Luka Dončić v tej reprezentančni akciji navdušuje z odnosom do slovenskega dresa. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić v tej reprezentančni akciji navdušuje z odnosom do slovenskega dresa. Foto: www.alesfevzer.com

“Izgubili smo, zato me moja predstava ne zanima,“ je na novinarski konferenci v svojem slogu dejal Dončić. Tako kot se z osebno statistiko ne ukvarja ob zmagah, se tudi ne ob porazih. Preprosto mu je na prvem mestu ekipa, kar je pokazal tudi v polfinalu: “Zdaj sem se že navadil na različne obrambe. Vsako tekmo je drugače. Met mi ni stekel, zato sem skušal najti odprte soigralce.“

V polfinalu je prispeval 16 točk. Kot je tudi sam poudaril, ni bil pri metu – 5/18 iz igre in 2/9 za tri –, se je pa zato izkazal z desetimi skoki in kar 18 podajami. Zadnjo odbito žogo je ujel ob zgrešenem metu Nanda de Coloja 21 sekund pred koncem. Toliko časa je še ostalo Sloveniji za zadnjo akcijo. Luka je popeljal žogo v napad, kjer sta ga podvajala dva izvrstna obrambna igralca Rudy Gobert (v zadnjih štirih letih trikrat izbran za najboljšega defenzivnega košarkarja v NBA-ju) in Nicolas Batum.

Dončić je žogo podal Klemnu Prepeliču, ki je stekel v prodor, toda francoski kapetan se je pravočasno odzval in z blokado preprečil slovenski koš za finale. “Batum je pomagal in sem moral podati. Klemen je bil odprt in je šel v dober prodor, toda Batumu je uspela izjemna blokada. Mislim, da je bila podaja dobra odločitev. Vedno ne moreš sprejeti pametnih odločitev, ampak zaupam svojim soigralcem, oni meni in mislim, da je bila ta poteza pametna.“

Batum tolažil Dončića: Izjemen je, zavladal bo svetu
Sorodna novica Jezo in razočaranje pretvoriti v željo in dodatno motivacijo

Po prvem reprezentančnem porazu je bil Dončić zelo razočaran. Ko je obsedel na klopi, je do njega stopil prav Batum: “Bilo je lepo sporočilo. Pokazal je, da je velik igralec. Dejal mi je, da sovraži igrati proti meni. Seveda v dobrem smislu. Cenim to,“ je povedal Luka na novinarski konferenci, ko se je že umiril in zbral misli. Predtem je, ko je odkorakal s parketa, jezno zabrusil nekaj krepkih proti Fibinim uslužbencem glede sodniškega kriterija, s katerim se ni strinjal. “Vsak ima svoj pogled, vendar ni to vprašanje zame,“ je dodal glede te tekme.

Ko so selektorji in igralci drugih reprezentanc v Tokiu govorili o Luki, so ob njegovem mojstrstvu na parketu in načinu, kako pri 22 letih vodi reprezentanco, izpostavljali prav ta izjemen niz 17:0. Košarkarski čarodej je ob Goranu Dragiću na devetih tekmah EuroBasketa odigral ključno vlogo pri pohodu na vrh Evrope. Zatem je na štirih srečanjih kvalifikacijskega turnirja vodil Slovenijo do izpolnitve olimpijskih sanj, s štirimi zmagami pod petimi krogi pa jo popeljal do polfinala. Kot rojen zmagovalec, ki je na vsaki tekmi maksimalno motiviran in željan zmage, se zaveda, da kljub porazu evropski prvaki v japonski prestolnici še vedno lahko spišejo zgodovino, saj je medalja dosegljiva. V soboto ob 13.00 se bodo z Avstralijo pomerili za bron prestižnega turnirja.

Zadnji napad Slovencev za finale blokiral Batum
Sorodna novica "Boli, a bo treba hitro pozabiti. Medalja je še vedno na dosegu roke."

“Vsak je dal od sebe vse. Ponosen sem na prvega do zadnjega – vse igralce in vse v strokovnem štabu. Nismo garali zaman. Trdo smo delali dva meseca, da smo prišli do sem. Žrtvovali smo poletje, nekateri smo prišli neposredno po koncu klubskih sezon. Presenetili smo veliko ljudi. Pred sabo imamo še en finale in upam na najboljše. Ne bomo se predali,“ je še povedal Dončić, ki ostaja pri vrhu vseh statističnih kategorij olimpijskega turnirja. Zdaj je drugi strelec (24,2) in drugi skakalec (10), hkrati pa prvi podajalec (10) in z naskokom najučinkovitejši posameznik s povprečnim indeksom kar 31,8.

Kot že ves čas turnirja v Tokiu je tudi proti Franciji svoje ime vpisal v zgodovinske knjige. Potem ko se je na prvi tekmi z Argentino spogledoval s strelskim rekordom Oscarja Schmidta, je bil tokrat blizu rekorda po številu podaj. 18 je drugi najboljši dosežek v zgodovini iger, več jih je leta 1976 dal le Mehičan Manuel Saenz, in sicer 20. Na igrah v Montrealu pred 45 leti je bil dosežen prvi trojni dvojček pod petimi krogi. Vpisal ga je Aleksander Belov v majici Sovjetske zveze. Zatem je takšen statistični presežek uspel le še ameriškemu zvezdniku LeBronu Jamesu v Londonu 2012, s tokijskim polfinalom Slovenije in Francije pa je elitni duet z dodanim Dončićem postal trio.