjih nekaj dneh namesto beatlomanije odvijala – sicer v veliko manjši meri – ronaldomanija. Prihod portugalske nogometne reprezentance v našo deželo na čelu s petkratnim dobitnikom zlate žoge je bil razlog, da so oboževalci enega najboljših nogometašev vseh časov tudi po več ur čakali pred hotelom Grand Plaza v upanju, da bi jim portugalski velemojster namenil kanček pozornosti.

Najbolj neučakani so Cristiana Ronalda in soigralce čakali že na brniškem letališču, a se je portugalska nogometna reprezentanca radovednežem tam zlahka izmuznila, zato so številni srečo poskusili pred hotelom v središču prestolnice, kjer se je že v ponedeljek zbralo približno 450 ljudi. Podobno kot na letališču športni zvezdniki čakajočim niso namenili kaj dosti časa.

Najbolj navdušeni so rezervirali hotelske sobe, katerih cene se za eno noč gibljejo od 145 evrov naprej. Portugalska reprezentanca se je na fanatične oboževalce dobro pripravila, saj je rezervirala kar celotno nadstropje v hotelu. Najpogumnejšim je tako ostala le možnost, da bi zvezdnike na dan tekme ujeli med hotelskim zajtrkom, je v ponedeljkovih Odmevih poročala novinarka TV Slovenija Ališa Kasjak Gutman.

Ronaldo Slovenijo zapustil brez nobene objave na družbenih omrežjih

A hladen prvi vtis nekdanjega rdečega vraga, galaktika in trenutno člana arabskega prvoligaša Al-Nassr ni potolkel želje številnih, da ga vseeno spoznajo, se z njim fotografirajo ali pridejo celo do avtograma. Tako so številni tudi v torek že v dopoldanskih urah skupaj z mediji čakali na morebiten pozdrav ali sprehod Portugalcev po Ljubljani. Nekateri so pred hotelom, v katerem so bivali zvezdniki, čakali vse do večernih ur, najbolj trdoživim pa so se približno dve uri pred prvim sodnikovim žvižgom pridružili še številni drugi radovedneži. Takrat se Ronaldo ni mogel skriti. Na avtobus, ki je čakal pred dobro varovanim vhodom v hotel, ob katerem so patruljirali varnostniki in celo policija, je – če je želel priti do stadiona Stožice – preprosto moral stopiti. "Zakaj imam občutek, da se nam bo vseeno nekako izognil," je prijateljem potožil eden izmed zbranih. "Evo, ga," pa se je za mnoge, ki so nemudoma dvignili mobilne telefone, neslano pošalil drugi.

Množice so pred hotelom dva dni zapored čakale na Ronalda in druščino. Foto: MMC RTV SLO/Niko Hari
Množice so pred hotelom dva dni zapored čakale na Ronalda in druščino. Foto: MMC RTV SLO/Niko Hari

Na nekaj sekund čakali cel dan

Številni so se spraševali, ali bodo portugalski nogometaši nekako nevidno odšli na avtobus, medtem ko so že desetič zapored svoje naprave pripravili za snemanje. Nekateri so mrzlično osveževali profile zvezdnikov z Iberskega polotoka, da bi dobili kakšen namig, spet drugi so se že nekajkrat zakleli, da počakajo še pet minut, potem pa gredo. Niso šli, želja je bila vseeno prevelika.

Končno so se nogometaši začeli zbirati v avli hotela, toliko, kolikor je bilo članov množice, pa je bilo v hipu v zraku tudi mobilnih telefonov. Varnostniki so morali posredovati, še preden je Ronaldo zapustil hotel. Eden izmed oboževalcev, ki je hotel spoznati Ronalda, se je zagnal proti virtuozu, a mu je uspeh preprečilo več parov mišičastih rok. V dobrih petih sekundah, kolikor je Ronaldo potreboval za tistih nekaj korakov do avtobusa, so številni v objektiv uspešno zajeli njegovo pojavo, a se zvezdnik za množico ni niti malo zmenil.

Oboževalcem je pomahal zgolj Ronaldov nekdanji soigralec pri madridskem Realu Pepe, to pa je bilo tudi največ interakcije, ki so je bili deležni tisti, ki so se stiskali ob ograji pred hotelom. Nekaj sekund, ki jih je Ronaldo preživel pred radovedneži, pa je bilo dovolj, da so mu nekateri posamezniki skandirali skrajno rasistične opazke.

