Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik sta bila režiserja zmage nad Portugalci. Foto: www.alesfevzer.com
Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik sta bila režiserja zmage nad Portugalci. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci se niso ustrašili renomiranega nasprotnika, ki je izgubil prvič, odkar jih je po svetovnem prvenstvu prevzel Roberto Martinez. Čeprav so imeli Portugalci terensko premoč, so bili Slovenci konkretnejši, nevarnejši.

Cristiano Ronaldo se je lahko ob trdi slovenski obrambi le nemočno smejal. Foto: BoBo/Borut Živulović
Cristiano Ronaldo se je lahko ob trdi slovenski obrambi le nemočno smejal. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pretili so iz protinapadov in dvakrat zatresli mrežo nasprotnika, ki je imel na zadnjih enajstih dvobojih gol razliko 41:4. Zadetka sta za nameček padla po lepih akcijah, kar slovenskemu uspehu daje še lepši priokus. Prvič je vratarja Dioga Costo v 72. minuti premagal Gnezda Čerin, ki je s šestih metrov z diagonalnim strelom hladnokrvno zadel malo mrežico po podaji Benjamina Šeška.

Osem minut pozneje so razprodane Stožice znova eksplodirale. Žogo je pod prečko zabil Elšnik za svoj prvi reprezentančni gol na 13. tekmi. Lepo darilo za selektorja Matjaža Keka, ki je moral tekmo izpustiti zaradi družinskih razlogov. Srečanje je vodil Boštjan Cesar.

Slovenija je imela še nekaj lepih priložnosti, najlepšo je v 52. minuti zapravil Šeško, ko je njegov strel s 17 metrov zaustavil portugalski vratar.

Portugalci? Prvi strel znotraj okvirja vrat so sprožili šele v 79. minuti. Pred tem je Joao Felix zadel vratnico. Ronaldo? Praktično neviden. Prvič je poskusil s strelom šele v 60. minuti. Še najnevarnejši je bil njegov prosti strel ob koncu tekme, ki pa ga je Jan Oblak zanesljivo zaustavil. Tik pred drugim golom je zahteval enajstmetrovko in bentil nad bosanskim sodnikom Irfanom Peljtom. Prvi zvezdnik dvoboja je Stožice zapustil jezen.

Uvodna premoč gostov brez koristi

Portugalci so v uvodu pričakovano zagospodarili na zelenici, a v prvih petnajstih minutah niso sprožili strela na slovenska vrata. Na drugi strani je že v drugi minuti poskusil Šeško, toda gostje so njegov strel blokirali in poslali v kot.

Dolgčas na tribunah je v 17. minuti razbil Janža, ki si je po grobem naletu prislužil rumeni karton. Že v naslednji minuti je v kazenskem prostoru prodiral Otavio. Prišel je pred Bijola in padel, vendar bosanski sodnik Peljto ni pokazal na enajstmetrovko. Na drugi strani se je nekaj trenutkov pozneje v priložnosti znašel Šporar, ki pa si je podal predolgo žogo z glavo in obetavna akcija je splavala po vodi.

Slovenija v prvem delu celo nevarnejša

Precej nevidni Ronaldo se je prvi znašel v središču pozornosti v 24. minuti, ko ga je v gleženj brcnil Miha Blažič. Sodnik ni piskal ničesar, portugalski zvezdnik pa se je usedel na tla in teatralno kazal na svojo nogo.

Slovenci so imeli do 25. minute precej manj žogo v svojih nogah, a so bili v zaključku nevarnejši. Odlično podajo Karničnika z desne strani je v kazenskem prostoru zgrešil Šeško, nato je slabo poskusil še Janža. Portugalska si v prve pol ure ni pripravila niti ene priložnosti.

Spotikanje Elšnika brez najstrožje kazni

Prvič je konkretneje poskusil Joao Felix v 32. minuti, toda njegov strel z leve strani je zletel visoko prek vrat. V 38. minuti je v kazenskem prostoru Elšnik spotaknil Cancela. Piščalka Peljta je znova ostala nema, VAR-a pa na tej tekmi ni bilo.

Vdrl na zelenico in se fotografiral z Ronaldom

V 42. minuti je Ronaldo visoko skočil v kazenskem prostoru, toda pred njim je žogo izbil Blažič. Minuto pozneje se je eden izmed gledalcev izmuznil varnostnikom, pritekel na zelenico in se fotografiral z Ronaldom. Vse se je končalo brez hujšega incidenta.

