Hannah Miles in Eilidh McIntyre sta se veselili prepričljive zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Hannah Miles in Eilidh McIntyre sta se veselili prepričljive zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji dan sta morali Slovenki tvegati. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji dan sta morali Slovenki tvegati. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenki sta imeli pred odločilnim plovom devet točk zaostanka za poljskim parom, kar je pomenilo, da morata tekmici premagati za vsaj pet mest. Poljakinji sta ju nadzirali in ciljno črto prečkali četrti, kar je na koncu celo zadoščalo za srebro. Olimpijski prvakinji sta postali Britanki Hannah Miles in Eilidh McIntyre, bron pa sta prejeli Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta morali za medaljo tvegati, zato sta iskali svojo linijo, a se jima tveganje na koncu ni izplačalo, vseeno pa sta osvojili že vedno vrhunsko peto mesto.

Jadralski napad na medaljo ni uspel
Jadranje, 470 (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Hannah Mills in Eilidh McIntyreVelika Britanija38
2Agnieszka Skrzypulec in Jolanta OgarPoljska54
3Camille Lecointre in Aloise RetornazFrancija54
4.Linda Fahrni in Maja SiegenthalerŠvica64
5.Tina Mrak in Veronika MacarolSlovenija69
6.Luise Wanser in Anastasiya WinkelNemčija77
7.Fernanda Oliveira in Ana BarbachanBrazilija78
8.Noya Bar Am in Shahar TibiIzrael80
9.Ai Kondo in Miho Jošioka83
10.Afrodite Zegers in Lobke BerkhoutNizozemska91

"V prvi tretjini prve 'orce' po startu bi morali iti po svoje in ne povsem po vetru. Poljakinji sta šli takoj po desni, sami pa sva bili na sredini. Morali bi malo več tvegati, da bi bilo več možnosti za napredovanje. Ko sva bili v ozadju, pa je bilo nemogoče še kaj storiti," je nastop opisala krmarka Tina Mrak.

Tina Mrak in Veronika Macarol na poti do petega mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Mrak in Veronika Macarol na poti do petega mesta. Foto: www.alesfevzer.com

Šli sta z željo po zmagi
"Na regato za medaljo sva šli z mislijo na zmago. Zelo dobro sva startali. V nadaljevanju v prvi smeri proti vetru pa bi se morali odločiti, da greva po regatnem polju tja, kjer bi bili sami. Bili pa sva preveč v gneči. Ko sva bili v ozadju, se je bilo težko prebiti v ospredje," je dodala flokistka Veronika Macarol.

Za medaljo bi potrebovali srečo
"Ta teden sva dobro jadrali, iz dneva v dan rasli po lestvici. Nimava si česa očitati danes, izgubili sva precej točk v prejšnjih dnevih. Z nekaj sreče bi sicer lahko danes osvojili medaljo. A sta Poljakinji ves teden odlično jadrali in zasluženo osvojili medaljo. Lahko rečem, da sva dobro odjadrali celoten teden in nama je žal nekaj zmanjkalo. Ampak tako je v športu. Ponosni sva lahko na to, kar sva tukaj prikazali," je olimpijski nastop strnila Mrak.

Stopnjevali nastop
"To regato sva s Tino odjadrali najboljše v zadnjem obdobju. Od prvega dneva sva stopnjevali nastope in ves čas napredovali v skupni uvrstitvi. Žal pa se nama v regati za medalje, v kateri sva se maksimalno potrudili, ni izšlo po željah. Sva sicer dosegli dober izid, a najin cilj je bila medalja, zato sva malo razočarani. A mi ni nič žal za vse," pa je končala Mrak njun drugi olimpijski nastop; v Riu de Janeiru pred petimi leti sta bili šesti.

Razočarani Tina Mrak in Veronika Macarol: Najina želja je bila medalja
Pogovor s Tino Mrak in Veroniko Macarol po končnem petem mestu

Zlato za avstralski par
V moškem razredu 470 sta naslov olimpijskega prvaka osvojila Avstralca Matthew Belcher in Will Ryan, ki sta bila skozi celotno tekmovanje daleč najboljša in sta dobila tudi regato za medalje.

Jadranje, 470 (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Mathew Belcher in Will RyanAvstralija23
2Anton Dahlberg in Fredrik BergstromŠvedska45
3Jordi Xammar in Nicolas RodriguezŠpanija55
Naveza Macarol-Mrak najboljše prihranila za konec