Konec je. Slovenija je v polfinalu olimpijskih iger! Foto: AP
Konec je. Slovenija je v polfinalu olimpijskih iger! Foto: AP

"Veliko govorimo o Luki Dončiću in prav je tako. Res je superzvezda, ne samo s tem, kako igra, ampak tudi s svojim obnašanjem. Ne smemo pa pozabiti, da ima ob sebi izjemne soigralce. V četrtfinalu je bil neverjeten Zoran, ki je v reprezentanci zdaj že deset let. Na vsak klic se je odzval. Krasijo ga srčnost, brezkompromisnost in borbenost, ki so prav nalezljive. Tako kot igra, prenaša tudi vso ekipo in soigralce. To je njegova največja kakovost. Ko to nadgradi še s strelsko predstavo, kakršno je pokazal proti Nemčiji, pa je neverjetno. Na tako pomembni tekmi, kot je četrtfinale olimpijskih iger, odigrati na tak način, je samo hvale vredno. Zoran je pokazal svojo kakovost, je pa morala za vse skupaj igrati cela ekipa," je o svojem varovancu povedal Aleksander Sekulić.

Sorodna novica "Običajno torkovo jutro" z uvrstitvijo v olimpijski polfinale

V Sloveniji ni košarkarskega navdušenca, ki mu ne bi v spominu za vedno ostala naveza bratov Dragić na domačem evropskem prvenstvu. Zoran je bil vedno ob Goranu glavni nosilec slovenske izbrane vrste in njen drugi strelec. Ko je moral starejši Dragić izpustiti EuroBasket 2015, je mlajši prevzel vodilno vlogo in bil prva slovenska violina. Leto pozneje je bil, ko sta znova združila moči v kvalifikacijah za prvenstvo 2017, celo Zoran prvi strelec, toda dve težki operaciji sta mu preprečili sodelovanje na zgodovinskem turnirju najboljši reprezentanc stare celine, kjer je Slovenija zavladala Evropi.

Nekajkrat se je Zoran Dragić odlično znašel po prodorih pod obročem, izkazal pa se je predvsem s petimi trojkami. Foto: Reuters
Nekajkrat se je Zoran Dragić odlično znašel po prodorih pod obročem, izkazal pa se je predvsem s petimi trojkami. Foto: Reuters

Večkrat je poudaril, da mu je še vedno žal, da je manjkal v Carigradu, kjer je sicer v finalu na tribuni spodbujal soigralce, pozneje pa z njimi na parketu proslavljal do zdaj največji uspeh slovenskega ekipnega športa. A zlate nagrade za ves trud in vse, kar je dal reprezentanci, v dresu katere je – lahko rečemo – igral svojo najboljšo košarko v karieri, ni dobil. Štiri leta pozneje ima v novi pravljici, ki spominja na finsko-turško epopejo z letnico 2017, eno glavnih vlog. Z Jakom Blažičem sta v udarni peterki zadolžena za pokrivanje najboljših nasprotnikovih zunanjih igralcev. Njegova defenzivna naloga je neprecenljiva, obenem pa je ključen tudi njegov napadalni učinek.

Povzetek tekme Slovenija - Nemčija

"Ve se, kaj mora kdo delati in kaj je njegova naloga. To nas krasi. Tokrat je šlo meni, jutri bo šlo Prepeliču, dan pozneje Blažiču … Imamo dovolj orožij, tako da je samo vprašanje, kdaj se bo med tekmo nekdo razigral. Zato smo tako dobra ekipa. Luka pa tako ali tako vedno opravi svoj posel. Vesel sem, da lahko pomagam ekipi na najboljši mogoči način. Luka je naš vodja, a delujemo kot odlična ekipa. Radi predstavljamo Slovenijo in to smo tudi pokazali na igrišču," je dejal 32-letni Ljubljančan, ki je s 16 točkami v povprečju za Luko Dončićem drugi strelec Slovenije.

