V francoski ekipi so poleg Rinerja nastopili še Axel Clerget, Leonie Cysique, Clarisse Agbegnenou, ki je v torkovem finalnem dvoboju v kategoriji do 63 kg premagala slovensko judoistko Tino Trstenjak. Foto: Reuters
V francoski ekipi so poleg Rinerja nastopili še Axel Clerget, Leonie Cysique, Clarisse Agbegnenou, ki je v torkovem finalnem dvoboju v kategoriji do 63 kg premagala slovensko judoistko Tino Trstenjak. Foto: Reuters

Rinerju na tokratnih olimpijskih igrah ni uspelo še tretjič ubraniti naslova olimpijskega prvaka, saj je v petek v kategoriji nad 100 kg osvojil tretje mesto. Francoski judoist se sicer lahko pohvali z bronom s svojih prvih iger leta 2008 v Pekingu, zlato medaljo pa si je nadel v Londonu 2012 in Riu 2016.

Na olimpijskih igrah še noben judoist ni osvojil več kot treh medalj. Je pa to v ženski konkurenci uspelo Japonki Rjoko Tamura-Tani, ki je v kategoriji do 48 kg med letoma 1992 in 2008 osvojila pet olimpijskih kolajn, tudi dve zlati.

Danes drugouvrščeni Japonci se na olimpijskih igrah na domačih tleh lahko pohvalijo z lepim uspehom. V judu so osvojili skupno 12 medalj, od tega devet zlatih, dve srebrni in eno bronasto.

Bronaste medalje se veselijo izraelski in nemški judoisti.

Judo, ekipno, mešane ekipe
UvrstitevDržava
1Francija
2
3Izrael
3Nemčija
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Triatlon: Premierno zlato Britancem
Velika Britanija je zmagovalka prve preizkušnje v mešani triatlonski štafeti v zgodovini olimpijskih iger. V parku Odaiba so bili Britanci boljši od Združenih držav Amerike in Francije.

Britanci so v postavi Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia Taylor-Brown in Alex Yee na koncu slavili s časom 1:23:41 in osvojili prvo zlato medaljo v tej disciplini. ZDA so zaostale 14 sekund, Francija pa je s 23 sekundami zaostanka osvojila bron.

Od vsake reprezentance so bili na štartu po štirje predstavniki, ki so morali odplavati 300 m, na kolesu prekolesariti 6,8 km in odteči dva kilometra.

Triatlon, mešana štafeta
UvrstitevDržavaRezultat
1Velika Britanija1:23,41
2Združene države Amerike1:23,55
3Francija1:24,04
22-letni Gazoz je edini z zlato medaljo v lokostrelstvu na tokratnih OI, ki ne prihaja iz Južne Koreje. Foto: Reuters
22-letni Gazoz je edini z zlato medaljo v lokostrelstvu na tokratnih OI, ki ne prihaja iz Južne Koreje. Foto: Reuters

Lokostrelstvo: Prva zlata medalja za Turčijo
Turški lokostrelec Mete Gazoz je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil zlato medaljo v posamični tekmi. V finalu je s 6:4 premagal Italijana Maura Nespolija. To je prva olimpijska medalja v tem športu za Turčijo in sploh prva zlata medalja za Turčijo na letošnjih OI.

Drugouvrščeni Italijan Mauro Nespoli je v torek v prvem krogu olimpijskega turnirja izločil slovenskega lokostrelca Žigo Ravnikarja.

Lokostrelstvo, posamično (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Mete GazozTurčija
2Mauro NespoliItalija
3Takaharu Furukava
Lju Šjaodžun. Foto: Reuters
Lju Šjaodžun. Foto: Reuters

Dviganje uteži: Zlata kolajna z olimpijskimi rekordi
Kitajec Lju Šjaodžun je v dviganju uteži v kategoriji do 81 kg osvojil naziv olimpijskega prvaka. Azijski tekmovalec je na današnji tekmi v Tokiu skupno dvignil rekordnih 374 kg, od tega 170 v potegu in 204 v sunku. Vse tri znamke predstavljajo nov olimpijski rekord.

