Zoran Dragić se bliža prvi deseterici najboljših strelcev slovenske reprezentance. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Zoran Dragić se bliža prvi deseterici najboljših strelcev slovenske reprezentance. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Slovenija si je v nedeljo v nepozabnem finalu kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu z zmago nad Litvo (96:85) zagotovila prvi nastop na olimpijskih igrah. MVP v baltski košarkarski prestolnici je postal Luka Dončić, 22-letni virtuoz, ki sodi med najboljše igralce na svetu. Najboljši je za reprezentančne soigralce, s katerimi so v garderobi ustvarili imenitno kemijo, ki je pomemben delček šampionskega mozaika.

Za izvrstno vzdušje je zaslužno tudi jedro moštva, ki ga sestavljajo najizkušenejši košarkarji. Kapetan moštva je Edo Murić, ki je v reprezentančnem dresu debitiral pred desetimi leti na EuroBasketu v Litvi. Tedaj si je slačilnico delil tudi z Zoranom Dragićem in Luko Rupnikom. "Res smo zelo ponosni na ta dosežek. Verjeli smo v ta uspeh, vase in da smo sposobni tega. Skupaj smo ostali v dobrem in slabem. Vesel sem, da smo pokazali pravo srce in značaj. Zdaj pa gremo naprej. Na igrah nas čakajo ekipe, ki smo jih sposobni premagati," je odločen kapetan.

Edo Murić je bil med najzaslužnejšimi, da je Slovenija predvsem v drugem polčasu izpod obroča izrinila Domantasa Sabonisa in Jonasa Valančiunasa. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Edo Murić je bil med najzaslužnejšimi, da je Slovenija predvsem v drugem polčasu izpod obroča izrinila Domantasa Sabonisa in Jonasa Valančiunasa. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Sorodna novica Čančar: Mislim, da se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo

29-letni Ljubljančan, ki je v trenutni zasedbi zbral največ nastopov za Slovenijo, 63, kolikor jih ima tudi Marko Tušek, kar ga uvršča na osmo mesto večne lestvice, je v finalu ostal brez točk, a opravil fantastično delo v obrambi, ko se je hrabro in zelo uspešno boril z visokima NBA-jevcema Domantasom Sabonisom in Jonasom Valančiunasom. Ogromno dela je defenzivno ves turnir naredil tudi Jaka Blažič, ki je tako kot Murić nastopil že na štirih velikih tekmovanjih. V Kaunasu je z Dončićem tvoril branilsko navezo udarne peterke, v obrambi pa večkrat izvajal velik pritisk na organizatorja nasprotne igre.

Za njim je zelo uspešna sezona v dresu Cedevite Olimpije, ko je bil med najboljšimi strelci tako Evropskega pokala kot Lige ABA. Da je v dobri strelski formi, je dokazal v finalu, ko je v prvi četrtini zablestel z desetimi točkami, srečanje pa končal s 16, potem ko je trojke metal 3/4. "Morda nas je ta finale res malce spomnil na tistega leta 2017 v Carigradu. Vzdušje je bilo podobno. Tokrat so imeli sicer več navijačev Litovci, ki jih je bilo v dvorani več kot 11.000, a so bili tudi naši izjemno glasni. Tekma je bila nekaj posebnega, odigrali smo jo na res visoki ravni. Preprosto je bila ta Litva v naših glavah že več kot eno leto. Veliko se je govorilo o tej tekmi in o olimpijskih igrah. Zavedali smo se, kakšno priložnost imamo, in res smo pokazali pravi značaj," je povedal 31-letni Blejec, ki je imenitno igral, predvsem v ključnih trenutkih zadnje četrtine, tudi pred štirimi leti na finalu EuroBasketa.

Jaka Blažič je bil v Kaunasu peti strelec in tretji skakalec Slovenije. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Jaka Blažič je bil v Kaunasu peti strelec in tretji skakalec Slovenije. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Čeprav je oče modernih olimpijskih iger Pierre de Coubertin dejal, da je pomembno sodelovati, in ne zmagati, pa se evropski prvaki v Tokio ne odpravljajo le z namenom sodelovanja, ampak z visokimi cilji. "Verjamem, da boste na olimpijskih igrah gledali tako Slovenijo, kot ste jo na tem turnirju. Torej 12 fantov, ki se borijo drug za drugega, se med sabo zelo spoštujejo in vse to se vidi na igrišču. Takoj ko bomo prišli tja, se bo začutila ta tekmovalnost. Res verjamem v to reprezentanco in v delo, ki smo ga naredili oziroma ga bomo še v prihodnjih dneh. Imamo svoje možnosti in zagotovo ne bomo lahek zalogaj za katero koli reprezentanco," je dodal Blažič.

Sorodna novica Luka Veliki, košarkarski čarodej za velike stvari

Najstarejši v izbrani vrsti je mlajši izmed bratov Dragić, ki je bil za Dončićem in Mikom Tobeyjem tretji slovenski strelec turnirja v Kaunasu. Tudi 32-letni Ljubljančan je s Slovenijo že zaigral na štirih velikih tekmovanjih, toda zaradi okrevanja po težki poškodbi kolena je manjkal prav ob zgodovinskem pohodu na evropski tron. "Je kar velik obliž na tisto carigrajsko rano. Takrat nisem mogel biti poleg oziroma bi z nastopom preveč tvegal. Res mi je bilo žal. Ta uvrstitev na olimpijske igre predstavlja veliko zadoščanje. Vsak si želi enkrat v karieri doživeti igre. Vemo, kako težko se je uvrstiti. To je poseben dogodek, ki je le na štiri leta, poleg tega pa sodeluje le 12 reprezentanc. Verjetno se še vedno ne zavedamo, kaj smo naredili, a se prepuščamo toku. Imamo velike ambicije. Vemo, kakšne so naše odlike, vsak ve, kaj je njegova naloga, hkrati pa smo odlična klapa," je dejal Dragić, ki je med trenutnimi reprezentanti za izbrano vrsto dal največ točk. Trenutno je pri 507, še 23 pa mu jih manjka, da iz prve deseterice izločil nekdanjega kapetana in zdaj generalnega sekretarja KZS-ja Raša Nesterovića.