Švicarska policija je v hotelu Baur Au Lac v Zürichu odvzela prostost šestim ljudem. Foto: Reuters
Švicarska policija je v hotelu Baur Au Lac v Zürichu odvzela prostost šestim ljudem. Foto: Reuters
Blatter močno na udaru kritik
Aretacije sedmih vplivnih mož Fife pretresle svet
Fifo pretresel velik korupcijski škandal
Fifin škandal epskih razsežnosti

Aretacije je zaradi suma korupcije zahtevalo pravosodno ministrstvo ZDA. Med aretiranimi sta tudi podpredsednika Fife Jeffrey Webb in Eugenio Figueredo. Švicarski organi so pridržali tudi njunega predhodnika Jacka Warnerja, člana izvršnega komiteja Fife in predsednika kostariške zveze Eduarda Lija, člana organizacijskega odbora Fife za olimpijski turnir in nekdanjega predsednika brazilske zveze Joseja Mario Marina, predstavnika Fife za razvoj Julia Rocho, atašeja predsednika Concacafa Costasa Takkasa, predsednika venezuelske zveze in člana izvršnega komiteja Fife Rafaela Esquivela ter nekdanjega predsednika južnoameriške nogometne zveze Nicolasa Leoza.
Osumljenci naj bi v zadnjih 24 letih sodelovali pri podkupovanju, izsiljevanju in pranju denarja v poslih, vrednih več kot 135 milijonov dolarjev. Za aretacije je zaprosilo ameriško pravosodno ministrstvo, saj naj bi del plačil potekal prek računov v ameriških bankah. Sedež Concacafa je namreč v Miamiju. "Osumljenci podkupovanja so bili udeleženi v shemi plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki," so sporočili iz švicarskega ministrstva za pravosodje. Blokirani so tudi nekateri bančni računi Fife v Švici.

Blatter: Težki časi v nogometu
Sepp Blatter je aretacije pokomentiral z besedami, da gre za "težke čase v nogometu", obljublja pa nadaljnji boj proti korupciji v organizaciji, ki jo vodi: "To je težek čas za nogomet, navijače in Fifo kot organizacijo. Razumemo razočaranje, ki so ga mnogi izrazili. Vem, da bodo današnji dogodki vplivali na številne ljudi. Čeprav so ti dogodki še tako nesrečni, mora biti jasno, da pozdravljamo takšne ukrepe in preiskave ameriških in švicarskih avtoritet. Verjamemo, da bodo pomagali pri boju Fife in izkoreninjanju nepravilnosti v nogometu. Naj bom jasen: takšni prekrški nimajo prostora v nogometu in storili bomo vse, da tisti, ki so vpleteni, ne bodo več v igri. Še naprej bomo delali z relevantnimi organi, delali bomo znotraj Fife, da izkoreninimo nepravilnosti, vzpostavimo zaupanje in zagotovimo, da v svetovnem nogometu ne bo več nepravilnosti."

Sklicana izredna seja Uefe
Švicarski zvezni tožilci so odprli kriminalistično preiskavo tudi v zvezi glasovanjem za svetovni prvenstvi 2018 (Rusija) in 2022 (Katar), a je Fifa že zagotovila, da oba ostajata gostitelja naslednjih dveh mundialov. Zasegli so tudi dokumente na sedežu Fife v Zürichu. Odzvali so se v organizacijskem odboru svetovnega prvenstva 2018 in dejali, da so pripravljeni sodelovati z ustreznimi organi pri preiskovanju postopka izbiranja organizatorjev SP-jev 2018 in 2022. Obenem so tudi zatrdili, da je bila kampanja Rusije v celoti skladna s pravili in statutom Fife.

Izredno skupščino so sklicali tudi pri Evropski nogometni zvezi. V prvem odzivu pred sejo je Uefa izrazila "presenečenje in užaloščenost" zaradi dogodkov v Zürichu ter da čakajo na celovito pojasnilo o dogodkih. Na izredni seji je Uefa odločila, da zahteva preložitev volilnega kongresa Fife: "IO Uefe verjame, da mora Fifa volilni kongres prestaviti in ga imeti čez pol leta," je povedal Gianni Infantino, tiskovni predstavnik Uefe.

