Ko se je Sloveniji odprlo, so trojke začele deževati in razlika je narasla na 35. Foto: www.alesfevzer.com
Ko se je Sloveniji odprlo, so trojke začele deževati in razlika je narasla na 35. Foto: www.alesfevzer.com

Po Argentini je v Tokiu "padla" še Japonska (116:81). Evropski prvaki so po 118 točkah, ki so jih nasuli na prvem obračunu proti svetovnim podprvakom, znova krepko presegli stotico, kar jim je na omenjenih šestih tekmah uspelo že četrtič. Na preostalih dveh obračunih pa so se ji popolnoma približali z 98 in 96 točkami. Slovenski napad je še naprej izjemno potenten, poleten, kot je poudaril selektor Aleksander Sekulić, četudi proti gostiteljici iger met sprva ni stekel, pa so vseeno njegovi varovanci na druge načine našli pot do obroča.

Sorodna novica Sekulić: Četudi imamo najboljšega košarkarja na svetu, igramo kot prava ekipa

Ko se je v zadnji četrtini odprlo – trojke v zadnjih desetih minutah 8/13 –, pa je razlika narasla na visokih 35. "Preprosto smo dobri strelci. Tudi če ne gre, moramo ostati čvrsti v obrambi in nadaljevati met, saj bo slej ko prej 'šlo notri'. Če igraš dobro obrambo, se trudiš in mečeš na zobe, boš nagrajen. Na koncu ste videli, kako je bilo, ko se je odprlo. Škoda, da je bilo tekme konec, ker bi verjetno zadeli še 15 trojk zapored," je dejal slovenski kapetan Edo Murić.

V taboru evropskih prvakov so pred tekmo poudarjali, da Japonci, četudi so na primer na Fibini lestvici na skromnem 42. mestu, še zdaleč niso nenevarni, kar so dokazali na prvem obračunu proti Španiji, ko so svetovnim prvakom dolgo nudili dostojen odpor, pred olimpijskimi igrami pa so celo na pripravljalni tekmi na kolena spravili Francijo, ki je v Tokiu navdušila z zmago nad ZDA. Tudi proti Sloveniji gostitelji športnega praznika niso popuščali in – čeprav je imela ves čas vajeti igre z varno razliko v svojih rokah – jih dokončno ni uspela streti ves prvi polčas.

Japonci so malce drugačni od drugih ekip. Njihovi zunanji igralci so nizki in zelo hitri. Imajo dober met. Če pustiš, da zadenejo dve trojki zapored, lahko pridejo v ritem. To je pokazal Hačimura, ki je dobro začel tekmo. Na koncu je morda celo dobro, da so ga toliko iskali in je bil tako le on razigran. To smo tudi hoteli, ne pa da bi nas napadali z vseh strani. On je dal svoje, toda preostali se niso razigrali, kar se nam je obrestovalo.

Edo Murić

Ko steče v napadu, je takšna razlika

"Bili so zelo razpoloženi. Predvsem Hačimura je imel svoj dan. Vedo, kaj hočejo, in so neugodni. Vedeli smo, da smo kakovostnejši, in to smo tudi pokazali. Ne bom rekel, da smo imeli težave, so pa bili blizu, nekako v igri in jih še dober del drugega polčasa nismo dokončno strli. So doma in tako je treba igrati. Mi nikogar ne podcenjujemo. Glavno je, da smo se zavedali, da so oni gostitelji, kar sem že ponovil. Torej, so zelo motivirani in hočejo na domačem igrišču nekaj pokazati. Zato so tudi tako razigrani. Videli smo, kako so se upirali Španiji," je povedal Aleksej Nikolić.

Kot je bilo rečeno pred tekmo, so Japonci nevarni s tranzicijsko igro, ko skušajo kaznovati nasprotnikove zgrešene mete. Teh je bilo v prvem polčasu na slovenski strani kar nekaj, gostitelji turnirja pa so vsakič hitro krenili na drugo stran in ekspresno končevali napade. Prednjačil je Rui Hačimura, ki je bil zelo razigran. Košarkar Washingtona, ki ima v reprezentanci v napadu vsa pooblastila in proste roke, je zadeval z vseh položajev in nasul 34 točk. Toda na to so bili Sekulićevi varovanci pripravljeni. Pred tekmo so namreč dejali, da bosta Hačimura in drugi NBA-jevec Juta Vatanabe dala svoj delež, zato je pomembno, da se preostali ne razigrajo.

In slovenski načrt je uspel. Za dostojnejši boj s tako močno zasedbo, kot jo ima Slovenija, je na japonski strani izbor kakovostnih igralcev preozek. "Bila je zahtevna tekma, kar smo tudi pričakovali. Japoncem je stekel met. Znani so po svoji tranzicijski igri, ki jim odgovarja. V drugem delu smo jih nekako umirili in povišali razliko. Ves čas smo imeli vse pod kontrolo. Lahko rečem, da vodstvo ni bilo nikoli ogroženo. Tudi nam se je moralo enkrat odpreti v napadu, ko pa steče, pa je potem takšna razlika," je razmišljal Vlatko Čančar.

V nedeljo še s svetovnimi prvaki

Pogovor z Luko Dončićem in Jako Blažičem

"Slovenija je dokazala, da ta ekipa ni le Luka Dončić," je na novinarski konferenci povedal Hačimura. Prav vseh 12 slovenskih košarkarjev se je vpisalo med strelce. Pet jih je dalo dvomestno število točk, največ 25 in 24 Luka Dončić ter Zoran Dragić. Slovenci so zbrali tudi 27 podaj in tako kot proti Argentini dominirali v skoku (54:33). Tretji strelec je bil s 16 točkami Čančar (3/3 trojke), ki se je, ko sta na položajih štiri in pet po poškodbi prvega centra Gavina Edwardasa zaigrala Hačimura ter Vatanabe, v nizki slovenski peterki preselil celo na položaj pet, s čimer pa se je spoznal že pri Denverju: "Ni se mi težko navaditi, saj imam izkušnje s tem iz kluba. V taki postavitvi pride do izraza komunikacija, saj sicer kot petka, ko pride do prevzemanja, največ 'pokasiraš'."

Dončić: Prišli smo, da bi zmagali

V nedeljo ob 10.20 Slovenijo čaka še zadnji nasprotnik v skupinskem delu – Španija. V pravi poslastici se bodo torej pomerili evropski in svetovni prvaki. Tekma bo odločala o prvem mestu v skupini, ki prinaša mesto nosilca v žrebu četrtfinala. Nosilci bodo vsi trije zmagovalci skupin in najboljši drugi, preostali pa bodo izzivalci. V četrtfinalu se sicer ne morejo pomeriti ekipe iz iste predtekmovalne skupine. "So zelo izkušena ekipa. Že skoraj veteranska. Sicer polčasi menjajo generacijo. Dodali so nekaj igralcev. Jedro je isto. Moramo odigrati svojo tekmo. Verjamem v našo igro in s pravim pristopom jih lahko premagamo," je sklenil Nikolić.

Slovenci po gladki zmagi nad Japonci v četrtfinalu
Dončić: V četrtfinalu moramo igrati obrambo na dobrem nivoju
Jaka Daneu: Luka je celo zgodbo podredil reprezentanci