Med vsemi reprezentancami so slovenski košarkarji v prvem krogu pokazali največ. Blestel je Luka Dončić s kar 48 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Med vsemi reprezentancami so slovenski košarkarji v prvem krogu pokazali največ. Blestel je Luka Dončić s kar 48 točkami. Foto: www.alesfevzer.com

Po izjemnem krstu pod petimi krogi, ko so nadigrali aktualne svetovne podprvake Argentince (118:100), se bodo slovenski košarkarji zdaj pomerili z Japonci, ki so morali v uvodnem krogu priznati premoč Špancem (88:77). Čeprav so na papirju gostitelji najskromnejše moštvo v skupini, pa selektor poudarja, da so lahko neobremenjeni japonski košarkarji nevarni. Nase so na primer dodobra opozorili, ko so med pripravami pred igrami premagali Francoze: "Veliko informacij smo o njih zbrali že pred prihodom. Tekma s Španci je potrdila, kar smo vedeli. Ta obračun so odigrali zelo dobro. Četudi so izgubljali za več kot 20, so se znali vrniti. Ena njihovih glavnih kakovosti je, da do zadnje minute ne popuščajo."

Ob Hačimuri in Vatanabeju izstopa tudi Edwards

Četudi je Slovenija navdušila proti Argentini, ko je vmes povedla celo za 30, pa so Sekulićevi varovanci prepričani, da je prostora za napredek še veliko, s čimer se strinja tudi selektor: "Mislim, da so rezerve tako v napadu kot v obrambi. Ko je Argentina na trenutke igrala zelo trdo obrambo na meji osebne napake, smo imeli malce težav. Moramo najti način, kako se zoperstaviti temu. Po drugi strani moramo omejiti padce v obrambi. Po nepotrebnem smo izgubili nekaj žog. Mislim, da je bila to posledica velike razlike in posledično padca koncentracije. Morali se bomo naučiti, kako kontrolirati izid."

Pred tekmo Slovenija – Japonska

Prvi strelec Japonske je bil proti Španiji pričakovano Rui Hačimura, ki je prispeval 20 točk. 23-letni in 203 centimetre visoki krilni košarkar, ki ima po očetovi strani korenine v Beninu, je bil v pretekli sezoni s skoraj 14 točkami v povprečju četrti strelec Washingtona. Gre za izjemno čvrstega in močnega košarkarja, ki pa zadeva tudi z razdalje. 19 jih je dodal drugi NBA-jevec Juta Vatanabe, ki je trenutno član Toronta. Njegovo letošnje povprečje v najmočnejši ligi na svetu je bilo 4,4 točke na tekmo. 26-letni in 206 centimetrov visoki igralec iz Jokohame sicer velja za zelo dobrega predvsem v obrambi.

Juta Vatanabe in Rui Hačimura sta najboljša japonska košarkarja. Foto: AP
Juta Vatanabe in Rui Hačimura sta najboljša japonska košarkarja. Foto: AP
Rui Hačimura na Japonskem bolj priljubljen kot košarka

V reprezentanci imata oba praktično proste roke v napadu in veliko mečeta z vseh položajev. "Izstopajo trije igralci. Poleg obeh NBA-jevcev še Američan Edwards. Vsi so zelo nevarni za koš. Imajo nekaj pomanjkljivosti v obrambi, ki jih skrivajo tudi s cono. To bomo skušali napasti in izkoristiti. Smo pripravljeni nanje in moramo jih omejiti. To so dobri igralci in jih ne bo lahko dobro ustaviti. Pomembno je, da kot ekipa dobro odigramo in poskrbimo, da se ne razigrajo tudi preostali. Ne smejo razviti tiste igre, ki jih krasi. Nerezonske mete nasprotnika skušajo izkoristiti in hitro steči v napad. Na trenutke igrajo podobno kot mi, saj skušajo najti hitre rešitve," je naslednjega nasprotnika opisal Sekulić.

"Najbolj je nevarna njihova tranzicijska igra in met za tri. Tako so se tudi vrnili proti Špancem. To jih krasi in jim daje dodatno energijo. Hačimura in Vatanabe sta v NBA-ju. Rui je zelo talentiran igralec. Tu prevzema glavno vlogo. Je mlad in se še uči, a dobiva velike izkušnje," je povedal Vlatko Čančar, Klemen Prepelič pa dodal: "Videli smo, da imajo atletsko ekipo s hitrimi branilci. Res se vse vrti okoli Hačimure, ki je zelo nadarjen igralec. Toda verjamem, da imamo mi več individualne kakovosti in timskega duha, ki mislim, da je brez dvoma najboljši na tem turnirju. To nas vleče naprej in imamo zaradi tega na vsaki tekmi večje možnosti za uspeh."

Postava Japonske

Judai Baba, 198 cm, 1995
Gavin Edwards, 206 cm, 1988
Rui Hačimura, 206 cm, 1998
Tenkecu Harimoto, 197 cm, 1992
Makoto Hiedžima, 191 cm, 1990
Kosuke Kanamaru, 198 cm, 1989
Avi Schafer, 205 cm, 1998
Daiki Tanaka, 196 cm, 1991
Juki Togaši, 167 cm, 1993
Hugh Vatanabe, 208 cm, 1998
Juta Vatanabe, 208 cm, 1996
Leo Vendrame, 191 cm, 1993

Še brez medsebojnega obračuna na uradnih tekmah

Japonska je na olimpijskem turnirju od vseh udeleženk na Fibini lestvici daleč najnižje. Trenutno je 42., Iran, ki je drugi najskromnejši od tokijskih reprezentanc, je 23., Slovenija pa – za primerjavo – 16. Gostitelji sicer igrajo na sedmih igrah, toda pred domačim turnirjem niso pod olimpijskimi koši igrali vse od Montreala 1976, ob vseh dozdajšnjih nastopih pa so zasedli mesta v drugi polovici. Petkrat so sicer zaigrali na svetovnih prvenstvih, tudi pred dvema letoma na Kitajskem, kjer pa so izgubili vseh pet tekem in na končni lestvici 32 udeležencev prehiteli le Filipine.

Naslednji košarkarski mundial, ki bo čez dve leti, se bo igral tudi na Japonskem, in sicer na Okinavi. Prvič bo tovrsten turnir organiziralo več držav. Poleg letošnje gostiteljice olimpijskih iger še Filipini in Indonezija. Japonci so sicer pripravili že svetovno prvenstvo leta 2006, na katerem je prvič zaigrala tudi Slovenija. Svetovni prvaki so postali Španci, Slovenci so izpadli v osmini finala, domača reprezentanca pa je premagala le Panamo in obstala v predtekmovalni skupini. To bo prvi uradni obračun Slovenije in Japonske. Do zdaj sta se reprezentanci pomerili le enkrat. Leta 2004 je na prijateljski tekmi v Slovenskih Konjicah Slovenija slavila s 84:68.

Dimec o Dončiću: Fajn je, ker nam pomaga najboljši igralec