Igra Slovenije se bo vrtela okoli Luke Dončića, ki pa ima ob sebi kar nekaj kakovostnih igralcev. Foto: www.alesfevzer.com
Igra Slovenije se bo vrtela okoli Luke Dončića, ki pa ima ob sebi kar nekaj kakovostnih igralcev. Foto: www.alesfevzer.com

V sredo jih v Litvi čaka prvi test, ko se bodo pomerili z Angolo, sledi obračun s Poljsko, zatem pa jih še dve zmagi ločita od izpolnitve velikega cilja – preboja na olimpijske igre. Vstopnico za največji športni dogodek je Slovenija do zdaj dvakrat lovila neuspešno. Za Barcelono 1992 je bila odločilna ena žoga, za Peking 2008 pa je bil usoden Portoriko. Zdaj je priložnost za izpolnitev olimpijskih sanj velika.

"Vemo, da je to nekaj največjega, kar se lahko zgodi športniku. Če so odpovedi pogoste za evropska in svetovna prvenstva, se za olimpijske igre zgodijo redko. Velik izziv je, da se pomeriš z zares najboljšimi ekipami in posamezniki. To so sanje vsakega. Vemo, da je priložnost lepa, se pa zavedamo, da ne bo lahko. Toda smo samozavestni, saj vemo, da lahko na turnirju premagamo vsakega. Odvisno bo od nas. Upamo, da bomo imeli dober teden in se veseli vrnili domov," je pred potjo v Kaunas razlagal kapetan Edo Murić.

14 košarkarjev je odpotovalo na Baltik. Selektor Aleksander Sekulić je kot zadnjega prečrtal Jana Kosija, na prizorišču pa se bo tik pred začetkom kvalifikacijskega turnirja moral zahvaliti še dvema, saj lahko nastopi le 12 igralcev. Reprezentanti igrajo skupaj že vrsto let in se med sabo odlično poznajo, tako da z uigravanjem ni bilo težav, še manj pa z grajenjem kemije. Tako kot je bila vrhunska pred štirimi leti ob pohodu na evropski vrh, je tudi zdaj, ko je pred njimi izziv generacije.

Na novinarski konferenci pred odhodom v Litvo so spregovorili najizkušenejši reprezentanti Jaka Blažič, Edo Murić, Klemen Prepelič in Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com
Na novinarski konferenci pred odhodom v Litvo so spregovorili najizkušenejši reprezentanti Jaka Blažič, Edo Murić, Klemen Prepelič in Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com

"Fantje se že nekaj let srečujemo na reprezentančnih akcijah. Velik del ekipe je igral tudi na EuroBasketu 2017. Smo le nadaljevali, kjer smo končali pred leti. Ni izgovorov. Mislim, da smo, če izvzamemo Gorana Dragića, ki je končal reprezentančno pot, najboljša zasedba, ki jo trenutno Slovenija premore, in upam, da bomo to tudi pokazali na terenu," je povedal Jaka Blažič, domačin z Bleda, kjer je izbrana vrsta opravila zadnji teden priprav.

Priprave so bile na visoki ravni. Imeli smo vse potrebno, da se posvetimo treningom, in dovolj časa za taktiko in grajenje kemije. Smo zadovoljni in v Litvo gremo dobro pripravljeni. Bi si želeli še kakšno pripravljalno tekmo, a ni bilo odvisno le od nas. Mogoče pa je tudi tako bolje, da nas ne bodo tako dobro poznali. Samozavestno smo odšli na pot in dali bomo vse od sebe, da izpolnimo ta cilj.

Edo Murić

"Časa smo imeli dovolj. Ne nazadnje je jedro reprezentance skupaj že vrsto let. Skupaj smo igrali tudi v mlajših kategorijah. Tudi selektor je že dogo z nami. Težko govorimo o uigranosti, ampak mislim, da imamo dovolj talenta. Imamo najboljšega igralca na svetu, najbolj raznovrstnega, ki vse to povezuje. Mi smo tu, da ga spremljamo in damo svoj maksimum. Če smo po nepolnih dveh treningih bili sposobni Hrvaški, ki še zdaleč ni slaba ekipa, dati 100 točk, to nekaj pove. Talenta je torej dovolj. Zavedamo se, da je priložnost res lepa. Toda ne bo lahko. Vsi želijo to vstopnico in morali bomo biti maksimalno osredotočeni in angažirani, da bomo v danem trenutku dali največ," je dodal Klemen Prepelič.

"Pričakovanja so velika. Hočemo osvojiti prvo mesto in si izboriti olimpijske igre. Imamo dobro ekipo, najboljšega igralca na svetu, ki nas dobro povezuje, ostali pa moramo pomagati po najboljših močeh. V Litvo gremo optimistično in lačni uspeha," je tudi najstarejši reprezentant Zoran Dragić poudaril pomen Luke Dončića, Blažič pa je spregovoril še o dobri (predvsem strelski) formi nekaterih posameznikov: "Mislim, da smo naredili vse, kar je v naši moči, da smo dosegli raven pripravljenosti, s katero smo zadovoljni. Optimistično gremo na turnir, kjer bomo imeli še štiri dni, da se dobro pripravimo na Angolo in da z zmago začnemo turnir. Imamo kar nekaj orožij in zelo nadarjeno "bekovsko" linijo. Odvisno bo, kdo bo tisti dan najbolj razpoložen, tako bo imel tudi več pooblastil v napadu. Seveda bo tu glavni akter Luka Dončić, drugi pa smo tu, da pomagamo in izvršujemo naloge, ki nam jih bo dal selektor. Ekipa je talentirana, a to še nič ne pomeni. Pomembna bosta pristop in želja, smo pa izjemno motivirani."

Murić: Dvorana v Litvi se bo tresla, a tudi favoriti so že padli
Sorodna novica V čakanju na priložnost v NBA-ju upošteva nasvet Gorana Dragića

Evropski prvaki so v pripravah odigrala dve prijateljski tekmi in na obeh premagali Hrvaško. Ker se s še kakšnim pripravljalnim srečanjem ni izšlo, so odigrali kar obračun med sabo, od katerega so marsikaj odnesli. "Tekmo smo vzeli zelo resno, četudi smo igrali med sabo. Šli smo stoodstotno v tekmo, kot bi igrali proti kateremu koli nasprotniku. Poskusili smo izboljšati določene stvari, se še bolj spoznati in odnesti čim več. Nismo hoteli le zapraviti teh dveh ur. Žal ni bilo druge tekme in smo morali improvizirati," je dejal Dragić in dodal: "Pred nami je velika priložnost. Vsi imamo v mislih le ta cilj in vemo, česa smo sposobni. To moramo pokazati na terenu. Prva tekma bo že zelo pomembna. Z Angolo smo se srečali na svetovnem prvenstvu leta 2014. Vemo, da ekipa ni slaba in bomo morali biti maksimalno pripravljeni nanje, da že takoj pokažemo, kdo je šef na igrišču."

"Zavedamo se, kaj turnir prinaša. Pritisk smo si ustvarili tudi sami, saj je prav, da je želja velika. Po drugi strani ste tu tudi novinarji, ki nam dajete še dodatno motivacijo. Energija, ki smo jo imeli na EuroBasketu 2017, se je prenesla v nove izzive. Kot je poudaril selektor, veliko priložnosti za olimpijske igre ni bilo. Do zdaj le dve, tako da se zavedamo, kaj nam to lahko prinese. Temu primerna je tudi kemija iz dneva v dan boljša," je zaključil Prepelič.