Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ob olimpijskem krstu je Slovenija na kolena s suvereno predstavo najprej spravila Argentince, aktualne svetovne podprvake (118:100), zatem pa odpravila še Japonce (116:81). Zdaj se bo v japonski prestolnici pomerila še s Španci, aktualnimi svetovnimi prvaki, zmagovalec dvoboja pa bo osvojil prvo mesto v brez dvoma najtežji skupini olimpijskih iger. "Od samega začetka, ko smo se zbrali, se dobro počutimo. Vsi poudarjamo, da je kemija res na visoki ravni. To nas krasi tudi na igrišču," je o dobrem vzdušju dejal Rupnik.

Na posebni misiji

Košarkarji navdušujejo na parketu z dinamično igro v napadu, kjer se vse vrti okoli sijajnega Luka Dončića, že ob igrišču pa se vidi izjemna povezanost med ekipo, ko vsi košarkarji ves čas spodbujajo peterico, ki je tisti trenutek na terenu. Prav atmosfera, ki vlada v garderobi, ko se košarkarji veliko družijo izven igrišča, je po njihovem mnenju ključen razlog za tako dobre predstave. Kljub dvema zanesljivima zmagama, ko so košarkarsko svetovno javnost dodobra opozorili nase, so ostali mirni in jih ni zajela evforija, saj se zavedajo, zakaj so v Tokiu.

"Na socialnih omrežjih vidimo to evforijo, drugače pa ne, saj smo tu izolirani. Je nekaj trenutkov po tekmah, ko se poveselimo, sicer pa je že naslednje jutro fokus na nečem večjem. Gremo tekmo po tekmo. Zanima nas predvsem, da napredujemo v vidikih, kjer smo morda slabši. Smo na posebni misiji," je zatrdil 28-letni košarkar Cedevite Olimpije in dodal: "Za nas je privilegij, da smo lahko na olimpijskih igrah, hkrati pa smo samozavestni in verjamemo v čim boljšo uvrstitev. Radi pridemo na trening, radi se družimo po njem, tekme pa so sploh nekaj najlepšega. Trener je dobro razdelil vloge. To je eden izmed razlogov, da smo tako uspešni. Vsak je sprejel svojo vlogo. Ali to pomeni 20 minut ali pet ali, da celo tekmo ploskaš, ni pomembno. Imamo najboljšega igralca na svetu in vse je nekako podrejeni hierarhiji, ki jo imamo na igrišču. Vsi spoštujemo te vloge in vsak je vesel za vsakogar."

Dončić: V četrtfinalu moramo igrati obrambo na dobrem nivoju
Sorodna novica Dragić: Lahko je igrati z Dončićem, ker je preprosto neverjeten

Rupnikove besede je potrdil tudi Zoran Dragić: "Vsak je sprejel svojo vlogo, zato tako funkcioniramo. Vemo, da je Dončić. Smo se mu podredili. Ko mu morda ne bo šlo, pa bo šlo nekomu drugemu. Samo tako lahko nekaj naredimo in zato nam tako gre. Nasprotniki vedo, da je zelo težko ustaviti Luko, saj je najboljši na svetu. Zavedajo se, da bo dal svoje, poleg tega pa je še nekaj zelo nevarnih igralcev, ki lahko potegnejo voz naprej, če Luki ne gre. Z njim je preprosto igrati. Ko se ga podvaja, najde pravo podajo. Nasploh nismo sebični in vedno skušamo najti igralca, ki je v najboljšem položaju. To nam uspeva že zelo poletje in zato smo za zdaj tako suvereni."

Španci dobro poznajo Dončića

Kljub visokima zmagama igra Slovenije ni bila brez napak, o njih je spregovoril selektor Aleksander Sekulić: "Seveda smo imeli tudi slabe minute. Bili so padci v igri. Recimo zadnjih pet minut proti Argentini, proti Japonski pa smo imeli nekaj takih trenutkov v prvem polčasu, ko so se mislim, da nekajkrat približali na šest točk. Bistveno je, da najdemo pot iz tega in način, kako se pobrati. Prednost je, da imamo dolgo klop in vsak, ki pride na igrišče, prispeva svoje. Težko je nasprotniku predvideti, kdo bo tisti, ki bo dal koš. Igralci iščejo tistega, ki je v najboljšem položaju. To je prednost, ki nam prinaša rezultat."

Slovenci po gladki zmagi nad Japonsko v četrtfinalu

"Ko naredimo razliko, pademo v neko cono udobja. Pade osredotočenost in nasprotniku dovolimo, da prihaja do lahkih košev. Do zdaj smo sicer take situacije hitro rešili, prekinili smo jih z menjavo ali minuto odmora, ali pa z dobro reakcijo v napadu. Proti ekipi, kot je Španija, mora biti teh trenutkov čim manj oziroma res malo število. Poudarjam, da moramo biti osredotočeni vseh 40 minut," je pristavil selektor.

Sorodna novica Zadnje reprezentančno poglavje velikega Paua Gasola

Slovenijo v nedeljo ob 10.20 čaka še zadnji dvoboj skupinskega dela, na obračunu svetovnih in evropskih prvakov pa neznank seveda ni, saj imata reprezentanci, tudi v podobnih sestavah, za sabo že nekaj srečanj, nasploh pa se košarkarji odlično poznajo med sabo: "Španija je najboljša evropska reprezentanca zadnjih 20 let. Jedro ohranjajo isto. Je res, da so malce starejši zdaj in – predvsem brata Gasol – igrajo v malce počasnejšem ritmu. Za obe ekipi bo to zelo pomembna tekma. Verjamem, da bo šlo 'na nož'. Ni neznank, saj se dobro poznamo. Veliko nas je igralo v Ligi ACB. Oni dobro poznajo Dončića, ki je odrasel v Madridu. Bo še dodaten naboj," je pred Španijo še povedal Rupnik, ki se je v dresu Fuenlabrade in Zaragoze preizkusil v Ligi ACB.

Rupnik: Radi smo skupaj, ni nam dolgčas