Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Tina Trstenjak kljub težavam s hrbtom do olimpijskega srebra

Šlo je za ponovni finalni obračun, tekmici sta se srečali že v finalu prejšnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Tedaj je Celjanka dokazala, zakaj je številka ena v svoji kategoriji (do 63 kg).

Po minuti dvoboja je Francozinji 'podelila' juko, kar ji je dalo zagon za novo akcijo, po kateri je nasprotnica obležala popolnoma nemočna. S fantastičnim iponom se je na obraz vselej popolnoma osredotočene slovenske šampionke vendarle narisal nasmešek.

Tudi tokrat je že zelo hitro postalo jasno, da bo o olimpijski zmagovalki odločala vsaka najmanjša podrobnost.

Razmerje v kaznih je bilo 2:1 za Slovenko, dvoboj se je zavlekel v podaljšek, v katerem pa se je Clarisse Agbegnenou z 'vazarijem' judoistki celjskega kluba Sankaku oddolžila za poraz v finalu izpred petih let v Braziliji.

S Clarisse sva tudi izven juda zelo dobri prijateljici. Ko se midve dobiva v finalu, je to vedno šov. Res je bilo lepo od nje, ne bi si mogla želeti nobene druge v zadnjem dvoboju. To je bil najboljši finale

Tina Trstenjak

Z večno tekmico zunaj juda zelo dobri prijateljici
Takoj ko ji je sodnica, Japonka Akiko Amano, dodelila zmago, so Francozinjo preplavila močna čustva, usule so se solze sreče, svojo nasprotnico je dvignila visoko v zrak, nekaj časa sta sredi tatamija stali objeti. "S Clarisse sva tudi izven juda zelo dobri prijateljici. Ko se midve dobiva v finalu, je to vedno šov. Res je bilo lepo od nje, ne bi si mogla želeti nobene druge v zadnjem dvoboju. To je bil najboljši finale," je takoj po dvoboju za Televizijo Slovenija povedala novopečena srebrna olimpijka in pojasnila taktiko za končni obračun: "Taktika je bila, da jo utrudim in jo pozneje vržem, a to je na koncu uspelo njej."

Tina Trstenjak se je na olimpijskih igrah dvakrat uvrstila v finale. Pred petimi leti je v Riu slavila, tokrat je morala priznati premoč. Obakrat ji je nasproti stala Clarisse Agbegnenou. Foto: Reuters
Tina Trstenjak se je na olimpijskih igrah dvakrat uvrstila v finale. Pred petimi leti je v Riu slavila, tokrat je morala priznati premoč. Obakrat ji je nasproti stala Clarisse Agbegnenou. Foto: Reuters

Že v prvem dvoboju si je poškodovala hrbet
Svetovna prvakinja iz leta 2015 in trikratna evropska prvakinja (2016, 2017 in 2021) je dvoboj začela silovito, takoj je napadla 28-letnico iz Rennesa, pravzaprav je bila ves čas aktivna, dvakrat se ji je nasprotnica tudi izmuznila, tako da je redni del dvoboja končala z dvema kaznima. Na koncu ji je malo zmanjkalo do ponovitve uspeha izpred petih let. "Na dvojih zaporednih olimpijskih igrah priti v finale je zelo težko. Vesela sem, da mi je uspelo in super sem zadovoljna s srebrom," je še povedala slovenska šampionka, ki si je sicer že na uvodnem dvoboju dneva poškodovala hrbet. "Ne vem točno, kaj sem si poškodovala. Celo dopoldne sem nastopala v bolečinah. Trenutno tablete še držijo, bomo videli, kako bo jutri," je sklenila Celjanka.

Žolnir: Joj, kako je bila blizu!
Njen finalni nastop je v studiu Vala 202 spremljala tudi nekdanja olimpijska zmagovalka Urška Žolnir, ki je takoj po finalu povedala: "Joj, kako je bila blizu! Kakšno leto ali dve ni bila tako suverena kot proti Francozinji danes. Imam kar solzne oči. Res sem želela, da bi naredila neverjetno zgodbo z dvema zlatima olimpijskima medaljama. Saj srebrna je tudi lepa, ampak zlati lesk je lepši," je dejala nekdanja olimpijska šampionka, zmagovalka na igrah v Londonu leta 2012. Čeprav se v boju za zlato ni vse izšlo po načrtih, je bila vesela, da sta se nasprotnici objeli in uspeh skupaj proslavili na tatamiju. "Pri objemu je šlo za olajšanje s strani obeh. Francozinja se je zavedala, kako močno nasprotnico ima na drugi strani, čutila je Tino skozi celo borbo. Tina je bila suverena, gradila je inteziteto, napadala je nasprotnico, ampak ta je fizično zelo močna. Kot da je Clarisse zbirala energijo in potem eksplodirala. To je naredila samo trikrat v celo borbi, na koncu ji je to uspelo za zmago. Malo je zmanjkalo," je še pojasnila.

Pogovor s Tino Trstenjak