Tokić igra na svojih 4. olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Tokić igra na svojih 4. olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Darko Jorgić je s 4:2 ugnal višje postavljenega Britanca Liama Pitchforda. Po nizih je bilo 11:8, 7:11, 12:10, 11:13, 11:9 in 12:10. Čeprav se dvoboj tretjega kroga ni zdel tako dramatičen kot dvoboj drugega, pa so bili trije nizi kar tesni, v zadnjem se je Pitchford po zaostanku s 6:9 vrnil na 9:9.

Tudi Jorgić je po tekmi dejal, da je bilo vseeno tudi tokrat napeto. "Drama je bila tudi tokrat. Trije nizi so bili tesni, še posebej zadnji, ko sem vodil s 3:2 in 9:6, a se je Pitchford vrnil na 9:9. Res sem vesel, da sem prevesil to tekmo v svojo korist in se uvrstil med 16 najboljših," je dejal po zmagi.

"Te zmage mi dajo potrebno samozavest, da tudi v tako napetih trenutkih dvoboja ostanem osredotočen nase. Zelo sem vesel, da ohranim mirno glavo, odigram, kakor znam, in ne 'brnim' v glavi ter odigram tisto, kar je ključno, da dobiš točko. Mislim, da sem danes taktično res dobro odigral, še posebej v ključnih trenutkih," je še dejal 22-letni slovenski igralec, ki je vsakič, ko je bilo v dvoboju napeto, ohranil mirno kri.

Naslednji tekmec Hrastničana v osmini finala bo tretji nosilec, domačin Tomokazu Harimoto. Z njim je Slovenec enkrat že izgubil z 0:4. A, kot je napovedal, ga v torek čaka povsem drugačen dvoboj.

"Jaz iskreno upam, da bom v osmini finala pokazal svoj maksimum, kot sem ga proti Ma Longu v svetovnem pokalu. Želim si 'stisniti' Harimota. Mislim, da je to možno. Ni nepremagljiv. Dvoboj bo vsekakor težak. Skušal se bom taktično dobro pripraviti. Mislim, da ima zelo malo slabih točk, ampak skušal jih bom odkriti in presenetiti Harimota na domačih tleh," je smelo napovedal Jorgić.

Tokić pred dvobojem 2. kroga ni spal niti minuto, Jorgić zadovoljen s servisom

Bojan Tokić je bil nižje postavljen igralec, a je odlično pariral 15 let mlajšemu Hrvatu Tomislavu Pucarju. Bil je izjemno zbran predvsem v končnicah nizov, saj je vse dobil na razliko, izjema je bil drugi. Končni izid je bil tako 4:0 (9, 8, 9, 10).

"Igral sem bolje kot na prvi tekmi, predvsem v taktičnem delu sem bil brezhiben. S Pucarjem se že dolgo poznava, še nikoli me ni premagal, zato mu je bilo najbrž težko pred tekmo. A tudi meni je bilo, saj sem razmišljal, da se ne bo njegova prva zmaga zgodila prav na olimpijskih igrah. Pa tudi navadna tekma to ni bila. To ni bil obračun proti Nemcu, Francozu, to je bil obračun proti sosedu. Zato sem bil živčen, celo noč nisem spal, a ko sem prišel v dvorano in videl olimpijske kroge, sem se spet začel odlično počutiti," je dejal Tokić, ki ga k uspehom spodbujajo tudi uspehi Jorgića. "Če on zmaga, hočem tudi jaz. Imava neko pozitivno interno tekmovanje."

Tokića v torek v 3. krogu čaka izjemno visoka ovira, saj bo igral proti četrtemu nosilcu Hugu Calderanu. "Tudi Brazilca, ki je fantastičen atlet, sem že premagoval. Čeprav je šesti igralec sveta in najboljši igralec, ki ne prihaja iz Azije, je premagljiv. To so olimpijske igre, na katerih se lahko zgodi vse. Tudi v Riu sem za uvrstitev v tretji krog igral proti takrat boljšemu igralcu, Portugalcu Tiagu Aplononii, pa sem ga premagal. Jutri bom moral še nekoliko dvigniti raven, ki sem jo pokazal danes, vsekakor pa nimam česa izgubiti. Za 40-letnika tile nastopi sploh niso slabi," je zadovoljen s svojimi predstavami Novogoričan.

Janja Šegel za pet stotink ob polfinale
Plavalka Janja Šegel je zgrešila polfinale na 200 m prosto za vsega pet stotink sekunde. Z izidom 1:58,38 je izenačila lasten osebni rekord iz leta 2016 in zasedla končno 17. mesto. Igra stotink tokrat ni bila na njeni strani, saj je bila kanček sekunde hitrejša Rusinja Valerija Salamatina. Z 1:55,28 je bila najhitrejša ameriška zvezdnica Katie Ledecky.

"Z izidom sem zelo zadovoljna, saj sem po petih letih končno izenačila osebni rekord. S 17. mestom sem lahko ponosna nase, ker vem, da sem dobro delala, je pa seveda malo grenkega priokusa, ker mi je zmanjkalo teh pet stotink za polfinale. Želim si še en nastop, morda bo sreča na moji strani, a tak je šport. Vem, da nekaj napak lahko še popravim in da bi bil rezultat lahko še boljši," je za STA povedala Šeglova, ki jo je le za dve mesti ugnala njena dolgoletna vzornica Italijanka Federica Pellegrini.

Janja Šegel za las ob polfinale: Je malo grenkega priokusa

Na 1500 m prosto se mladi Mariborčanki Katji Fain nastop ni izšel povsem po načrtih. S 16:35,92 je bila kar daleč od osebnega rekorda. Dosežek je zadostoval za 30. mesto.

"Izid niti približno ni tak, kot sem si ga želela in za kakršnega sem pripravljena. To je velika tekma, veliko je bilo nervoze in upam, da sem se naučila, kako se na taki tekmi nastopa," je razloge za slabši dosežek pri sebi iskala mlada plavalka, ki bo imela priložnost za popravni izpit še na 800-metrski razdalji: "Definitivno si želim zdaj na 800 m prosto svoj najboljši izid. Upam samo, da se bom končno dovolj sprostila."

Zelko do 23. in 29. mesta
Jadralec Žan Luka Zelko je opravil z drugo in tretjo regato, v katerih je zasedel 23. in 29. mesto. Po prvi je bil osmi.

Pogovor z Darkom Jorgićem
Pogovor z Bojanom Tokićem
Dvoboj Tokić - Pucar
Dvoboj Jorgić - Pitchford