Sepp Blatter se ne da, a pritiski so vse večji. Foto: EPA
Sepp Blatter se ne da, a pritiski so vse večji. Foto: EPA

Nisem presenečen. Velika smola je, da ima Fifa, največja športna organizacija, takšnega vodjo, kot je Blatter. On bo zagotovo še enkrat poskusil dobiti volitve. Svetovno prvenstvo 2018 bi morali Rusiji odvzeti in ga dati Angliji. Prav tako bi bilo treba ponoviti izbor gostitelja za SP 2022, ki ga je dobil Katar.

Lennart Johansson, nekdanji predsednik Uefe
Sepp Blatter in Linda Gabrielian
Blatter je na Fifinem kongresu v Zürichu v družbi spremljevalke Linde Gabrielian Foto: EPA
Michel Platini
Michel Platini je prepričan, da mora Sepp Blatter iz rok izpustiti vajeti Fife. Foto: Reuters
Uroš Stanič v Odmevih o Fifi in Blatterju
Fifa: V Zürichu še vedno zelo vroče

V Evropi se vrstijo zahteve po odstopu Seppa Blatterja, ki je velik favorit za še peti mandat na čelu Fife. "Čeprav ni osumljen, bi moral Blatter narediti uslugo nogometu in oditi. Ne vidim možnosti, da se v teh okoliščinah lahko izvedejo volitve za predsednika Fife," je prepričan predsednik nemške Bundeslige Reinhard Rauball.

Greg Dyke, ki vodi angleško zvezo, se je bal novega dolgočasja na Fifinem kongresu. "Ko sem sinoči legel v posteljo, sem mislil, da nas čaka še en dolgočasen kongres Fife. Zdaj pa bo razburljivo. Poraja se veliko vprašanj, ali se v teh okoliščinah da izvesti predsedniške volitve."

Lineker: Hiša iz kart razpada
Dolgoletni kritik Blatterja, nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker, je še bolj nastrojen proti Švicarju: "Ni bolj skorumpirane organizacije od Fife. Hiša iz kart razpada. Če ima Blatter le trohico dostojanstva, mora oditi." Prav tako ogorčen je argentinski velikan Diego Maradona. "Govorili so mi, da sem nor, ampak zdaj je resnica končno prišla na površje. Oni sovražijo nogomet in preglednost. Zadosti je bilo sumljivih poslov in laganja ljudem. Te starce je treba vreči ven," je dejal Maradona.

Tudi nekdanji predsednik Uefe Lennart Johansson, ki je predsedniške volitve leta 1998 izgubil proti Blatterju, je kritičen. "Nisem presenečen. Velika smola je, da ima Fifa, največja športna organizacija, takšnega vodjo, kot je Blatter. On bo zagotovo še enkrat poskusil dobiti volitve. Svetovno prvenstvo 2018 bi morali Rusiji odvzeti in ga dati Angliji. Prav tako bi bilo treba ponoviti izbor gostitelja za SP 2022, ki ga je dobil Katar."

Azijci in Afričani vztrajajo na strani Blatterja
Azijska nogometna federacija se je v sporočilu, ki ga je objavila na svoji spletni strani, zavzela za to, da naj se kongres in petkove volitve predsednika Fife izvedejo po predvidenem programu. Azijska zveza je ena ključnih podpornic Blatterja. Na volitvah ima 47 od 209 možnih glasov in je s tem tretja po moči za Afriško nogometno federacijo CAF (56 glasov) in Uefo (54). Sejo izvršnega odbora je imel CAF v sredo, po njej pa so afriški predstavniki izrazili podporo Blatterju, "ki je naredil veliko dobrega za razvoj nogometa v Afriki", ob tem pa so dodali, da bo na volitvah vsak izmed predstavnikov CAF-a "glasoval po svojem prepričanju".

Južnoameričani se bodo sešli z Uefo
Južnoameriška konfederacija (Conmebol) po navedbah virov iz nje, ki so želeli ostati neimenovani, razmišlja o ustreznosti svoje podpore Blatterju in je zaprosila za sestanek s predstavniki Uefe in Zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf). Ta ima 35 glasov.

Poraja se vprašanje o možnosti bojkota volitev, ki bi ga izvedle članice Uefe. Nekdanji direktor Fife Guido Tognoni je o tem dejal, "da bi bil to zelo hud udarec za Blatterja" in dodal, da "si je z zadnjimi dogodki zadal strel v nogo".

Visa zahteva Blatterjev odstop
Glavni pokrovitelji Fife, kot so McDonald's, Adidas in Budweiser, so izrazili zaskrbljenost nad dogajanjem okrog krovne nogometne organizacije. Visa je že pozvala Blatterja k odstopu.

Putin obtožil Američane
Oglasil se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin in obtožil ZDA vmešavanja v notranje zadeve Fife z namenom, da se Rusiji odvzame svetovno prvenstvo leta 2018.

Argentinska vlada zoper svoje poslovneže
Argentinska vlada že proučuje prošnjo ZDA po izročitvi treh poslovnežev, ki so bili vpleteni v škandal. Trije argentinski državljani - Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis in njegov sin Mariano Jinkis - so si želeli zagotoviti donosne medijske pogodbe v zameno za podkupnino v znesku 110 milijonov ameriških dolarjev. Ameriško pravosodje je dokazalo, da je bilo izplačanih vsaj 40 milijonov.

Ne bo nikakršnega bojkota Fife
Evropska nogometna zveza (Uefa) ne bo bojkotirala petkovega volilnega kongresa Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu. "Ne bo nikakršnega bojkota Uefe, saj so na vidiku še druge pomembne zadeve, ne le predsedniške volitve. Na primer vprašanje Izraela in Palestine (Palestinci zahtevajo izključitev Izraela iz Fife zaradi omejevanja gibanja palestinskih igralcev; op. STA)," je pojasnil predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, ki je tudi kandidiral za predsednika Fife, a nato odstopil od kandidature.

Blatter: Ne morem vseh nadzirati
Blatter se je na vse kritike že odzval in poudaril, da korupcijski škandal sramoti in ponižuje nogomet. Ta je na Fifinem kongresu v Zürichu še dodal, da korupcija nima in ne sme imeti mesta v katerem koli športu, ne le v nogometu. "Vseh ne morem ves čas nadzirati. Če bodo želeli ljudje ravnati koruptivno, bodo to želeli tudi skriti," je dejal in se strinjal, da je Fifa izgubila spoštovanje svetovne javnosti. Spoštovanje, ki ga bo morala hitro pridobiti nazaj. To, je prepričan Blatter, pa ji bo lahko uspelo le, če bodo vsi znotraj organizacije ravnali odgovorno in etično.

Medtem je podpredsednik Fife David Gill že najavil svoj odstop, če bo Blatter v petek ponovno izglasovan za predsednika krovne nogometne organizacije.

Nisem presenečen. Velika smola je, da ima Fifa, največja športna organizacija, takšnega vodjo, kot je Blatter. On bo zagotovo še enkrat poskusil dobiti volitve. Svetovno prvenstvo 2018 bi morali Rusiji odvzeti in ga dati Angliji. Prav tako bi bilo treba ponoviti izbor gostitelja za SP 2022, ki ga je dobil Katar.

Lennart Johansson, nekdanji predsednik Uefe
Uroš Stanič v Odmevih o Fifi in Blatterju
Fifa: V Zürichu še vedno zelo vroče