Špela Ponomarenko Janić je prvič na olimpijskih igrah nastopila že v Pekingu 2008, Anja Osterman pa je debitantka. Foto: Nina Jelenc
Špela Ponomarenko Janić je prvič na olimpijskih igrah nastopila že v Pekingu 2008, Anja Osterman pa je debitantka. Foto: Nina Jelenc

Koprska naveza v zadnjih letih niza odlične rezultate. Na 500-metrski razdalji, na kateri bosta veslali na olimpijskih igrah, sta na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih osvojili bronasti medalji. Kolajno jima je v napovedi pred igrami pripisal tudi AP. "Formo piliva že ves čas. Fizično sva dobro pripravljeni. Najpomembnejša je usklajenost do potankosti. Sem perfekcionistka, tako da je vedno lahko še boljše, a verjamem, da bo s temi treningi čoln tekel, kot mora," je za Televizijo Slovenija dejala Špela Ponomarenko Janić.

Ponomarenko Janić: Kot da bi veslali v Luki Koper

Medtem ko je 39-letna kajakašica na Japonskem že na četrtih olimpijskih igrah, pa je slabih 11 let mlajša Anja Osterman debitantka na največjem športnem dogodku. Pred prihodom na prizorišče sta aktualni evropski prvakinji na krajši, 200-metrski razdalji, najprej v domovini trenirali v Bohinju, zatem pa še v Komacuju, kjer sta se privajali na japonske razmere.

Kot sta dejali, so bili domačini zelo gostoljubni, čeprav vladajo v državi gostiteljici ostri ukrepi zaradi pandemije covida-19, pa sta se malce tudi spoznali z japonsko kulturo. "Izbrali sva pravo mesto. Ljudje so bili zelo prijazni. Vsak dan sva prejeli kakšna darila, mahali so z zastavicami … Tudi proga za trening je bila dobra. Malce je pihalo, ampak tako bo tudi tukaj v Tokiu. Tako sva se že privajali na razmere. Mislim, da sva dobro pripravljeni, in prepričana sem, da bo tista prava 100-odstotna usklajenost v ponedeljek in torek, da bova odveslali tekme, kakršne sva sposobni," je zadnje dni pred prihodom v Tokiu opisala izkušenejša iz dvojca, ki je bila pred petimi leti v Riu že četrta v enosedu na 200 metrov.

Razmere zahtevne, a za vse enake

V ponedeljek ju najprej čakajo kvalifikacije in četrtfinale, v torek pa se bodo po polfinalu delile medalje. V sredo je na sporedu sicer še enosed, a glavne cilje imata seveda v skupnem čolnu. "V ponedeljek je na sporedu poleg kvalifikacij še četrtfinale, ki je nekaj novega. Cilj je, da odveslava dobro, a se ne naprezava preveč in se ne utrudiva. Tisti pomembni dan je torek s polfinalom in finalom. Vse bova naredili, da bova na ta dan najbolje odveslali," je povedala Osterman.

Ponomarenko Janić je v Riu za las ostala tik pod odrom za zmagovalke. Foto: STA
Ponomarenko Janić je v Riu za las ostala tik pod odrom za zmagovalke. Foto: STA

Razmere so z visokimi temperaturami in vetrom, ki piha na progi, zahtevne, toda slovenski kajakašici, ki ju prizorišče malce spominja na domače koprsko pristanišče, poudarjata, da so za vse čolne enaki. "Na predolimpijski preizkušnji nisva nastopili, ker je bilo to tedaj ravno po svetovnem prvenstvu in je bilo potovanj preveč. Pri nas ni tako pomembno, da naštudiraš progo. Je malce drugačna od preostalih prog, saj se zdi, kot bi veslali v Luki Koper. Je toplo, a smo zunanji šport in sva navajeni na vročino, vlago, veter. S tem se ne obremenjujeva. Vremenski in pogoji na progi bodo za vse isti," je dodala Ponomarenko Janić, Osterman pa pristavila: "Ko smo se prvič peljali iz olimpijske vasi, smo šli skozi to pristanišče in je občutek res, kot bi bili v domačem Kopru. Organizatorji so se zares potrudili, da ne bi bilo valov, ampak se voda odbija in je kar nekaj vetra, toda za vse bo enako."