Ani Velenšek ni uspelo ponoviti brona iz Ria. Maria Suelen Altheman, ki je okoli 30 kg težja od Slovenke, je bila aktivnejša. Foto: AP
Ani Velenšek ni uspelo ponoviti brona iz Ria. Maria Suelen Altheman, ki je okoli 30 kg težja od Slovenke, je bila aktivnejša. Foto: AP

Obe judoistki sta dvoboj začeli pasivno, zato sta po 52 sekundah dobili kazen. Tudi v nadaljevanju ni nobeni uspel met za kakšno točko, je pa Slovenka po dveh minutah in 39 sekundah dvoboja prejela drugo kazen, po treh minutah in 34 sekundah pa še tretjo, ki je pomenila konec boja. Sodniki so po ogledu posnetka ocenili, da je Velenškova nepravilno odmaknila glavo.

"Nisem prišla do svojega prijema, prevladovala je večji del boja. Poznava se že od prej. V tej kategoriji so vse težje od mene. Moja prednost je bila hitrost, a tega nisem unovčila. Razočaranje je veliko. Ni lahko izgubiti. Cilj je bila medalja," je po porazu v hramu japonskega juda v dvorani Budokan povedala Ana Velenšek.

"Tista brca, tega ne vem, ampak sodniki se tako odločijo, in morda sem bila malce preveč agresivna. Na koncu pa izmikanje gardu. Kriva sem sama. Nisem ji vsilila svojega garda, ampak sem to prepustila njej, potem pa so se začele kazni. Težko mi je, ker sem to tekmovalko v obeh medsebojnih dvobojih premagala. Težko je, saj greš na tako tekmo po kolajno, in če bi zmagala še v tem dvoboju, bi bila v četrtfinalu," je dodala Velenškova in odkrito priznala, da je za poraz kriva predvsem sama, zdaj pa si bo privoščila krajši oddih in razmislila, kako naprej.

Ekspresna zmaga v prvem krogu
Že po 47 sekundah dvoboja uvodnega kroga proti Američanki Nino Cutro-Kelly ji je uspel met za ipon. Bronasta judoistka iz Ria 2016 se je hitro prebila v drugi krog. Po 45 sekundah je najprej dobila točko za vazari, dve sekundi zatem pa je dvoboj predčasno končala z metom za ipon.

Riner presenetljivo ostal brez zlata
V kategoriji nad 100 kg je največji zvezdnik juda Teddy Riner izgubil v četrtfinalu proti Tamerlanu Bašajevu. Rus je v podaljšku prišel do zlate točke, ko je Francoz padel na hrbet. V zadnjih 13 letih je Riner doživel le štiri poraze. V Londonu leta 2012 in v Riu leta 2016 je dobil zlato medaljo.