Sepp Blatter je predsednik Fife že 17 let. Foto: EPA
Sepp Blatter je predsednik Fife že 17 let. Foto: EPA
Ali bin Al Husein in Diego Armando Maradona
Ali bin Al Husein z enim izmed svojih podpornikov Diegom Armandom Maradono na neki razpravi v Jordaniji pred tremi tedni. Foto: EPA

To je bilo odločanje o tem, ali vso moč dati eni osebi, zato sem se temu odpovedal. V preteklih mesecih sem po vsem svetu na lastne oči videl vrsto incidentov, ki so lahko v sramoto vsakomur, ki želi svoboden, čist in demokratičen nogomet. Videl sem predsednike nacionalnih zvez, ki so en dan primerjali voditelje Fife s hudičem, naslednji dan pa na odru z Jezusom Kristusom. Odločen sem v svoji želji prevzeti aktivno vlogo v regeneraciji Fife in bom za to na voljo takoj, ko me boste prepričali, da ne živimo v diktaturi. Kar se bo zgodilo 29. maja v Zürichu, niso normalne volitve. In ker niso, ne računajte name.

Luis Figo
Ali bin Al Husein in Sepp Blatter
Al Husein in Blatter na lanski novinarski konferenci v Amanu. Foto: EPA
V igri za prvega moža Fife le še dva

79-letni Švicar bo na kongresu v dvorani Hallenstadion v Zürichu velik favorit za zmago, saj ga podpira pet od šestih kontinentalnih zvez. Izjema je le Uefa, ki prispeva 53 od skupno 209 glasov po sistemu ena država en glas. Blatterjev edini protikandidat je ostal 40 let mlajši jordanski princ Ali bin Al Husein, saj sta prejšnji teden od kandidature odstopila nekdanji predsednik Ajaxa Michael van Praag in portugalski as Luis Figo.

Blatterja primerjal s Kristusom in Mandelo
Do tedaj je kazalo, da se bosta prvič po letu 1961 za predsednika pomerila več kot dva kandidata, toda naposled so trije Blatterjevi protikandidati uvideli, da je še najbolje, če kandidira samo eden izmed njih. Tiho govoreči, a šarmantni Al Husein naj bi dobil podporo evropskih in zahodnoazijskih držav, nekaterih severnoafriških držav in ZDA.

Toda to seveda še zdaleč ne bo dovolj, da bi prehitel Blatterja. Tradicionalno konservativni in zelo lojalni Švicarjevi podporniki bodo na tronu znova ustoličili nekdanjega sekretarja švicarske hokejske zveze in direktorja časomerilcev pri Longinesu, ki je v tej vlogi sodeloval na olimpijskih igrah leta 1972 in 1976. Večina držav podpira Blatterja, ker čutijo, da mu lahko zaupajo. Fifa, ki ima na bančnem računu okoli 1,5 milijarde dolarjev rezerv, njihovim nacionalnim zvezam nameni veliko denarja, ne glede na to, ali je država bogata ali revna. Predsednik nogometne zveze iz Dominikanske republike Osiris Guzman je prejšnji mesec Blatterja primerjal z Mojzesom, Abrahamom Lincolnom, Winstonom Churchillom, Martinom Luthrom Kingom, Jezusom Kristusom in Nelsonom Mandelo.

Kdo je Blatterjev protikandidat jordanski princ Ali bin Al Husein? Rojen je v Amanu 23. decembra 1975 kot tretji sin kralja Huseina. Njegova mati, kraljica Alia, je umrla v helikopterski nesreči februarja 1977. Poročen je z nekdanjo televizijsko voditeljico iz Alžirije, s katero imata dva otroka. Šolal se je v Jordaniji, ZDA, na vojaški akademiji Sandhurst v Angliji in v Bahrajnu. Kot študent je bil odličen rokoborec. Leta 1999 je postal predsednik jordanske nogometne zveze in leto pozneje ustanovil Zahodnoazijsko nogometno zvezo (WAFF). Uspel je v nameri, da islamskim ženskam med igranjem nogometa ni treba nositi pokrival na glavi. Od leta 2011 je podpredsednik azijske nogometne zveze in podpredsednik Fife.
Njegov volilni moto je "Fifa, ki je vredna svetovne igre" ("A FIFA Worthy of the World's Game"). Več moči želi dati nacionalnim zvezam, igralcem, trenerjem, uradnikom, navijačem in pokroviteljem. Pri izbiri prirediteljev SP-jev bi formalno vzpostavil kontinentalni rotacijski sistem, število udeležencev mundiala pa bi z 32 povečal na 36. Več denarja bi namenil razvoju nogometa v revnih državah, predsednikovanje Fifi pa bi omejil na dva mandata. Nekoč sta si bila z Blatterjem blizu, kot najmlajši član izvršnega odbora Fife pa je hitro uvidel, da bi si želel uvesti določene reforme. V ospredju je potreba po bolj odprti in transparentni organizaciji. "Čas je, da se od kontroverznih administrativnih tem znova obrnemo k športu. Spet moramo brati o nogometu, ne o Fifi," pravi Al Husein. Jordanija bo prihodnje leto gostila žensko svetovno prvenstvo do 17 let.

