Michela Platinija po izgubi nogometnih funkcij zdaj očitno čaka še proces zaradi korupcije pri izboru Katarja za gostitelja SP-ja 2022. Foto: EPA
Michela Platinija po izgubi nogometnih funkcij zdaj očitno čaka še proces zaradi korupcije pri izboru Katarja za gostitelja SP-ja 2022. Foto: EPA

Iz Francije neodvisni preiskovalni novičarski portal Mediapart poroča o aretaciji Michela Platinija. Protikorupcijski urad pravosodne policije v Nanterru, uglednem zahodnem predmestju francoske prestolnice, je aretiral in pridržal legendarno francosko desetico in padlega predsednika Evropske nogometne zveze.

100 milijonov nagrade Katarja, ker je bil izbran
Vzrok? Obtožbe, povezane z dodelitvijo kraja svetovnega prvenstva v nogometu 2022, saj je bil na presenečenje sveta za organizatorja izbran Katar. Miniaturna zalivska država, ki je sicer ena najbogatejših dežel sveta, a ki v času izbora ni premogla niti deset mest. Na dvojnem izboru leta 2010 je Fifa določila gostitelja SP-ja 2018 (Rusija) in SP-ja 2022. Pri drugem je slavil Katar, pri čemer je dobil 13 od 22 glasov izvršnega odbora Fife. Devet let pozneje je bilo v različnih postopkih zaradi korupcije vpletenih in večinoma iz sveta nogometa izgnanih kar 16 članov omenjenega IO-ja.

Sorodna novica Bild: Katar naj bi "kupil" svetovno prvenstvo v nogometu

Francoske oblasti so se obesile na zmagovito nagrado Katarja, ki je Fifi v primeru izbora obljubil 100 milijonov evrov bonusa, kar naj bi si nato razdelili zaslužni za prepustitev največjega športnega spektakla naftno-plinskim šejkom.

Podprl Katar po sestanku v predsedniški palači
Pred izborom je Blatter obtoževal Platinija, da bo podprl kandidaturo ZDA, zaradi česar je vladalo vsesplošno prepričanje, da bodo čez lužo gostili SP 2022. Francoski preiskovalci so se osredotočili na sestanek novembra 2010 v predsedniški palači na Elizejskih poljanah, kjer je takratni predsednik Sarkozy gostil takratnega prestolonaslednika, zdaj emirja, Tamina bin Hamada al Tanija. Po sestanku si je Platini premislil, a je že pred leti zanikal, da zaradi Sarkozyjeve prošnje.

Med osumljenci tudi Blatter in desna roka Sarkozyja
Ravno izbor Katarja za gostitelja SP-ja 2022 je bilo že usoden za funkcionarsko nogometno kariero Platinija, ki je moral zaradi tega zapustiti Uefo in celotni nogometni svet. Njegovo usodo je delil tudi prej sodelavec, nato pa tekmec, predsednik Fife Sepp Blatter, ki je zdaj prav tako dobil mesto med osumljenci preiskave v Franciji.

Mediapart še poroča, da je v središču preiskave francoskih oblasti tudi generalni sekretar nekdanjega predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja. Nekdanji glavni tajnik in vplivna desna roka Sarkozyja Claude Gueant je uradno osumljenec, ki pa ostaja za zdaj na prostosti.

Med 1983 in 1985 najboljši igralec v Evropi
Platini je v času svoje nogometne poti trikrat zaporedoma osvojil zlato žogo, Ballon d'Or, za najboljšega nogometaša stare celine v letih 1983, 1984 in 1985. Od leta 2007 do 2015 pa je bil na čelu evropske nogometne zveze, ko mu je opravljanje vseh nalog v nogometu za štiri leta prepovedala etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Platinija so namreč spoznali krivega, da je leta 2011 prejel "neupravičeno izplačilo" v višini dveh milijonov švicarskih frankov, ki mu ga je namenil prav tako suspendirani nekdanji prvi mož svetovne nogometne družine Švicar Blatter, ko je bil Platini od 1998 do 2002 še njegov tesni sodelavec.