Za zaključek polčasa je Slovenija znova poskusila s protinapadom. Vratar Diogo Costa je pravočasno stekel iz vrat in preprečil Šporarju, da bi se znašel z njim na štiri oči.

Vsi so hoteli selfi z Ronaldom, a dočakal ga je le navijač, ki je med tekmo vdrl na zelenico. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vsi so hoteli selfi z Ronaldom, a dočakal ga je le navijač, ki je med tekmo vdrl na zelenico. Foto: BoBo/Borut Živulović

Velika priložnost za Šeška

Tudi drugi polčas ni prinesel drugačne slike. Portugalci so napadali, Slovenci so prežali na protinapade.

Slovenija bi skoraj povedla v 52. minuti. Po napaki portugalske obrambe je do žoge prišel Šeško, bliskovito stekel proti golu in močno sprožil s 17 metrov. Izkazal se je vratar Diogo Costa in žogo izbil v kot. To je bil sploh prvi strel v okvir vrat na celotni tekmi.

Ronaldo ni izkoristil napake Bijola

Ronaldo je proti golu Oblaka prvič sprožil v 60. minuti. Najprej je s preigravanjem na tla spravil krivca za izgubljeno žogo Bijola, vendar je nato sprožil strel tik ob desni vratnici. Dve minuti pozneje je bil z glavo nenatančen še Goncalo Inacio.

Eno izmed lepših akcij so gostje izvedli v 68. minuti. Pletli so mrežo na robu kazenskega prostora, Ronaldo pa je lepo podal Dalotu na desno stran. Njegov strel je iz obetavnega položaja zletel visoko prek vrat.

Zadetek Gnezde Čerina in vratnica Felixa

Slovenija je povedla v 72. minuti. To je bila prekrasna akcija. V njej je sodeloval tudi Šeško, ki je podal do Gnezde Čerina. Nogometaš Panathinaikosa se je sam znašel pred Diogom Costo in ga premagal z diagonalnim strelom s šestih metrov.

Dve minuti pozneje so Portugalci zadeli vratnico. Po predložku je z diagonalnim strelom z leve strani poskusil Joao Felix, Oblak je bil že premagan, toda zadetek je preprečila vratnica. V 79. minuti je prvi strel znotraj okvira gola sprožil Vitinha, a Oblak ni imel veliko dela.

Tako je Timi Max Elšnik zabil drugi gol. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tako je Timi Max Elšnik zabil drugi gol. Foto: BoBo/Borut Živulović

Elšnikov prvenec pod prečko

Sledila je hektična 80. minuta. Portugalci so dvakrat zahtevali enajstmetrovko, a je Peljto le odmahnil z roko. Protinapad je rodil drugi gol Slovenije. Po še eni lepi akciji je žoga prišla do Elšnika, ki jo je zabil pod prečko. To je bil njegov prvi reprezentančni gol na 13. tekmi.

V 85. minuti se je po odlično izvedenem prostem strelu Ronalda izkazal Oblak.

Uradno slovo Bojana Jokića

Pred tekmo je nogometno kariero uradno sklenil Bojan Jokić, ki je za Slovenijo v 13 letih zbral sto nastopov.

Slovenija je prvič igrala s Portugalsko, s katero je bila spomladi 2020 že dogovorjena za prijateljsko tekmo, s katero bi počastili stoletnico Nogometne zveze Slovenije. A tekmo 26. marca 2020 je preprečila pandemija novega koronavirusa, ki je takrat zaustavila življenje.

Gnezda Čerin in Elšnik spravila Portugalce na kolena

Prijateljska tekma, Ljubljana:
SLOVENIJA
– PORTUGALSKA 2:0 (0:0)
16.432; Gnezda Čerin 72., Elšnik 80.

Sodnik: Irfan Peljto (BiH)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com


CIPER – SRBIJA 0:1 (0:1)

DANSKA – FERSKI OTOKI 2:0 (1:0)
Hojberg 8., Daramy 52.

ANGLIJA - BELGIJA 2:2 (1:2)
Toney 17., Bellingham 95.; Tielemans 11., 36.

NEMČIJA – NIZOZEMSKA 2:1 (1:1)
Mittelstad 11., Fullkrug 85.; Veerman 4.

ŠPANIJA - BRAZILIJA 3:3 (2:2)
Rodri 12., 87., Olmo 36.; Rodrygo 40., Endrick 50., Paqueta 97./11-m