Zoran Dragić je na začetku svoje kariere pri Slovanu igral s Sašo Dončićem, zdaj pa je soigralec z Luko. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je na začetku svoje kariere pri Slovanu igral s Sašo Dončićem, zdaj pa je soigralec z Luko. Foto: www.alesfevzer.com

"Japonska res ni slaba ekipa. Mi spoštujemo vsakega in v prvih dveh četrtinah smo imeli kar nekaj težav. Malce smo se morali prilagoditi. Potem smo ujeli ritem, v drugem polčasu niso več tako zadevali, mi pa smo pokazali, kakšna ekipa smo. Zadevali smo odprte mete. Načrt, da poiščemo igralca v najboljšem položaju, se nam je izšel," je povedal mlajši izmed bratov Dragić, ki je v reprezentanci z 32 leti najstarejši.

Sorodna novica Sekulić: Četudi imamo najboljšega košarkarja na svetu, igramo kot prava ekipa

Če Slovenci veljajo za odlične strelce z razdalje, ko z izjemo Žige Dimca prav vsi mečejo izza črte in seveda lahko tudi zadenejo, pa jim proti Japonski vse do zadnje četrtine met z razdalje ni stekel kot sicer. Dragić je zadel eno izmed le štirih trojk v prvem delu oziroma dve od sedmih v prve pol ure igre. Ko je bil natančen v drugo, so evropski prvaki tedaj s serijo štirih zaporednih uspešnih metov izza črte – dvakrat Vlatko Čančar, enkrat pa Jaka Blažič – povedli z zanesljivo razliko, ki kljub nepopustljivim Japoncem in njihovemu dobremu odporu realno ni bila nikoli ogrožena. V zadnjih desetih minutah so prednost z nizom trojk še oplemenitili do visokih 35.

Kot vsi v reprezentanci, je tudi Zoran Dragić poudaril odlično vzdušje v slovenski garderobi:
Kot vsi v reprezentanci, je tudi Zoran Dragić poudaril odlično vzdušje v slovenski garderobi: "Radi igramo skupaj. Gradili smo to kemijo, ki je res odlična. Smo kot družina." Foto: www.alesfevzer.com

Vsak ve, kaj mora narediti za uspeh

"Večkrat sem že povedal, da ima lahko vsak v naši ekipi dober strelski dan. Vemo, kakšne igralce imamo. Žogo ima večino časa v rokah Dončić, drugi pa smo se mu prilagodili. Pustimo mu, da igra svojo igro, mu sledimo in ga podpiramo. Je naš vodja, ampak imamo še nekaj nevarnih orožij. Vemo, da lahko veliko točk dosegamo Blažič, Prepelič, jaz … Nasploh smo dokazali, da smo dobra ekipa. Ustvarili smo res izvrstno kemijo. Vsak ve, kaj mora narediti, da smo uspešni, in imamo to zmagovalno miselnost," je dejal izkušeni Ljubljančan, ki je, ko Slovenija ni zadevala z razdalje, začel japonski koš polniti po prodorih in z vtekanji pod obroč, tako kot vedno pa je veliko dela opravil tudi v obrambi.

Na koncu se je torej ustavil pri 24 točkah (10/13 iz igre), v statistiko pa vpisal še štiri skoke, dve podaji, blokado in brez izgubljene žoge zbral indeks 27. Uspešnejši je bil le Dončić, vprašanj, o katerem se Dragić na novinarski konferenci s tujimi novinarji seveda ni mogel izogniti: "Nerealno je. Igral sem z njegovim očetom. Takrat je bil star sedem ali osem let, zdaj pa je eden najboljših na svetu. Vesel sem, da lahko igram z njim in da sem priča njegovim predstavam. Lahko je igrati z njim, ker je preprosto neverjeten, hkrati pa zelo dober in zabaven človek. Vemo, kaj lahko naredi, in to skušamo izkoristiti. Kot sem že rekel, lahko smo veseli, da je Slovenec."

"Zdaj, ko smo tu, imamo v mislih nove mejnike"

Slovenci po gladki zmagi nad Japonsko v četrtfinalu

Po šestih letih Zoran znova igra na velikem tekmovanju. Evropsko prvenstvo 2017 je moral izpustiti zaradi dveh zaporednih poškodb kolena. Nastop v Carigradu in Helsinkih bi pomenil preveliko tveganje, zato pa uspeh na olimpijskih igrah izjemno požrtvovalnemu večnemu borcu, ki je v reprezentančnem dresu vsakič igral najboljšo košarko v karieri, pomeni še več: "Čutimo, da so igre nekaj posebnega, a zdaj smo se že malce navadili na to. Škoda je le, da ni navijačev. Želja vsakega športnika je, da nastopi na olimpijskih igrah. Zdaj smo tu in v mislih imamo nove mejnike. Hočemo še več," je pristavil, na vprašanje, ali je po suverenih predstavah v mislih tudi medalja, pa odgovoril: "Ne razmišljamo o kolajni, ampak gremo korak za korakom. Vemo, kaj lahko naredimo in kaj moramo narediti, da nam uspe nekaj posebnega. Če bomo imeli malce sreče, zakaj pa ne."

Sorodna novica "Škoda, da je bilo tekme konec, ker bi verjetno zadeli še 15 trojk"

V nedeljo se bodo evropski prvaki s Španci pomerili za prvo mesto v skupini, ki prinaša mesto nosilca na četrtfinalnem žrebu. Dragić ima veliko izkušenj iz ACB-lige, španskega prvenstva, ki je najmočnejše v Evropi. Pred leti je dve sezoni preživel v Malagi, zadnje leto in pol pa je član Baskonie, s katero je lani postal državni prvak: "Zagotovo bo veliko naboja. Vsak želi biti prvi v skupini. Poznamo se dobro. Večkrat smo se pomerili z njimi, nekaj igralcev je tudi igralo skupaj. Moramo teči, kot to znamo, in igrati dobro obrambo."