Adam Gnezda Čerin je v 29. nastopu za izbrano vrsto dosegel četrti zadetek. Najpomembnejši je bil oktobrski gol s prostega strela za zmago na Severnem Irskem z 0:1, s katerim si je Slovenija na stežaj odprla vrata na Euro. Foto: www.alesfevzer.com
Adam Gnezda Čerin je v 29. nastopu za izbrano vrsto dosegel četrti zadetek. Najpomembnejši je bil oktobrski gol s prostega strela za zmago na Severnem Irskem z 0:1, s katerim si je Slovenija na stežaj odprla vrata na Euro. Foto: www.alesfevzer.com

"Vesel sem, da smo izpeljali tako akcijo, ki je bila ena najlepših v zadnjem obdobju. Odvzeli smo žogo Ronaldu in lepo odigrali po desni strani. Priključil sem se napadu, kar naenkrat sem se znašel sam pred vratarjem in ga rutinirano premagal. Ko je Karničnik spustil žogo Celarju v globino, sem že videl, da bo nevarno. Izpadlo je fenomenalno, zaključek je bil rutiniran. Lep zadetek za prestižno zmago," je svoje videnje morda odločilnega dogodka na tekmi (2:0) opisal 24-letni nogometaš Panathinaikosa, ki je bil v mlajših selekcijah napadalec.

Dodal je, da te akcije ni narisal selektor Matjaž Kek, ampak so si jo igralci sami "izmislili" na igrišču. "Videli pa smo veliko stvari, ki jih treniramo že več let, odkar je ta ekipa skupaj. To je dokaz, da smo na pravi poti in da delamo dobro," je še poudaril.

Zadetek tudi nagrada za trud v preteklosti

Te dni mineva natančno pet let, odkar je bil kot zelo nadarjeni član Domžal pri 19 letih prvič vpoklican v reprezentanco. Kek mu je tedaj nadel vzdevek "ta mali".

Danes si vezne vrste Slovenije brez njega ni več mogoče predstavljati, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo je bil edini slovenski nogometaš, ki je na zelenici preživel vseh 900 minut.

"Kar nekaj časa sem že v tej ekipi. Na začetku je bil položaj nekoliko drugačen, vedno pa sem verjel, da bom nekoč pomemben člen reprezentance. Za to sem trdo delal, to je tudi nagrada za trud v preteklosti. Mislim, da bo v prihodnje samo še bolje," je Idrijčan zatrdil po odlični torkovi predstavi.

Gnezda Čerin in Elšnik spravila Portugalce na kolena
Cristiana Ronalda so Slovenci dobro ustavili, bil je praktično neviden. Foto: www.alesfevzer.com
Cristiana Ronalda so Slovenci dobro ustavili, bil je praktično neviden. Foto: www.alesfevzer.com

Kot da bi bil v filmu

Sicer je Messijev navijač, toda užival je tudi v tem, da je bil na nasprotni strani Cristiano Ronaldo, ki je bil ob koncu tekme zaradi nekaj spornih sodniških odločitev že na robu z živci: "V nekem trenutku med tekmo se mi je zdelo, kot da bi bil v filmu. Nogomet piše lepe zgodbe oziroma pričara lepe trenutke, zaradi katerih smo veseli in ponosni."

Gnezda Čerin obenem miri pred pretirano evforijo po zmagi na prijateljski tekmi: "Gotovo je to neko sporočilo, naš ugled je večji in po tej zmagi bodo nekateri gledali drugače na nas. Moramo pa ostati na realnih tleh, saj s to zmago nismo naredili nič. Točke se bodo štele junija v Nemčiji. Takrat bo treba biti znova na takšni ravni. Dokazali smo, da lahko igramo tudi proti močnim tekmecem, kot nas čakajo na evropskem prvenstvu. Zakaj ne bi sanjali o nečem velikem in verjeli, da lahko naredimo nekaj več?"

Sorodna novica Cesar: "Veselje in zadovoljstvo, a ostajamo trdno na tleh, EP hitro prihaja"

Tekma za selektorja

Omenil je še, da je bilo pomembno pokazati gostom, kdo je doma v Stožicah ter igrati veliko čvrstejše in agresivnejše kot v četrtek na Malti (2:2).

"Portugalci večino tekme niso bili nevarni, sami pa smo izkoristili protinapade, ki nas krasijo že nekaj časa. Zmaga nam bo vlila veliko samozavesti pred naslednjimi tekmami in Eurom. Kljub odsotnosti nekaterih zvezdnikov je Portugalska igrala v kar močni zasedbi. Ni majhna stvar premagati takšno ekipo."

Ni mogel mimo vprašanja o Keku, ki je moral iz nepojasnjenih družinskih razlogov izpustiti spektakel ob severni ljubljanski obvoznici: "Danes smo odigrali tekmo za selektorja, vsi smo z njim v teh težkih trenutkih. Pošiljamo mu podporo, mogoče smo tudi zaradi tega dali kakšen atom več. Verjamem, da bo selektor iz tega položaja izšel samo še močnejši."

Adamova fizična kapaciteta je fenomenalna. Ogromno preteče, gara v obrambi, igra v napadu, ustvarja. Odkar sem v reprezentanci, je v teh dveh letih izredno zrasel. Premore koncentracijo, znanje in tudi veliko izkušenj za ta leta, ob tem pa igra za velik klub.

Boštjan Cesar
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com