Dviganje uteži, do 81 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Lju ŠjaodžunKitajska
2Zacarias BonnatDominikanska republika
3Antonino PizzolatoItalija

Katarec Fares Ibrahim E. H. Elbah je v današnjem dviganju uteži v kategoriji do 96 kg osvojil zlato medaljo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Skupno je dvignil 402 kg, kar je nov olimpijski rekord, in tako premagal Venezuelca Keydomarja Giovannija Vallenillo Sancheza. Bronasto odličje je šlo v roke gruzijskega tekmovalca Antona Pliesnoija.

Elbah, ki je leta 2019 osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu, je v današnjem finalnem nastopu postavil tudi olimpijski rekord v nalogu s sunkom z 225 kg. Z dvigom 232 kg je sicer poskušal postaviti tudi nov svetovni rekord, a mu to ni uspelo. V potegu pa je Katarec dvignil 177 kg.

Dviganje uteži, do 96 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Fares Ibrahim E. H. ElbahKatar
2Keydomar Giovanni Vallenilla SanchezVenezuela
3Anton PliesnoiGruzija

Ragbi: Novozelandke na vrhu
Ženska ragbijska reprezentanca Nove Zelandije je v Tokiu s 26:12 premagala Francijo in osvojila svoje prvo olimpijsko zlato odličje. V finalnem obračunu je blestela Tyla Nathan-Wong z 11 točkami, po pet so jih prispevale Michaela Blyde, Gayle Broughton in Stacey Fluhler. Pri osmoljenkah je Caroline Drouin dosegla sedem točk.

Bronasto kolajno je v tekmi za tretje mesto osvojila reprezentanca Fidžija, ki je z 21:12 ugnala Veliko Britanijo.

Ragbi (Ž)
UvrstitevDržava
1Nova Zelandija
2Francija
3Fidži

Sabljanje: Rusinje zlate na ekipni tekmi s sabljo
Ruske sabljačice Olga Nikitina, Sofija Pozdniakova in Sofja Velika so osvojile zlato kolajno na ekipni tekmi v disciplini sablja. Prve nosilke olimpijskega turnirja so v velikem finalu premagale tretjepostavljene Francozinje s 45:41.

Južna Koreja je bila v tekmi za bronasto odličje boljša od Italije s 45:42.

Sabljanje, sablja, ekipno (Ž)
UvrstitevDržava
1Olimpijski atleti Rusije
2Francija
3Južna Koreja

Badminton: Zmaga za Tajvanca
Tajvanska badmintonista Jang Li in Či-Lin Vang sta osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu, potem ko sta v današnjem finalnem obračunu v dvojicah po 34 minutah premagala kitajsko navezo Li Džunhui in Lju Jučen z 2:0 (18, 12).

Badminton, dvojice (Ž)
UvrstitevDržava
1Tajvan
2Kitajska
3Malezija

Gimnastika: Zlato za Belorusijo

Prvo medaljo, in to najžlahtnejšega leska, pa je Belorusiji v Tokiu priboril Ivan Litvinovič v skokih na prožni menjavi.

Gimnastika, skoki na prožni menjavi (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Ivan LitvinovičBelorusija
2Dong DongKitajska
3Dylan SchmidtNova Zelandija
Lu na poti do zlate medalje. Foto: Reuters
Lu na poti do zlate medalje. Foto: Reuters

RS:X: Kitajka in Nizozemec zlata
24-letna Kitajka Junšiu Lu je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato medaljo v jadranju na deski, razredu RS:X. Ob zelo šibkem vetru v razburljivem zaključku tekme je prehitela srebrno Charline Picon iz Francije in bronasto Britanko Emmo Wilson.

V moški konkurenci je Nizozemec Kiran Badloe potrdil vlogo favorita.

Jadranje, RS: X (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Kiran BadloeNizozemska
2Thomas GoyardFrancija
3Kun BiKitajska
Jadranje, RS: X (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Junšiu LuKitajska
2Charline PiconFrancija
3Emma WilsonVelika Britanija
Vrhunci 8. olimpijskega dne
Sorodna novica Čeh stopnjeval daljave, toda za medaljo se ni izšlo
Sorodna novica Živa Dvoršak sedma v finalu strelskega maratona
Sorodna novica Đoković na tretjih igrah zapored praznih rok: "Vrnil se bom v Parizu"
Sorodna novica Dressel s svetovnim rekordom do tretjega zlata