Številni, ki so tudi v dežju čakali na kanček pozornosti legendarnega nogometaša, so ostali praznih rok, eno izmed redkih deklet pa je, potem ko so nogometaši zapustili hotel, lahko le žalostno povedalo: "Dve uri sem čakala, pa ga nisem niti videla."

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Uvod, ki ga slovenski nogomet še ni videl

Stožice vse od leta 2010, ko je slovenska nogometna reprezentanca na stoženskem stadionu odigrala svojo prvo uradno tekmo, na prijateljskem obračunu še nikoli niso bile tako polne. Tekmo slovenske izbrane vrste s portugalsko zasedbo si je kljub zasoljenim cenam vstopnic (prva kategorija 50 evrov, druga 40 za odrasle obiskovalce) po uradnih podatkih v živo ogledalo kar 16.432 gledalcev. "Vstopnice so bile res drage, a sta sinova imela takšno željo videti Ronalda, da nisem imel ravno neke izbire," je v smehu povedal eden izmed obiskovalcev srečanja. Cenovno ugodneje so jo odnesli tisti, ki so si zagotovili letno vstopnico za tri pripravljalne tekme in tri tekme Lige narodov v Stožicah (proti Portugalski, Armeniji, Bolgariji, Norveški, Avstriji in Kazahstanu), zanje so odrasli (razen VIP) odšteli med 113 in 150 evri.

Že med ogrevanjem nogometašev so navijači z objektivi mobilnih telefonov mrzlično iskali portugalske zvezdnike, številni so jih s transparenti pozivali (predvsem Ronalda), naj jim odstopijo svoj dres ali dajo avtogram. Neki fant je na plakat v obliki koze (GOAT – greatest of all time, najboljši vseh časov) zapisal slavospev Ronaldu.

Uvod v srečanje je bil spektakularen. Takšnega šova nogomet v Sloveniji ne pomni. Luči na stadionu so ugasnile, iz zvočnikov pa je odmevala skladba avstralske zasedbe AC/DC Thunderstruck, ki je tudi mirnejšim navijačem pognala kri po žilah, nato pa so gledalci ob spodbujanju napovedovalca z lučmi na mobilnikih ustvarili imeniten ambient, ki se ga ne bi sramovala niti trenutno najbolj vroča popzvezdnica na svetu Taylor Swift.

Pol Stožic je navijalo za Slovenijo, druga polovica pa za Ronalda. Po devetdesetih minutah je bilo to razmerje krepko v korist slovenske izbrane vrste. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pol Stožic je navijalo za Slovenijo, druga polovica pa za Ronalda. Po devetdesetih minutah je bilo to razmerje krepko v korist slovenske izbrane vrste. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vzdušje na stadionu so v prvem polčasu vzdrževali zgolj organizirani navijači na severni tribuni, ki so v želji, da bi nekoliko zmedli Ronalda, vihteli dres njegovega večnega tekmeca, Argentinca Lea Messija. Razen nekaterih občasnih navijaških vzklikov se preostala množica v prvem delu obračuna ni ravno "pretegnila." Stožice so pokazale nekaj življenja in bučnega navijanja ob dveh najlepših priložnostih v prvih 45 minutah. Obetavna napada sta celo nekoliko prepoceni zapravila Andraž Šporar in Erik Janža. A igra Slovencev je bila obetavna. Z vsakim protinapadom (Portugalci so večino prvega polčasa nadzorovali žogo) in suverenim posredovanjem v obrambi so navijači postajali glasnejši. Gledalci so ob sodnikovem žvižgu, po katerem so nogometaši odšli na odmor, bučno nagradili praktično popolno igro v obrambi in nekaj obetavnih kombinacij, Portugalci si v prvem polčasu namreč kljub terenski premoči niso znali priigrati prave priložnosti, Slovenci so bili nekoliko bližje zadetku.