Uefa: Kongres Fife pomeni tveganje
"Današnji dogodki so katastrofa za Fifo in so uničili podobo nogometa kot celote. Uefa je globoko šokirana in razočarana. Dogodki kažejo, da je korupcija globoko zakoreninjena v Fifino kulturo. Celotna Fifa mora biti 'resetirana', da se lahko izpeljejo prave reforme. Prihajajoči kongres je tveganje, ki se lahko spremeni v farso, zato morajo evropske zveze skrbno premisliti, ali se ga bodo udeležile, s tem pa opozoriti sistem, da ubija nogomet," so uvodoma zapisali na spletni strani Uefe.

"Članice Uefe se bodo jutri sestale pred Fifinim kongresom. Evropske zveze bodo odločile, kakšne korake je treba izvesti, da zaščitimo nogomet. Hkrati pa so člani IO prepričani, da je nujno potrebna sprememba vodstva Fife. Verjamejo, da moramo kongres ustaviti, nove volitve pa organizirati v roku šestih mesecev," še pravijo pri Uefi.

Volitve bodo potekale po predvidenem programu
Fifa je v prvem odzivu sporočila, da o ponovnem glasovanju ne razmišlja. Prav tako ne bo preložila petkove volilne skupščine za predsednika in volitve bodo potekale po predvidenem programu. Fifin direktor za komunikacije Walter De Gregorio je povedal: "Seveda predsednik Blatter ne pleše od veselja. Danes pa smo videli posledice tistega, kar je on sprožil. Fifa je namreč 18. novembra lani sprožila obširno preiskavo. To je dobro. Seveda ni dobro za ugled in podobo organizacije, toda dobro za očiščenje."
Blatter se poteguje za peti predsedniški mandat. Njegov protikandidat je Jordanec Ali bin Al Husein, ki se je prav tako odzval in dejal, da "je to žalosten dan za nogomet." Blatter velja za velikega favorita za ponovno izvolitev. "Ne moremo nadaljevati s krizo v Fifi, kriza traja že dlje časa in ni le zaradi današnjih dogodkov," pravi jordanski princ, ki je tudi podpredsednik Fife, današnji dan pa označil za žalostnega za nogomet. "Fifa rabi vodstvo, ki vodi, usmerja in ščiti nacionalne zveze. Vodstvo, ki sprejema odgovornost za svoja dejanja in ne prenaša krivde na druge. Vodstvo, ki bo spet vzpostavilo zaupanje med stotinami milijoni navijačev po celem svetu," je še dodal bin al Hussein.

"Izkoreninili bomo podkupovanje v nogometu"
ZDA so aretirane uradnike Fife obtožile, da so pokvarili šport, ki ga ljubijo milijarde ljudi. Opozorili so, da preiskava z današnjimi aretacijami ni končana, zahtevajo pa izročitev aretiranih v Švici. Ameriška državna tožilka Loretta Lynch je razkrila sadove večletne kompleksne mednarodne preiskave. "Zaradi lastnih interesov so pokvarili nogometni posel po vsem svetu," je Lyncheva povedala na novinarski konferenci v New Yorku in poudarila: "Naše pravosodno ministrstvo je odločeno, da konča tovrstne prakse, da izkorenini podkupovanje in pred roko pravice pripelje tiste, ki so to počeli."

Na vprašanja o predsedniku Fife Blatterju na druženju z novinarji niso želeli odgovarjati. "To je pomemben korak naprej, ampak moram biti zelo jasna. To je začetek našega truda, ne konec. Veselim se nadaljnjega dela z našimi mednarodnimi partnerji, da skupaj počistimo korupcijo iz nogometa," pa je dejala tožilka Kelly Currie. "Dve generaciji nogometnih uradnikov sta svoje položaje izkoristili za sprejemanje podkupnin od marketinških sodelavcev, ki so dobili komercialne pravice za nogometne turnirje. To so počeli znova in znova, iz turnirja v turnir," je povedala Lyncheva, ki je kot primer navedla, da je Fifa prejemala podkupnine v izboru gostitelja SP 2010, ki ga je kot prva afriška država gostila Južnoafriška republika. "Celo za takšen zgodovinski dogodek so uradniki Fife in drugi pokvarili proces izbora gostitelja s podkupovanjem," je dodala Lyncheva. Ni pa želela komentirati izbora gostiteljev SP 2018 in SP 2022.

Blatter močno na udaru kritik
Aretacije sedmih vplivnih mož Fife pretresle svet
Fifo pretresel velik korupcijski škandal
Fifin škandal epskih razsežnosti