Kaja Kajzer je imela težek žreb, a se je vseeno prebila v boje za medalje. Kolajna je bila blizu, zato po koncu ni mogla skriti razočaranja. Foto: Reuters
Kaja Kajzer je imela težek žreb, a se je vseeno prebila v boje za medalje. Kolajna je bila blizu, zato po koncu ni mogla skriti razočaranja. Foto: Reuters

21-letna Slovenka je bila večji del v podrejenem položaju, a je uspešno odbijala napade favorizirane svetovne prvakinje iz letošnje Budimpešte. Dvoboj je šel v podaljšek, v katerem je Klimkaitova v drugi minuti slavila z vazarijem.

To je za zdaj najboljša slovenska judoistična uvrstitev teh iger. Adrian Gomboc je v nedeljo v moški kategoriji do 66 kg osvojil sedmo mesto. V torek bo v kategoriji do 63 kg naslov branila Tina Trstenjak.

"Trenutno nimam besed. Razočarana in žalostna sem," je takoj po tekmi povedala slovenska reprezentantka, o razlogih za poraz pa: "Zanjo je značilno, da se obrača nizko v borbi. V tem je dobra. Ali dobiš kazni zaradi nedejavnosti ali pa padeš."

In prav s svojo taktiko je Kanadčanka že zelo zgodaj izsilila dve kazni, brc pa Kaja Kajzer tekmici ni zamerila, ampak je športno priznala: "To počne ves čas in mislim, da tega ni delala danes zame posebej."

Kaja Kajzer debitantski nastop na OI končala v solzah

Kajzer z iponom do borbe za bron
Pred tem bojem za bron je Kaja Kajzer v repešažu ugnala Izraelko Timno Nelson Levy. Po štirih minutah dvoboja si ne Slovenka ne Izraelka nista priborili točke, je pa Kajzer prejela dve kazni, zato ni smela biti preveč pasivna, saj bi tretja kazen pomenila izgubljen dvoboj. Po 5:45 minutah dvoboja je srebrni z letošnjega EP-ja uspel met za ipon, s tem pa se je uvrstila v obračun za bronasto medaljo.

V četrtfinalu izgubila proti poznejši prvakinji s Kosova
Slovenka se je prebila v četrtfinale z dvema zmagama, potem pa jo je ustavila tretja nosilka Nora Gjakova. Kosovka je hitro povedla z vazarijem, Kaja Kajzer se je odprla, zato je povsem ob koncu dvoboja Gjakovi uspel še zmagoviti ipon. Gjakova je slavila še v polfinalu in finalu, kjer je ugnala Sarah Leonie Cysique in Kosovu priborila drugo zlato medaljo v judu.

Za uvod slavila z vazarijem ...
V prvem krogu je Kajzer ugnala favorizirano Sumijo Dorjsürengiin. Že po le osmih sekundah ji je namreč uspel vazari, to prednost je ohranila vse do konca. Dorjsürengiin je v Riu v tej kategoriji osvojila bron.

... nato pa po dolgem podaljšku
V drugem krogu je presenetila še šesto nosilko Tajvanko Lin Čen Ling. Dvoboj je bil izjemno izenačen in napet. Tajvanka je precej napadala v prvem delu dvoboja, a ker ni bilo doseženih točk, je o dvoboju odločal podaljšek. Ta je bil odločen šele na začetku pete minute dodatka, ko je bila šesta nosilka kaznovana zaradi neaktivnosti.

Judo, do 57 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Nora GjakovaKosovo
2Sarah Leonie CysiqueFrancija
3Jessica KlimkeitKanada
3Tsukasa Jošida
Judo, do 73 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Shohei Ono
2Lasha ShavdatuashviliGruzija
3Tsogtbaa Tsend OchirMongolija
3Changrim AnJužna Koreja
Kaja Kajzer izgubila boj za bron
Kajzerjeva v repešažu boljša od Izraelke
Judoistična kariera 21-letne Kaje Kajzer v strmem vzponu