"Ko obrneš gledalce na svojo stran"

Že v prvem polčasu je bil Ronaldo deležen žvižgov več kot 16.000-glave množice. Sodnik Irfan Peljto je dopustil nekoliko bolj grobo igro, kar portugalskemu zvezdniku ni bilo všeč, zato je kar nekaj minut zapravil za pritoževanje, a se Peljto ni zmenil zanj. Sredi prvega polčasa je kljub velikemu številu varnostnikov ob igrišču na zelenico uspelo pobegniti enemu izmed navijačev, ki je imel zgolj en cilj: sebek z velikim Ronaldom.

Pogum in nespametnost navijača je občinstvo nagradilo z aplavzom. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pogum in nespametnost navijača je občinstvo nagradilo z aplavzom. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ta se zanj ni zmenil, navijaču pa je, še preden so ga varnostniki pospremili z igralne površine, uspelo dobiti to, po kar je prišel. Medtem ko je z varnostniki zapuščal igrišče, so mu Stožice v odobravanju bučno zaploskale.

Ronaldo se tudi v drugem delu ni mogel sprijazniti s sodniškimi odločitvami, stožensko občinstvo pa ga je ob vsakem prerekanju z delivcem pravice zasulo z žvižgi. Portugalci so bili že v prvem polčasu zreli za to, da prejmejo zadetek, v 72. minuti srečanja pa je za eksplozijo navdušenja, kakršno v slovenskem nogometu pogosto pogrešamo, poskrbel Adam Gnezda Čerin. Prvi zadetek Slovenije je prebudil tudi tiste navijače, ki jih je bolj od obračuna zanimal portugalski zvezdnik. Množica je pod vodstvom severne tribune dihala kot eno, približno četrt ure do konca tekme pa je navijanje preraslo prijateljski obračun. Tako se namreč po navadi navija, ko je na nitki tekma sezone. Tudi optimisti so pred srečanjem najverjetneje pričakovali, da bo slovenska reprezentanca proti velikim favoritom s srečanja odšla sklonjenih glav, gol Gnezde Čerina po fantastični akciji pa je hitro spremenil napovedi navijačev.

Slovenski navijači so izredni. Prav je, da so Cristiana Ronalda na začetku nagradili z aplavzom, a ko obrneš gledalce na svojo stran ... Bili so z nami vseh 90 minut, ob koncu smo tudi slišali kar nekaj žvižgov Ronaldu, potem veš, da dihajo z nami.

Boštjan Cesar

Na krilih občinstva je slovenska reprezentanca še bolj strnila vrste, izpadla pa praktično zgolj ob vratnici Joaa Felixa v 75. minuti. Borbenost slovenskih fantov je bila poplačana s še enim izjemnim protinapadom. Za drugo stanje delirija na tribunah je v 80. minuti na domačem stadionu s prvim golom poskrbel kapetan Olimpije Timi Max Elšnik. Navijači so se strgali z verige in do konca obračuna navijali tako, kot so navijali na obračunu s Kazahstanom, ki je slovensko ekipo popeljal do evropskega prvenstva. Veliki Ronaldo je bil poražen, dobil pa je tudi veliko žvižgov, ko je bil v svojem značilnem položaju pripravljen na izvajanje prostega strela ob izidu 2:0. Suverena obramba Jana Oblaka je spodbudila bučen aplavz. Za še več nejevolje je portugalski velemojster poskrbel, ko je po sodnikovem žvižgu žogo jezno zabil v gol. Po zadnjem sodnikovem pisku je bilo jasno, da je Slovenija prekinila zmagoviti niz Portugalske, ki je trajal 11 tekem.

Na začetku je bil Ronaldo deležen stoječih ovacij, na koncu pa žvižgov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na začetku je bil Ronaldo deležen stoječih ovacij, na koncu pa žvižgov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot da se veliki Ronaldo v zadnjih dneh ni dovolj "zameril" oboževalcem, je takoj po tekmi odvihral proti slačilnicam, na poti pa je nekaj ostrih zabrusil še slovenski klopi in sodnikom. Slovenski reprezentanci je uspelo povoziti famo okoli enega največjih nogometnih zvezdnikov v zgodovini nogometa. Če je po prihodu v Slovenijo veljal za božanstvo, so slovenski reprezentanti pokazali, da je tudi gigantski CR7 le iz mesa in krvi.

Gnezda Čerin in Elšnik spravila Portugalce na kolena