Kristjan Čeh ima še precej rezerve. 22-letni Ptujčan je prvič nastopil na olimpijskih igrah. 10. julija je na evropskem prvenstvu do 23 let v Talinu ubranil naslov prvaka z rekordom prvenstev (67,48 m). Foto: STA/Anže Malovrh
Kristjan Čeh ima še precej rezerve. 22-letni Ptujčan je prvič nastopil na olimpijskih igrah. 10. julija je na evropskem prvenstvu do 23 let v Talinu ubranil naslov prvaka z rekordom prvenstev (67,48 m). Foto: STA/Anže Malovrh

Avtomatična kvalifikacijska norma za finale v metu diska je bila 66 metrov, zmogel pa jo je le svetovni prvak Daniel Stahl (66,12 m). Šved je lastnik najboljšega izida na svetu v tej sezoni in je edini iz svetovnega vrha, ki ga Čeh še ni premagal. Drugo mesto je zasedel Andrius Gudžius iz Litve s 65,94 metra.

Disk (M), finalisti:                   
  . D. STAHL          ŠVE        66,12 
  . A. GUDŽIUS        LIT        65,94 
  . K. ČEH            SLO        65,45 
  . M. DENNY          AVS        65,13 
  . L. WEISSHAIDINGER AVT        64,77 
  . M. ORTEGA         KOL        64,49 
  . S. PETTERSON      ŠVE        64,18 
  . S. MATTIS         ZDA        63,74 
  . D. JASINSKI       NEM        63,29 
  . O. STUNES ISENE   NOR        63,26 
  . C. PRUFER         NEM        63,18 
  . C. WHITE          JAM        62,93 

Čeh je v drugi seriji za kakšen meter presegel kvalifikacijsko normo, a je malce prestopil. To ni bilo usodno, saj so vsi tekmeci v skupini B močno zaostali. Šved Simon Petterson, ki je bil drugi v skupini, je vrgel le 64,18 metra. Za finale najboljše dvanajsterice je bilo dovolj že 62,93 metra. V tretji seriji je Čeh vrgel sproščeno, saj je bilo jasno, da ima že zagotovljeno vstopnico za finale, in dosegel 63,34 metra.

Sorodna novica "Zaradi vseh slovenskih uspehov se zdi, kot da je lahko osvajati medalje"

Imel je povečan srčni utrip
"Imel sem povečan srčni utrip in bil sem nervozen, a sem si vseeno s prvim metom s 65,45 metra
zagotovil finale. V drugem sem s prestopom vrgel več kot 66 metrov, nato pa sem vedel, da sem v finalu in nisem se več prav potrudil, saj sem svoj cilj že dosegel," je dejal Čeh.

Popoldne se bo zdaj le še zbral za sobotni finale. Ogledal si bo tehniko iz kvalifikacijskega dela, pri čemer mu je danes pomagal Rok Predanič, ki je prevzel vlogo snemalca. "Danes nisem pokazal vsega, kar zmorem, jutri pa bom dal vse od sebe, in videli bomo, kam bom prišel. Ne bom govoril o mestih, moj cilj je le, da pokažem najboljšo tehniko in najboljši met," je še dejal Čeh, ki pravi, da ima v malenkostih še nekaj rezerv.

Čeh: Bil sem zadržan, nisem pokazal še vsega

Veteran Malachowski izpadel
Izpadel je eden najboljših metalcev diska v zadnjem desetletju Piotr Malachowski. Poljak je
z 62,68 metra končal na skromnem 15. mestu. Malachowski je leta 2008 v Pekingu dobil srebrno medaljo, dosežek pa je ponovil tudi pred petimi leti v Riu, ko ga je premagal le Nemec Christoph Harting. 38-letni Poljak je bil svetovni prvak v Pekingu leta 2015, ima op tudi dva naslova evropskega prvaka.

Finale bo v soboto ob 13.15 po slovenskem času.

Čeh se ne obremenjuje z medaljo

Mihalinec Zidar polfinale zgrešila za 33 stotink
Maja Mihalinec Zidar je izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas. Z 11,54 sekunde (veter -0,3 m/s) in svojim najboljšim izidom sezone je bila peta v četrti kvalifikacijski skupini.

V četrti od sedmih skupin je z izenačenim afriškim rekordom zmagala Marie Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (10,78). Svetovna podprvakinja na 100 in 200 metrov leta 2017 v Londonu ter bronasta na svetovnem prvenstvu na 100 metrov leta 2019 v Dohi je imela tudi skupno najboljši čas med vsemi tekačicami v kvalifikacijah.

31-letna Mozirjanka je dobro začela, nato pa v drugem delu izgubljala, a za stotinko popravila svoj dosežek leta. Njen osebni rekord je sicer precej boljši, znaša 11,27 sekunde, a vseeno ne bi zadoščal za napredovanje.

"V bistvu sem zadovoljna, dobro sem startala. Imela sem nekaj težav v srednjem delu, kjer po poškodbi še vedno ne dobim toliko odziva stopal, kot si želim. To se pozna v tehniki. V drugem delu pa sem dobro držala hitrost, kar je vzpodbudno za nastop na 200 metrov. Tudi zato, ker se stanje poškodbo izboljšuje," je povedala najhitrejša Slovenka, ki več pričakuje na 200 metrov.

Klara Lukan odstopila
Nastopila je še debitantka na velikem članskem tekmovanju na prostem Klara Lukan, najmlajša v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi. Dvajsetletna Šentjernejčanka, letos srebrna na mladinskem EP-ju, je odstopila v kvalifikacijah teka na 5000 metrov.

Debitantka na velikem članskem tekmovanju na prostem je zelo dobro začela in bila po prvih 10.000 m na šestem mestu v koloni 18 tekačic v skupini. Kilometer pozneje je bila deveta, a še vedno tesno za vodilnimi. Mesto višje je bila po 3000 m, dober krog pozneje pa se ritem zelo povečal in Lukanova je izgubila stik z najboljšimi. Kmalu nato je stopila s tekaške steze in predčasno končala nastop.

"Danes očitno ni bil moj dan. Mi je zelo žal zapravljene tako velike priložnosti, ampak v določenem trenutku so noge postale tako zelo težke, da nato nisem bila psihično več zmožna vztrajati v bolečini še 1300 m. Pogoji so bili specifični, zelo visoka vlažnost zraka je pripomogla k večji utrujenosti. Verjamem, da je ta neuspeh dobra šola in bom na naslednjih OI močnejša. Naporna in dolga sezona tekem je za mano in sem fizično ter mentalno zelo utrujena " je sporočila Lukanova.

Barega presenetljivo ugnal svetovnega rekorderja
Prva končna atletska odločitev je bil moški tek na 10.000 metrov, ki je ponudil troboj za zlato. 21-letni Etiopijec Selemon Barega je bil z izidom 27:43,22 za 41 stotink sekunde hitrejši od svetovnega prvaka in svetovnega rekorderja Joshue Cheptegeia.

10.000 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Selemon BaregaEtiopija27:43,22
2Joshua CheptegeiUganda27:43,63
3Jacob KiplimoUganda27:43,88