Blatter, rojen 10. marca 1936, sploh ni predstavil svojega volilnega programa, saj pravi, da ga predstavlja njegovo opravljeno delo v zadnjih letih. Povsod si je želel, da ga naslavljajo kot predsednika Fife in ne kot kandidata za predsednika. V soočenja s protikandidati ni privolil s pojasnilom, da se mora Fifa izogibati "kopiranju politike". Michel Platini se ni odločil, da se poda v bitko z njim, saj je vedel, da nima realnih možnosti za zmago.

Papež nogometa vs. mojster manipuliranja
Michel D'Hooghe
, častni predsednik belgijske nogometne zveze in od leta 1988 član izvršnega odbora Fife, o Blatterju pravi: "Močan je, nedotakljiv, je papež nogometa. Z eno besedo bi ga opisal kot inteligentnega. Je neverjetno inteligenten mož, pozna vsakogar in ve, kako vse skupaj deluje. Ima izjemen smisel za politiko in je izredno bister. Razume kulture različnih delov sveta, zato ni naključje, da bo večina članic glasovala zanj. Lahko seveda rečete, da je to zaradi tega, ker te države prejmejo od Fife veliko denarja, toda to je njegovo politično delovanje."

In kaj mu na drugi strani najbolj zamerijo kritiki? Neimenovani nekdanji član izvršnega odbora Fife je avgusta za Reuters povedal: "Blatter je svetovni prvak oziroma mojster v manipuliranju. Nikogar drugega ni, kot je on. Nikogar. S svojimi komentarji pridobiva podporo tistih, ki se počutijo, kot da jih napada evropska elita. Vlada ekstremno antidemokratično, saj nikoli ne dovoli diskusije."

Več članic kot v OZN-u
Švicar se že več kot desetletje otepa številnih obtožb. Že leta 2002 je tedanji generalni sekretar Fife Michel Zen-Ruffinen trdil, da se je Blatter leta 1998 postavil v predsedniški položaj Fife s podkupninami in korupcijo. Nato je prišel izbor prirediteljev SP-jev leta 2018 v Rusiji in leta 2022 v Katarju ter nove obtožbe o nečednostih. V zadnjih petih letih je bilo osem članov izvršnega odbora Fife kaznovanih zaradi korupcije oziroma so sami odstopili. Finančno stabilna se leto dni po zelo uspešnem SP-ju v Braziliji Fifa zdi v dobri formi, a ne sme si privoščiti, da bi še naprej izgubljala kredibilnost.

Fifa (Federation Internationale de Football Association), ustanovljena 21. maja 1904 v Parizu, združuje 209 članic, kar je več, kot je držav v Organizaciji združenih narodov (193). Pri Fifi ocenjujejo, da je z nogometom po vsem svetu tako ali drugače povezanih približno 500 milijonov ljudi, posel okrog njega pa vsako leto obrne več sto milijard dolarjev.
Rimet predsednik 33 let
V zadnjih 41 letih je imela Fifa samo dva predsednika. Pred Blatterjem je to mesto zasedal Brazilec Joao Havelange, ki je bil sploh prvi Neevropejec na čelu te organizacije (1974-1998). Blatter je leta 1998 zamenjal Havelangea, ki se ni več potegoval za nov mandat, ko je bil star 82 let. Najdlje je bil predsednik Fife Francoz Jules Rimet, kar 33 let (1921-1954). Odstopil je, ko je imel 80 let.

Izidi volitev, na katerih je do zdaj sodeloval Blatter:
1998: Blatter (generalni sekretar Fife) - Lennart Johansson (predsednik Uefe): 111:80
2002: Blatter - Issa Hayatou (Kamerun; predsednik afriške nogometne zveze): 139:56
2007: Blatter ni imel protikandidata
2011: Blatter - Mohamed bin Hamam (Katar; predsednik azijske nogometne zveze): teden dni pred volitvami so bin Hamama obtožili podkupovanja za glasove, zato ga je Fifa suspendirala; Blatter je na glasovanju prejel 186 od mogočih 203 glasov

To je bilo odločanje o tem, ali vso moč dati eni osebi, zato sem se temu odpovedal. V preteklih mesecih sem po vsem svetu na lastne oči videl vrsto incidentov, ki so lahko v sramoto vsakomur, ki želi svoboden, čist in demokratičen nogomet. Videl sem predsednike nacionalnih zvez, ki so en dan primerjali voditelje Fife s hudičem, naslednji dan pa na odru z Jezusom Kristusom. Odločen sem v svoji želji prevzeti aktivno vlogo v regeneraciji Fife in bom za to na voljo takoj, ko me boste prepričali, da ne živimo v diktaturi. Kar se bo zgodilo 29. maja v Zürichu, niso normalne volitve. In ker niso, ne računajte name.

Luis Figo
V igri za prvega moža Fife le še dva