Sepp Blatter in Michel Platini sta na sodišču dosegla pomembno zmago. Foto: EPA
Sepp Blatter in Michel Platini sta na sodišču dosegla pomembno zmago. Foto: EPA

Dvojici so sodili zaradi plačila dveh milijonov evrov, ​​ki jih je Blatter leta 2011 dal Platiniju. Oba sta zanikala krivdo in dejala, da je bilo zapoznelo plačilo namenjeno za Platinijevo svetovalno delo za Fifo.

Blatter je ob petkovem prihodu na sodišče dejal: "V življenju nisem nedolžen, toda v tem primeru sem." 86-letnemu Blatterju in 67-letnemu Platiniju so leta 2015 prepovedali delovanje v nogometu.

Blatter je prosil Platinija, da bi bil njegov svetovalec leta 1998, ko se je prvič zavihtel na čelo Fife. Povedal je, da je Platini zahteval milijon evrov na leto, kar je bilo takrat za Fifo preveč. Dogovorila sta se za plačilo 300.000 evrov na leto, ostanek pa bi bil plačan pozneje.

"Ko smo začeli z Michelom Platinijem, sem vedel, da plačilo ni končno," je med sojenjem povedal Blatter in dodal, da sta si segla v roki glede njunega sporazuma. Dodal je, da "je šlo za dogovor med dvema športnikoma. V tem se mi ni zdelo nič narobe." Trikratni dobitnik zlate žoge Platini je dejal, da je zaupal predsedniku in vedel, da mu bo nekega dne plačal.

Platini je prenehal delati za Fifo leta 2002, vendar ni zahteval plačila do leta 2011. Na sodišču je povedal, da v času svojega odhoda denarja ni potreboval, pa tudi Fifa ni bila v finančno rožnatem stanju. Francoz je svoj denar zahteval januarja 2011, potem ko je slišal, da sta dva nekdanja uslužbenca dobila večji vsoti denarja. Fifi je poslal račun in dobil denar deset dni pozneje.

Platini je od 26. januarja 2007 do 21. decembra 2015 zasedal položaj predsednika Evropske nogometne zveze Uefe.

Enajstdnevno sojenje je potekalo v Bellinzoni v Švici in se končalo 22. junija.

Blatter in Platini sta se oddahnila po oprostilni sodbi