Luka Dončić je izvrstno vodil slovensko igro na vseh treh tekmah v Kaunasu. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Luka Dončić je izvrstno vodil slovensko igro na vseh treh tekmah v Kaunasu. Foto: Fiba/Hendrik Osula

22-letni Ljubljančan blesti na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Odlično je odigral tudi v polfinalu proti Venezueli, ko je k zmagi z 98:70 pristavil 23 točk (4/6 za dve, 3/5 za tri), v statistiko pa je vpisal še 13 podaj in devet skokov. "Venezuela ima dobro ekipo. Predvsem v prvem polčasu je igrala zelo agresivno, potem pa je malce padla. Ni bilo lahko. Smo se pa dobro pripravili in to pokazali na terenu," je povedal superzvezdnik Dallasa po uvrstitvi v finale, kjer bo reprezentanca v nedeljo ob 18.30 skušala dvigniti vozovnico za Tokio.

Sorodna novica Pred rajem pod petimi krogi stoji le še Litva

"To bi bila izpolnitev sanj. Ne le mojih, ampak za celotno reprezentanco in celotno državo. Tudi velika stvar za navijače, ki nas zvesto podpirajo. Upam, da se nam izpolnijo, saj si tega res zelo želimo," je dodal Dončić, ki ga po finalu evropskega prvenstva 2017 in Evrolige 2018 na evropskih prvenstvih čaka tretji veliki finale, kjer odloča le ena tekma. Na omenjenih dveh je stopil na vrh stare celine tako s Slovenijo kot z madridskim Realom: "O individualnih dosežkih ne razmišljam. Moramo zmagati in le to šteje. Upam, da bomo tudi v finalu igrali, kot smo do zdaj. Finale se igra do zadnje minute. Vsi moramo biti dobro pripravljeni in odigrati vrhunsko tekmo."

Proti Venezueli je znova blestel v navezi z Mikom Tobeyjem, ko je imenitno delil podaje, ki jih je ameriški center v slovenskem dresu pretvarjal v koše, kar nekajkrat pa je tudi zabil po atraktivnem "alley-oopu". Srečanje je glavni nosilec igre pod obročem evropskih prvakov končal s 27 točkami in 12 skoki. "Tobey je odličen košarkar. Spremljal sem ga, ko sta s Klemnom Prepeličem igrala pri Valencii. Lahko se odvaja, zna metati z razdalje, je pa tudi dober v obrambi. Nam je res v veliko pomoč," je o novem reprezentančnem soigralcu dodal Luka.

Mike Tobey se je za zdaj izkazal kot dodana vrednost slovenski izbrani vrsti. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Mike Tobey se je za zdaj izkazal kot dodana vrednost slovenski izbrani vrsti. Foto: Fiba/Hendrik Osula

"V prvi vrsti bi pohvalil ekipo Venezuele, ki je odigrala, kot se za polfinale spodobi. Pokazali so veliko željo. Užival sem v tekmi. Dobro so odigrali v obrambi. Niso nas presenetili z agresivnostjo, saj smo bili pripravljeni na to. Morali smo se malce prilagoditi. V prvem delu smo imeli nekaj težav z njihovim napadalnim skokom in tranzicijsko obrambo, ampak smo to popravili v drugem delu. Do izraza je prišla daljša klop in naša kakovost. Na krilih ekipnega duha in z Luko na čelu smo potem strli trdo in žilavo Venezuelo," je bil zadovoljen slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Dončić in Tobey dosegla polovica točk Slovenije

Sredi tretje četrtine je moral igro zapustiti eden od nosilcev Slovenije Vlatko Čančar, potem ko je nerodno stopil in zvil gleženj. Za kako resno poškodbo gre, se še ne ve, je povedal Sekulić, ki pa je prepričan, da bo, če bo le mogoče, zdravniška služba naredila vse, da bo v finalu košarkar Denverja lahko zaigral. "Nedvomno motivacija za finale ne bo potreba. Vsi skupaj si zares močno želimo priti na olimpijske igre. Zavedamo se, da imamo zgodovinsko priložnost. Znova moramo biti v prvi vrsti osredotočeni nase, na male stvari in kako bomo opravili delo v napadu ter obrambi. Sledi tudi taktična priprava in podrobnosti, kar se tiče nasprotnika," je glede finala pristavil selektor.

Zadnja slovenska ovira pred Tokiom je pričakovano Litva, ki je bila z 88:69 boljša od Poljske. Finale bo v nedeljo ob 18.30. "Litva ima izjemno ekipo. Ima zelo širok izbor igralcev. Moramo se dobro pripraviti. Pod košem imajo dva odlična NBA-jevca Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa. Jih bo težko ustaviti, a bomo pripravljeni," je zaključil Dončić.