Leta dela so poplačana! Foto: Reuters
Leta dela so poplačana! Foto: Reuters

Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kilogramov že dolgo sodi med najboljše judoistke na svetu. V finalu Ria je ugnala Clarisse Agbegnenou, pet let pozneje sta se tekmici spet pomerili za najprestižnejšo lovoriko. Finale se je začel taktično, Slovenka je začela bolj aktivno, zato je Francozinja dobila kazen za neaktivnost.

Gesta, ki je pokazala obojestransko spoštovanje obeh finalistk. Foto: Reuters
Gesta, ki je pokazala obojestransko spoštovanje obeh finalistk. Foto: Reuters
Ocena finalnega nastopa Tine Trstenjak

FINALE: Dve kazni za lažna napada
Dvoboj se je začel obračati ob koncu rednega dela, ko je Tina Trstenjak v razmiku le 11 sekund dobila dve kazni zaradi lažnega napada, a do konca rednega dela nobeni ni uspel zmagoviti met, kar je pomenilo, da bo o vsem odločal podaljšek. Tega je Slovenka začela nekoliko aktivneje, a po 37 sekundah je 28-letni Francozinji uspel vazari, s čimer je osvojila svojo prvo zlato olimpijsko medaljo. V znak spoštovanja do večne tekmice je prijela Trstenjakovo in jo dvignila v zrak.

Finalna borba Tine Trstenjak

Šesta judoistična medalja
Na poti do druge medalje se je Trstenjakova borila res šampionsko, že v prvem nastopu si je namreč lažje poškodovala hrbet, vseeno stisnila zobe in na vrhunski način prišla do šeste olimpijske medalje za slovenski judo, prav vse v režiji neutrudnega trenerja Marjana Fabjana!

Prva izjava (p)o finalu: "Sva dobri prijateljici."

Sorodna novica Trstenjak: Ko se s Clarisse dobiva v finalu, je to vedno šov

POLFINALE: Izjemno suveren nastop
Tina Trstenjak
je bila v polfinalu suverena. Obračun z Italijanko Mario Centracchio se je začel počasi, obe sta bili previdni, zato sta bili kaznovani zaradi neaktivnosti. Slovenka je nato prevzela pobudo, še pred polovico dvoboja ji je uspel vazari, ob koncu pa še ipon, s čimer se je drugič zapored uvrstila v finale!

Tina Trstenjak v polfinalu premagala še Italijanko

ČETRTFINALE: Zaostanek je ni zmedel
V četrtfinalu je v podaljšku premagala Anriquelis Barrios iz Venezuele. Slovenka je začela zelo napadalno, takoj začela z akcijo za met, a je Južnoameričanki uspel protinapad, s čimer je po že nekaj sekundah povedla z vazarijem. Trstenjakove to ni zmedlo, saj je še pred iztekom druge minute izenačila s svojim vazarijem, kar so bile zadnje točke v rednem delu. Slovenka je bila v podaljšku precej bolj napadalna, v tretji minuti dodatka ji je uspel še en vazari, kar je prineslo preboj v polfinale.

Tina Trstenjak v podaljšku v polfinale

2. KROG: Dva vazarija
Trstenjakova je bila najbolj suverena v 2. krogu, ko je ugnala Španko Cristino Cabana Perez. Po začetnem otipavanju je najprej sicer dobila kazen, v zadnji minuti boja pa sta ji uspela dva vazarija, kar je avtomatično pomenilo zmago.

Tina Trstenjak je imela v 1. krogu kar nekaj dela, v 2. krogu pa je šlo hitreje. Foto: EPA
Tina Trstenjak je imela v 1. krogu kar nekaj dela, v 2. krogu pa je šlo hitreje. Foto: EPA

1. KROG: Veliko dela za uvod
Druga nosilka je imela kar nekaj dela tudi v uvodnem krogu, ko je šele v podaljšku premagala južnokorejsko tekmico Han Hee Ju. Trstenjakova je bila dejavnejša na tatamiju, azijska prvakinja je hitro prejela dve kazni zaradi neaktivnosti. Po štirih minutah ni bilo točk in odločal je podaljšek. Po minuti in 15 sekundah je Hanova padla na bok. Glavna sodnica je že pokazala vazari, a so videosodniki odločitev preklicali in boj se je nadaljeval. Trstenjakova je nato z vazarijem po dveh minutah in 14 sekundah podaljška osvojila zlato točko.

Judo, do 63 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Clarisse AgbegnenouFrancija
2Tina TrstenjakSlovenija
3Maria CentracchioItalija
3Catherine Beauchemin PinardKanada

Japonci so veliko pričakovali od Miku Nagase, ki je bila tretja nosilka in v polovici tabele Tine Trstenjak. Japonka je do zdaj še v vseh obračunih ugnala Slovenko, a je šokantno izpadla v drugem krogu. Zato pa je za japonsko veselje poskrbel Takanori Nagase, ki je olimpijsko zlato osvojil v kategoriji do 81 kilogramov.

Judo, do 81 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Takanori Nagase
2Saeid MollaeiMongolija
3Shamil BorchashviliAvstrija
3Matthias CasseBelgija