Blažič in Dončić po preboju v polfinale

Argentini in Španiji je dal sedem oziroma šest točk, proti Japonski 24 (10/13 iz igre), dokončno pa je zablestel v do zdaj najpomembnejšem obračunu v Tokiu, četrtfinalu proti Nemčiji, ko je Slovenija slavila s 94:70. Odlično je začel in v prvi četrtini, ko so evropski prvaki povedli z dvomestno razliko, zbral devet točk. Drugi polčas je odprl s trojko, ko je popeljal na +10, s potezo ob koncu srečanja, ko je dvakrat zapored zadel izza črte in s kretnjo nakazal, da je konec in gre Slovenija v boj za kolajne, pa je obnorel družbena omrežja. Z izvrstnim metom (6/6 za dve, 5/7 za tri) je prispeval kar 27 točk: "Vedeli smo, da je Nemčija dobra ekipa. Dolgo so se držali v igri in nismo se mogli odlepiti. V drugem polčasu smo stopnjevali našo agresivnost in naš ritem. Z dobro obrambo smo dobili tekmo. Zdaj smo v polfinalu. Moramo pozabiti, kar je bilo do zdaj, in upam, da odigramo najboljšo tekmo tega turnirja."

Sorodna novica Za to tekmo garali celo poletje: Če bi jo izgubili, si ne bi odpustili

S selektorjem se odlično poznata. Oba sta se uveljavila pri Slovanu. Ko je Dragić dobil prve minute v članski konkurenci, je bil Sekulić pomočnik in pozneje glavni trener ljubljanske zasedbe. Pozneje sta sodelovala tudi pri Krki in seveda ves čas v reprezentanci. "Dolgo in zelo dobro ga poznam. Vrsto let je že del izbrane vrste. Vsakega igralca odlično pozna in ve, kaj mora narediti, da od njega izvleče maksimum. Vsi ga zelo spoštujemo, on pa nas. To je najpomembnejše, mislim, da imamo najboljšega trenerja za našo ekipo," je pristavil Dragić.

Košarkar, ki si ga v ekipi želi vsak – Zoran Dragić
Predsednik zveze: "Medalja je neizmerna želja"

"Ko sem že mislil, da sem v Carigradu 2017 videl in doživel vse, zdaj spoznavam popolnoma nove dimenzije, novo pravljico," je v pogovoru za STA povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

"A glede na to, da vemo, kako gre ta pravljica, se je lotevamo previdno in pametno. Gremo s tekme na tekmo z razmišljanjem, da je vsaka naslednja finale. Zbranost je res maksimalna. Po vsaki zmagi si fantje vzamejo nekaj trenutkov za slavje, nato pa fokus usmerijo k naslednjemu tekmecu. Medalja je neizmerna želja in prepričan sem, da bodo fantje naredili vse, da premagajo še Francijo,"
je poudaril Erjavec, ki predseduje KZS-ju od leta 2014 in lahko spremlja reprezentanco s tribun dvorane v Saitami.

"V prvi vrsti si čestitke za to potezo zasluži strokovni štab reprezentance, ki je ocenil, da je Mike Tobey najboljša izbira med tremi kandidati, ki so bili v igri. Nato je zagotovo na drugem mestu Rašo, na tretjem pa pisarna zveze, ki je na hitro spravila skupaj vse papirje in ob pomoči slovenske vlade pripeljala Tobeyja v Slovenijo," je razložil predsednik Erjavec.

"Zdaj imamo v reprezentanci novega čudežnega dečka. Virtuoza, košarkarskega 'Mozarta', predvsem pa izjemnega človeka zunaj igrišča. Ko mislim, da sem ga že spoznal, me vedno znova preseneti v pozitivnem smislu. Fant je v ekipi ustvaril noro kemijo, ki jo vsi občudujemo," pravi Erjavec. "A ne pozabimo na eno stvar, veliko zaslug za takšno vzdušje v moštvu ima tudi selektor Aleksander Sekulić. Treba je imeti pravi karakter, da vodilnemu igralcu prepustiš določene stvari. Sekulić je bil res odlična izbira."