Roberto Martinez vodi reprezentanco, ki je sedma na Fifini lestvici. Slovenija zaseda 55. mesto. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Roberto Martinez vodi reprezentanco, ki je sedma na Fifini lestvici. Slovenija zaseda 55. mesto. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

"Med drugim želimo okusiti tudi vzdušje, ki je na tem stadionu vselej dobro, ko je poln. To bo zelo pozitivno za nas in bomo uživali v tem. Predvsem bo to prava tekma za občutenje naše samozavesti in vere vase," je portugalski selektor Martinez dejal na sinočnji novinarski konferenci, kjer se je izkazalo, da je dobro preučil Slovence.

"Zelo spoštujem, kar je s Slovenijo naredil selektor. Gospod Kek ji je dal zelo jasno strukturo, deluje kot klub. Reprezentance po navadi namreč niso tako uglašene, kot bi si trenerji želeli. Slovenija napada kot ekipa, zelo dobra je v obrambi, igralci dobro razumejo igro. Ima tudi dva napadalca, ki se dopolnjujeta z neverjetno natančnostjo," je opisal.

Martinez: Slovenska reprezentanca deluje uglašeno kot klub

Kot je pojasnil, je zadovoljen, da bo lahko preizkusil celo vrsto zamisli tako v obrambi kot v napadu. "Za nas je zelo pomembno, da se še naprej držimo svojih obrambnih principov, da bomo na ta način lahko ustavili Šeška in Šporarja ter onemogočili Stojanovića, ki ima tudi zelo pomembno vlogo. Lahko bomo preizkusili, kako delujemo proti dvema odličnima napadalcema, ki zelo dobro razumeta, kako hitro ustvariti nevarnost za tekmečevo ekipo, predvsem iz protinapadov. Po drugi strani pričakujemo, da bo Slovenija zelo dobro organizirana in jo bo težko zlomiti, zato bomo lahko tudi v napadalnem delu preizkusili stvari, ki jih želimo izboljšati."

Cristiano Ronaldo želi biti vedno najboljši, vselej, ko si obuje nogometne čevlje.

Roberto Martinez

Antonio Silva še ni bil rojen, ko je Ronaldo točil bridke solze

Kot smo že pisali, bo Portugalska nastopila brez nekaterih zvezdnikov, Rafaela Leaa iz Milana, Bernarda Silve in Rubena Diasa iz Manchester Cityja, Bruna Fernandesa iz Manchester Uniteda in Goncala Ramosa iz PSG-ja.

Pomembne informacije za gledalce tekme

Zaradi razprodanih Stožic in velikega zanimanja javnosti NZS obiskovalcem večerne tekme priporoča, da si preberejo pomembne informacije o prometni ureditvi in priporočilih za navijače.

INFORMACIJE NZS-ja

"Nerad vidim, da igralci marca odigrajo po dve reprezentančni tekmi. V tem obdobju imajo v sezoni že po 3000, 3500 odigranih minut. Zato bomo priložnost dali čim več nogometašem, ki jih hkrati lahko tudi preizkusimo," je razložil Španec na portugalski klopi, ki je predtem šest let vodil Belgijo in bil z njo tretji na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji.

Med kandidati za nastop sta tudi 19-letni vezist Joao Neves in 20-letni branilec Antonio Silva, oba člana Benfice. Prvi je bil rojen septembra 2004, torej po evropskem prvenstvu na Portugalskem, na katerem je Cristiano Ronaldo točil bridke solze po porazu v finalu proti Grčiji (0:1).

Vitinha. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Vitinha. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Vitinha Stožice ohranil v lepem spominu

Izkušnje s porazom v finalu EP-ja ima tudi nogometaš PSG-ja Vitinha. Pred tremi leti so Portugalci v Ljubljani izgubili v finalu evropskega prvenstva do 21 let proti Nemčiji (0:1).

Eden izmed najbolj talentiranih vezistov na svetu je kljub temu Stožice ohranil v lepem spominu: "Tu smo tedaj odigrali tudi dve tekmi v skupinskem delu prvenstva in četrtfinale ter imeli, gledano v celoti, dober turnir."

Tega si želi tudi junija v Nemčiji. "Na Euru bo veliko kakovostnih reprezentanc z izjemnimi posamezniki. Gotovo smo med glavnimi kandidati za naslov, seveda si želimo dvigniti pokal. Naredili bomo vse, da bi nam uspelo. Toda že proti Sloveniji moramo popraviti nekatere stvari v igri."

Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija

Kek: Pokazati, da je naša želja, da ne bi šli v Nemčijo samo kot turisti

Portugalska pod vodstvom Martineza blesti, na 11 tekmah je vedno zmagala, skupna razlika v zadetkih na teh srečanjih pa je 41:4. V povprečju je torej dosegala po skoraj štiri zadetke na tekmo.

"Če ne bomo kakovostni kot posamezniki in ekipno, se lahko zelo hitro zgodi, da dobimo porcijo. Portugalci gotovo ne bodo varčevali z nami. Rad dajem igralcem svobodo, zahtevam pa popolno odgovornost. Zelo pomembno bo poslati sporočilo, ki je pozitivno in opozarja, da je naša želja, kot že ves čas govorimo, da ne bi šli v Nemčijo samo kot turisti," je v napovedi za tekmo zatrdil Matjaž Kek.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com